Οδηγός: Ανοιξε η πλατφόρμα την Πέμπτη! Ποια είναι τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα. Εως την 1η Απριλίου οι αιτήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Πέμπτη 15 Μαρτίου η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους 2024». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς έχουν στη διάθεσή τους άλλες 15 ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Απριλίου, προκειμένου να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  https://vouchers.gov.gr/tourism4all-2024 και να δηλώσουν συμμετοχή.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Το πρόγραμμα προβλέπει διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως και αυξημένο κουπόνι διακοπών (voucher), που κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 400 ευρώ. Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο, κατάλυμα ή κάμπινγκ της χώρας επιλέξουν. Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει:

Αυξημένη επιδότηση 200 ευρώ ανά δικαιούχο (από 150 ευρώ που προβλεπόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα).

Ποσό ύψους 300 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα: α) άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022, β) έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ύπαρξης του ανωτέρω αριθμού τέκνων για τη λήψη της επαυξημένης ενίσχυσης είναι δυνατή άπαξ, γ) συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022, που πληρούν τις οριζόμενες στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και πρόσκληση προϋποθέσεις.

Ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 400 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία από 67% και άνω και δικαιούχους με τέκνα ΑμεΑ με αναπηρία από 67% και άνω.

Σε περίπτωση δικαιούχου που πληροί τις προϋποθέσεις περισσότερων της μίας εκ των ως άνω κατηγοριών, η αίτηση κατατάσσεται στην κατηγορία με το μέγιστο ποσό επιδότησης. Σημειώνεται πως τα εν λόγω ποσά αφορούν αποκλειστικά τον δικαιούχο και δεν αυξάνονται σε περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενων από αυτόν μελών.

Στο νέο πρόγραμμα δεν μπορούν να λάβουν μέρος επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός 2024» της ΔΥΠΑ -ανεξαρτήτως από το εάν έκαναν χρήση ή όχι της παροχής- και οι κληρωθέντες του προγράμματος «Τουρισμός για Ολους 2022», ανεξαρτήτως από το εάν έκαναν χρήση ή όχι της παροχής. Μέσω του «Τουρισμός για Ολους» είναι δυνατή η ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του ποσού της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Η αποζημίωση των παρόχων θα είναι άμεση, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες των προηγούμενων προγραμμάτων.

Η διαδικασία

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται αίτηση, η οποία υποβάλλεται από τους δυνητικούς δικαιούχους μέσω ειδικής εφαρμογής προσβάσιμης από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr. Για την υποβολή απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των δυνητικών δικαιούχων με τη χρήση των κωδικών TAXISnet. Κατά την υποβολή της αίτησης δηλώνεται η συναίνεση του αιτούντος για τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων για τους σκοπούς της παρούσας, μέσω ειδικής σχετικής επιλογής.

Πιο αναλυτικά, ο δυνητικός δικαιούχος εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή και αιτείται την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του αναλογούντος χρηματικού ποσού σε αυτήν. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτών καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί. Παράλληλα δηλώνει ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο για την κάλυψη δαπανών διαμονής του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του. Ο δικαιούχος καταχωρίζει επίσης το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής του, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείται την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.

Σε περίπτωση αναπηρίας συνολικού ποσοστού από 67% και άνω του/της υπόχρεου σε φορολογική δήλωση ή/και τέκνων αυτών, όπως έχει δηλωθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022, εμφανίζονται προς συμπλήρωση και τα κάτωθι πεδία για τον/την υπόχρεο ή/και τα τέκνα αυτού/αυτής: Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (ΠΑΜΚΑ) ή Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Ο ρόλος των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ποσού και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο υπάλληλος του ΚΕΠ εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τους Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Στη συνέχεια ο υπάλληλος καταχωρίζει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα τα εξής στοιχεία του δυνητικού δικαιούχου: α) Τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) -μόνο στις περιπτώσεις ΑμεΑ, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας- ή τον προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και β) τα στοιχεία επικοινωνίας του -και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου- και αιτείται έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού για λογαριασμό του φυσικού προσώπου.

Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή αιτήσεως μέσω ΚΕΠ απαιτείται πιστοποίηση του αριθμού κινητού τηλεφώνου που δηλώνει ο δικαιούχος. H ανωτέρω διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας δύναται να πραγματοποιείται και με εξουσιοδότηση του εκπροσώπου του δυνητικού δικαιούχου.

Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του προγράμματος, η υποβολή αίτησης γίνεται επιτυχώς εφόσον οι δυνητικοί δικαιούχοι πληρούν τα οριζόμενα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα δηλωθέντα εισοδήματα του οικονομικού έτους που προηγείται του κύκλου του προγράμματος, όπως προκύπτουν από τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Για τους δυνητικούς δικαιούχους που δεν πληρούν ή που δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις η αίτηση απορρίπτεται από την εφαρμογή αυτομάτως.

Με τη συμπλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, δηλαδή από τις 2 Απριλίου (εφόσον δεν αποφασιστεί κάποια παράταση), οι δυνητικοί δικαιούχοι κατατάσσονται σε Προσωρινό Πίνακα Δυνητικών Δικαιούχων, στον οποίο αναγράφονται: ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης της αίτησης συμμετοχής τους και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ). Ο Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων για τους οποίους θα εκδοθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα διαμορφώνεται με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των αιτήσεων από τον ανωτέρω Προσωρινό Πίνακα. Ο Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων και ο Πίνακας μη κληρωθέντων ή αποκλεισθέντων καταρτίζονται με απόφαση του φορέα υλοποίησης. Τόσο ο Προσωρινός όσο και και ο Οριστικός Πίνακας δικαιούχων αναρτώνται στον ιστότοπο του υπουργείου Τουρισμού και στον ιστότοπο του φορέα υλοποίησης.

Η ενεργοποίηση και η χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας

Μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης και της δημοσίευσης του Οριστικού Πίνακα Δικαιούχων, ο φορέας υλοποίησης θα διαβιβάζει στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, τα στοιχεία του δικαιούχου και ειδικότερα το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΦΜ, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και το ποσό της διευκόλυνσης, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα διανέμει, αποκλειστικώς ηλεκτρονικά, τις άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες εντός δύο εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του εκάστοτε σχετικού αρχείου, χωρίς να συνάπτει πελατειακή σχέση με έκαστο δικαιούχο.

Η συμμετοχή του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται στο Μητρώο Συνεργαζόμενων Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, που έχει συσταθεί από τον φορέα υλοποίησης.

Στη συνέχεια το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένες οδηγίες για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Αφότου εισέλθει στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα, προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τη λήξη της περιόδου υλοποίησης του προγράμματος, τουτέστιν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Μετά την πάροδο της ημερομηνίας λήξης της περιόδου υλοποίησης το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει και να επιστρέψει το εναπομείναν ποσό στον λογαριασμό του φορέα υλοποίησης για επαναδιάθεση σε επόμενο κύκλο. Με τη λήξη του ορογράμματος, ο φορέας υποχρεούται να μεταφέρει τα τυχόν αδιάθετα ποσά στον λογαριασμό «ΠΔΕ Αδιάθετα Υπόλοιπα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η χρήση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές ή μέσω συσκευής η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών, ήτοι μέσω ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία δίνεται η δυνατότητα απευθείας χρέωσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας με τη συμπλήρωση των στοιχείων της, ή με τη χρήση εφαρμογής σε ηλεκτρονική συσκευή που υποστηρίζει τη λειτουργία ανέπαφων συναλλαγών μέσω ασύρματης σύνδεσης δύο συσκευών με απλή επαφή ή προσέγγισή τους (τεχνολογία NFC – Near Field Communication).

Τι ισχύει με τα καταλύματα

Το πιστωθέν χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για διαμονή, είτε σε καταλύματα που φέρουν σχετικούς με την παροχή υπηρεσιών διαμονής Κωδικούς Κατηγορίας Εμπόρου που αναρτώνται στη σελίδα της δράσης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) και επικαιροποιούνται από την ΚτΠ ΜΑΕ, είτε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή εκτός ψηφιακής πλατφόρμας. Ο πάροχος οφείλει να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και για διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία εξαργύρωσης του ποσού από την κάρτα, τα αναγκαία εκείνα παραστατικά ή/και άλλα αποδεικτικά, σύμφωνα με τα οποία το ποσό της επιδότησης που έχει λάβει από την ψηφιακή κάρτα του δικαιούχου έχει δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για υπηρεσίες διαμονής.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε κατασταλτικό έλεγχο η μη επιλεξιμότητα της δαπάνης, τότε ακολουθείται η διαδικασία επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων από τον πάροχο του ποσού που έλαβε από την επιδότηση μέσω της άυλης κάρτας. Η επιστροφή γίνεται εντόκως βάσει των επιτοκίων προεξόφλησης της Ε.Ε., με ημερομηνία αναφοράς την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης (εξαργύρωση του ποσού) και το ποσό που επιστρέφεται αφορά το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε μέσω της ψηφιακής κάρτας.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις