Η καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίρνει στο προσκήνιο πρόσωπα της απολύτου επιρροής του.

Η επική επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διπλάσιο ποσοστό από το κόμμα του Αλ. Τσίπρα, συνιστά, πέραν των άλλων, μία νίκη που έχει την προσωπική σφραγίδα του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πλέον πορεύεται χωρίς τα υπαρκτά ή φαντασιακά – όπως αποδείχθηκε – «βαρίδια» του ιστορικού παρελθόντος του κόμματός του.

Οι πρώτες εκλογές με απόντα από τα ψηφοδέλτια τον πρώην πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή, έπιασαν πανευρωπαϊκό ρεκόρ, υπό την έννοια ότι η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι η μόνη σε ολόκληρη την Ε.Ε. που αν και ως κυβέρνηση διαχειρίστηκε δύσκολες κρίσεις, κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά της μετά την πρώτη θητεία της. Βεβαίως, κατά την πάγια τακτική του, ο κ. Καραμανλής δεν ενεπλάκη ούτε θετικά ούτε αρνητικά στην προεκλογική εκστρατεία. Και μόνο η απόφασή του, όμως, να τερματίσει τον κοινοβουλευτικό του βίο επί προεδρίας Κυρ. Μητσοτάκη, ως συνέχεια των «κεραυνών» που είχε ρίξει προς το Μέγαρο Μαξίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών θεωρήθηκε από κάποιους ότι θα μπορούσε να επηρεάσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ, το λεγόμενο «καραμανλικό». Εκ του αποτελέσματος, η εκτίμηση αυτή διαψεύστηκε, επιβεβαιώνοντας αυτούς που έλεγαν ότι όσα δεν κατάφερε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκης, το πέτυχε ο νυν πρωθυπουργός.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την τότε παρέμβαση του έτερου πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά. Και αυτός κατακεραύνωσε τον Κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά εν συνεχεία στρατεύτηκε με τρόπο ηχηρό στο πλευρό του, εμφανιζόμενος μάλιστα περίπου ως «πελοποννησιάρχης» της ΝΔ.

Έρχονται πρόσωπα της επιρροής Μητσοτάκη

Η προχθεσινή νίκη, όμως, ανήκει στον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, από την πρώτη ημέρα της εκλογής του ως προέδρου της ΝΔ, κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του να «εκσυγχρονίσει» το κόμμα και σταδιακά, αλλά με μελετημένα βήματα, να το μετατρέψει σε έναν πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος θα χωράει στα δικά του «τα παπούτσια».

Το αποτέλεσμα της κάλπης, τον δικαίωσε. Πλέον, κανέναν από όσους προπονούνταν για τη «στραβή» ή το παραπάτημα» – όχι οι δύο προκάτοχοί του, σίγουρα όχι ο ένας εξ αυτών – δεν έχει λόγο να βιάζεται για τίποτα. Το αντίθετο. Η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, όπως στοιχηματίζουν οι πιο έμπειροι στη γαλάζια παράταξη, θα αποτυπώνει την πολιτική λογική του Κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος, έχοντας κάνει το καθήκον του, όπως λένε τα ίδια στελέχη, απέναντι σε προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του, διατηρώντας τους επί μία ολόκληρη τετραετία σε υπουργικά πόστα, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θα βάλει πρόσωπα της δικής του επιρροής. Όχι πρόσωπα που τον αποδέχθηκαν εν συνεχεία ως πρόεδρο και πρωθυπουργό, αλλά στελέχη που επέλεξε και ανέδειξε προσωπικά. Όπως πχ, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, που πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα σε κοινωνικά κρίσιμο πόστο.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις