Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς λέει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθυστερεί την οριστικοποίησή της θέτοντας νέες απαιτήσεις.

Μιλώντας σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, ο αξιωματούχος είπε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει τώρα στη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου που θα εμπόδιζε τους ένοπλους της Χαμάς να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για τους ομήρους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Channel 12. Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός δύο εβδομάδων και να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι».

«Η επιμονή του πρωθυπουργού για την οικοδόμηση ενός μηχανισμού για την αποτροπή της μετακίνησης των ενόπλων θα σταματήσει τις συνομιλίες για εβδομάδες και μετά μπορεί να μην υπάρχει κανένας να φέρει στο σπίτι».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, ο Νετανιάχου έθεσε το θέμα σε συνάντηση με τη διαπραγματευτική ομάδα την Πέμπτη το βράδυ. Η ομάδα είπε στον Νετανιάχου ότι ήταν αντίθετοι με τη νέα συνθήκη και δεν ήταν εφικτό να ανταποκριθούν στο αίτημα. Ο Νετανιάχου είπε στην ομάδα ότι επιμένει σε αυτό.

«Είναι ένα αίτημα που δεν ήταν μέρος της ισραηλινής πρότασης από τις 27 Μαΐου. Δεν είναι σαφές γιατί ο Νετανιάχου εγείρει αυτήν την απαίτηση τώρα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επιστροφή των ένοπλων τρομοκρατών στη βόρεια Γάζα», είπε ο αξιωματούχος.

Το Channel 12 επικαλείται αξιωματούχους που είπαν ότι πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να καθυστερήσει μια συμφωνία επειδή είναι πιθανό να χάσει τον συνασπισμό του, με τα ακροδεξιά κόμματα να δεσμεύονται να παραιτηθούν εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί.

Οργή από τους συγγενείς των ομήρων

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών αντέδρασε με οργή στις αναφορές στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέτει νέες απαιτήσεις.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι και σοκαρισμένοι από αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά που είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια μιας ευκαιρίας που μπορεί να μην επιστρέψει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το φόρουμ.

«Μέχρι να συνέλθουν όλοι και να συνεργαστούν, μπορεί να μην υπάρχει κανένας να φέρει πίσω. Περιμένουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα 284 μέρες και νύχτες. Κάθε λεπτό είναι μια αιωνιότητα για εμάς και κάθε δευτερόλεπτο είναι κόλαση για αυτούς. Κάνουμε έκκληση στον πρωθυπουργό: στεκόμαστε πίσω από τη συμφωνία Νετανιάχου. Τώρα είναι η σειρά σας να σταθείτε πίσω από τη συμφωνία που βάλατε στο τραπέζι».

Κόλαφος η νέα δημοσκόπηση

Το 72% των Ισραηλινών πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί λόγω των αποτυχιών της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 12.

Από αυτούς, το 44% πιστεύει ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, ενώ ένα άλλο 28% πιστεύει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 50% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί πριν από το τέλος της θητείας του.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει επίσης ότι το κοινό θεωρεί τον Νετανιάχου ως τον υπεύθυνο για την 7η Οκτωβρίου, όταν περίπου 3.000 τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και παίρνοντας 251 ομήρους.

Το 39% είπε ότι ο Νετανιάχου ήταν ο υπεύθυνος, το 18% είπε ότι ευθύνεται κυρίως ο πρώην αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών Aharon Haliva, το 10% ξεχώρισε τον αρχηγό του επιτελείου του IDF Herzi Halevi, το 7% ψήφισε τον αρχηγό της Shin Bet, Ronen Bar και μόνο το 4% όρισε κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

Η δημοσκόπηση βρίσκει επίσης ευρεία υποστήριξη του κοινού για μια συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων, με 64% υπέρ και 15% κατά.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις