Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ελπίζει πια σε αυτοδυναμία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πλέον ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε δύο ευρείες εκλογικές νίκες το 2019 και το 2023 διότι, εκτός των άλλων, μπορούσε να προβάλει το σκιάχτρο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έκανε καλή δουλειά.

Όμως, το μέτωπο αυτό εξεμέτρησε το ζην. Ο Τσίπρας παραιτήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη αποτελεί φόβητρο μόνο για τα περιστέρια της Κουμουνδούρου. Έτσι, μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων άρχισε να κρίνει τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του μόνο από τις επιδόσεις τους στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Κι εκεί δεν τα πάνε καλά, με αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές να έρθει το πρώτο χαστούκι.

Το 28% σηματοδοτεί το τέλος της περιβόητης «παντοδυναμίας» του. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Διότι έχει καθοριστική σημασία για τη συνέχεια. Η οποία θα είναι ακανθώδης για τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος στο εξής θα χρειαστεί κυάλια για να βλέπει την αυτοδυναμία. Το 40%, που του την εξασφάλισε δυο φορές, αποτελεί πια όνειρο απατηλό. Αλλά και το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία(36%-37%) είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμο.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης έχει (ακόμη…) ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έχει απέναντί του μια εντελώς αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη στα ίδια και χειρότερα κινείται. Επομένως, εξ αριστερών του ο κ. Μητσοτάκης δεν απειλείται. Εκτός αν…

Ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ γνωρίζουν ότι μπορεί να αισθάνεται σχετικά ασφαλής όσο τα πράγματα παραμένουν ίδια στα δύο κόμματα που ακολουθούν. Όσο Κασσελάκης και Ανδρουλάκης μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους. Αν αυτό αλλάξει και , κυρίως, αν η Κεντροαριστερά εμφανιστεί ενωμένη και με νέα ηγεσία, ο κ. Μητσοτάκης θα αρχίσει να φοβάται.

Γι’ αυτό φιλικά του μέσα ενημέρωσης στηρίζουν το σημερινό στάτους κβο στην αντιπολίτευση και επιτίθενται σε πρόσωπα που μπορούν να το αμφισβητήσουν, όπως ο κ. Δούκας.
Όμως, ακόμα κι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν μένοντας όπως είναι σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ήσυχος. Οι ψηφοφόροι θα αντιδράσουν αλλιώς, όπως έκαναν στις 9 Ιουνίου. Κράτησαν μεν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε μικρομεσαία-και ακίνδυνα- ποσοστά, αλλά έριξαν τη ΝΔ 13 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ενίσχυσαν την ακροδεξιά συνολικά.

Αυτή είναι η νέα διάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Η ΝΔ υποχωρεί, η κεντροαριστερά δεν μπορεί, η ακροδεξιά ενισχύεται. Κι αν αυτό δεν αλλάξει, ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς αυτοδυναμία πια, θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει με κάποιο από τα κομμάτια της ακροδεξιάς.

Αυτό θα είναι το «κατόρθωμα» από τη μια της ΝΔ του Μητσοτάκη και από την άλλη των ανίκανων ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλουν να δουν πέρα από την (στενά κομματική) μύτη τους.

Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία είναι πολλαπλώς ενδεικτικά. Και διδακτικά για όσους έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά…

news247.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις