Οι επαγγελματίες υγείας πραγματοποίησαν προ μηνών σύσκεψη με τον κ. Σκυλακάκη για οικονομικής φύσεως ζητήματα των πολυϊατρείων.

Το clawback – που ήρθε ως μνημονιακό μέτρο το 2012 κι έκτοτε δίνονται υποσχέσεις ότι θα καταργηθεί – στραγγαλίζει κυριολεκτικά τους επαγγελματίες Υγείας με μικρά και μεσαία κέντρα.

Διότι τι συμβαίνει μέσω του clawback; Ο ΕΟΠΥΥ ορίζει ετησίως ένα «φτωχό» και εκτός τόπου και χρόνου κλειστό προϋπολογισμό για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων, κι όταν αυτός δεν επαρκεί, τη διαφορά καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι! Το ίδιο συμβαίνει και με το Φάρμακο, το ίδιο και με τις κλινικο – εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες κλπ.

Οι επαγγελματίες υγείας πραγματοποίησαν προ μηνών σύσκεψη με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για οικονομικής φύσεως ζητήματα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των πολυϊατρείων. Πλην όμως δεν βγήκε «λευκός» καπνός…

Ιδιαίτερα, συζητήθηκε το θέμα του κουρέματος του τεχνητού χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από ποσά clawback προηγούμενων ετών, η αναστολή της προείσπραξης του 70% του clawback του τρέχοντος έτους
καθώς και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022.

Για αυτά τα δύο θέματα ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει προθεσμία μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους για να απαντήσει για το εάν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν από πλευράς μας.

«Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άρτια, γρήγορα και ποιοτικά από τις μονάδες μας και στην πραγματικότητα οι εξετάσεις πληρώνονται από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, αφού η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συστηματικά ανεπαρκής τα τελευταία 10 χρόνια! Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς και την θέση που δίνει στη Δημόσια Υγεία με τη στάση του αυτή!

Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν!

Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ενόψει της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»…

Αυτό αναφέρουν οι επαγγελματίες υγείας που βλέπουν το clawback να οδηγεί σε λουκέτο τις επιχειρήσεις τους.

Πρόκειται για επαγγελματίες που εκπροσωπούνται από τις παρακάτω Ενώσεις:

  1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).
  2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ).
  3. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).
  4. Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).
  5. Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

ieidiseis.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις