Οι λαθρέμποροι ναρκωτικών έχουν διακινήσει μέσω του Όσλο ουσίες εκατομμυρίων ευρώ.

Οι βαρόνοι ναρκωτικών «κοιτάζουν» βορειότερα καθώς επιλέγουν όλο και συχνότερα τη Νορβηγία και το Όσλο ως πύλη εισόδου ναρκωτικών ουσιών που προορίζονται για την Ευρώπη.
Ειδικότερα, η δήμαρχος του Όσλο προειδοποίησε ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών στοχεύουν όλο και περισσότερο στη νορβηγική πρωτεύουσα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, καθώς οι αρχές αυστηροποιούν τους ελέγχους σε μεγάλα λιμάνια όπως η Αμβέρσα.

Η δήμαρχος του Όσλο, Anne Lindboe, δήλωσε ότι ναρκωτικά αξίας έως και 670 εκατ. ευρώ (570 εκατ. λιρών) έχουν διακινηθεί λαθραία μέσω του μεγαλύτερου λιμανιού της Νορβηγίας, το οποίο δέχεται 50-70 πλοία και 243.000 εμπορευματοκιβώτια κάθε εβδομάδα.

«Φαίνεται ότι το λιμάνι του Όσλο μετατρέπεται σε προτιμώμενο λιμάνι στην Ευρώπη για εγκληματικές, σκληρές συμμορίες», δήλωσε η Lindboe στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK. Το λιμάνι του Όσλο, πρόσθεσε, είναι «ανεπαρκώς φυλασσόμενο».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τελωνειακοί υπάλληλοι στην Αμβέρσα, την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, δήλωσαν ότι οι κατασχέσεις κοκαΐνης στο βελγικό λιμάνι μειώθηκαν κατά το ήμισυ, καθώς οι εγκληματικές συμμορίες άλλαξαν διαδρομές για να αποφύγουν τον εντοπισμό μετά την αύξηση της αστυνόμευσης.
Στο Όσλο, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ασφάλεια δεν είναι αρκετά αυστηρή. Η νορβηγική τελωνειακή ένωση λέει ότι διαθέτει μόνο έναν κινητό σαρωτή στο Όσλο, τον οποίο μοιράζεται με δύο άλλα λιμάνια. Όταν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, οι τελωνειακοί υπάλληλοι πρέπει να ελέγχουν τα εμπορευματοκιβώτια με φορητούς σαρωτές, οι οποίοι, όπως λένε, δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί.

Κρίσιμη η κατάσταση

Ζητώντας να αναληφθεί δράση, η επικεφαλής του συνδικάτου Karin Tanderø Schaug δήλωσε ότι η κατάσταση όσον αφορά την κοκαΐνη και το οργανωμένο έγκλημα είναι «κρίσιμη» και ότι είναι απαραίτητο να «ενισχυθούν τα τελωνεία στη Νορβηγία».

«Αυτός ο αγώνας [σε όλη την Ευρώπη] είναι τόσο σημαντικός. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποτιμήσουμε τη σημασία του ελέγχου στα σύνορα», πρόσθεσε.
Μεταξύ των νέων ενηλίκων, η Νορβηγία έχει την τρίτη υψηλότερη κατανάλωση κοκαΐνης στην Ευρώπη. Πέρυσι, η νορβηγική τελωνειακή υπηρεσία προέβη σε 1.847 κατασχέσεις ναρκωτικών – περισσότερες από ό,τι τα προηγούμενα 10 χρόνια μαζί – μεταξύ των οποίων και ποσότητες κοκαΐνης που σημείωσαν ρεκόρ.

Η ποσότητα κοκαΐνης στο Όσλο είναι «ανησυχητική και αυξάνεται», δήλωσε η Tanderø Schaug, καλώντας τη νορβηγική κυβέρνηση να δράσει. «Όταν η Αμβέρσα [έχει] περισσότερο έλεγχο και αστυνομία, οι εγκληματίες θα αλλάξουν διαδρομές. Και η Νορβηγία μπορεί εύκολα να γίνει και χώρα διαμετακόμισης. Το ίδιο και για τη Σουηδία».

Η νορβηγική κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση της χρηματοδότησης της τελωνειακής υπηρεσίας για την ενίσχυση των προσπαθειών της κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Trygve Slagsvold Vedum, δήλωσε: «Η διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν απειλή για την κοινωνία μας. Για να σταματήσουμε τις συμμορίες, πρέπει να κατάσχουμε τα χρήματά τους και να σταματήσουμε τη ροή των ναρκωτικών στη Νορβηγία. Γνωρίζουμε ότι το Όσλο είναι ένα από τα λιμάνια που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή παράνομων ναρκωτικών, γι’ αυτό και υπάρχει ένας σαρωτής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα δύο λιμάνια του Όσλο ανάλογα με τις ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις απειλών της τελωνειακής υπηρεσίας».

ieidiseis.gr

(AP Photo)

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις