“Προληπτικά και όχι κατασταλτικά”, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Μελόνι, τα νέα μέτρα στην Ιταλία για την παιδική εγκληματικότητα.

Νόμο που διευκολύνει τη σύλληψη και φυλάκιση παιδιών ηλικίας έως 14 ετών ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της καταστολής της εγκληματικότητας ανηλίκων μετά από σειρά περιστατικών με συμμορίες εφήβων. Ο ίδιος νόμος προβλέπει επίσης φυλάκιση έως 2 ετών σε γονείς σε περίπτωση σχολικών απουσιών.

Το νεανικό έγκλημα εξαπλώνεται αστραπιαία. Δεν είναι εύκολη πρόκληση” είπε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Ο νόμος επιτρέπει την επί τόπου σύλληψη παιδιών ηλικίας έως και 14 ετών, αν πιαστούν για παράδειγμα να φέρουν όπλα ή ναρκωτικά. Οι αρχές θα έχουν επίσης την εξουσία να κατάσχουν κινητά τηλέφωνα από ανήλικους εγκληματίες και να τους απαγορεύουν να συχνάζουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μέχρι σήμερα, ένα παιδί μπορούσε να τεθεί σε προσωρινή κράτηση ή σε κατ’ οίκον περιορισμό, μόνο εάν το έγκλημα που διαπράχθηκε επέφερε ποινή φυλάκισης 9 ετών ή περισσότερο, γεγονός που απέκλειε τα περισσότερα εγκλήματα εκτός από τη δολοφονία. Η ποινή μειώθηκε σε 6 χρόνια, καθιστώντας ευκολότερη την επιβολή της προφυλάκισης για λιγότερο σοβαρά εγκλήματα.

Η Μελόνι είπε ότι ο νόμος σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τους ανηλίκους από το έγκλημα και περιλαμβάνει μέτρα για την «επανένταξη και επανεκπαίδευση» νεαρών εγκληματιών.

«Κανείς δεν θέλει να ρίξει 12χρονα στη φυλακή», είπε, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα είναι «προληπτικά και όχι κατασταλτικά». Ωστόσο, η Μελόνι υποσχέθηκε «ισόβια κάθειρξη» για ανηλίκους που διέπραξαν φόνο.

Αν και ο νόμος τίθεται άμεσα σε ισχύ, θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο εντός 60 ημερών, διαφορετικά δεν θα ισχύει.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις