Δεν μπορεί να ξεκινήσει η παραλαβή των καινούργιων πυροσβεστικών αεροσκαφών την επόμενη τριετία όπως υπολογίζει ο πρωθυπουργός.

Τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο μετά από κάθε μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά.

Η φετινή επίσκεψη είχε τον χαρακτήρα να ζητήσει από τους πολίτες να κάνουν «υπομονή» τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι να αρχίσουν να έρχονται τα επτά καινούργια Canadair 515 που παρήγγειλε η κυβέρνηση του.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «για τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε».

Πολύ αισιόδοξος εμφανίζεται στις εκτιμήσεις του Κυρ Μητσοτάκης. Οι προβλέψεις των ειδικών είναι ότι η γραμμή παραγωγής των Canadair 515 ΔΕΝ μπορεί να ανοίξει άμεσα εάν προηγουμένως δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια επι χάρτου ! Ο συγκεκριμένος τύπος αεροπλάνου βρίσκεται μόνο στα χαρτιά επομένως απαιτείται επιπρόσθετος χρόνος μέχρι να κατασκευαστεί το πρώτο αεροπλάνο, να ακολουθήσει το τσεκάρισμα (δοκιμαστικές πτήσεις) και οι αναγκαίες τροποποιήσεις που θα απαιτηθούν όπως ΠΑΝΤΑ συμβαίνει με κάθε μοντέλο πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής.

Η κατασκευάστρια εταιρία DHC είχε προβλέψει πέρσι στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού πως η έναρξη παραδόσεων μπορεί να ξεκινήσει το 2027 (παλαιότερα είχε πει για το 2025). Ωστόσο, το ζήτημα της παραλαβής κρίνεται ως αρκετά περίπλοκο καθώς το αεροσκάφος εμφανίζεται εξελιγμένο αλλά όχι ώριμο ως σχεδίαση (περιλαμβάνει «γυάλινο» κόκπιτ, έχει ικανότητα μεταφοράς 7 τόνων νερού αντί για 6 κ.λπ.).

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει στέλεχος της εταιρίας «το αεροσκάφος 515 απαιτεί σύνθετη μηχανολογική εξέλιξη και χρειαζόμαστε να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους πελάτες μας σχετικά, για αυτό θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο».

Επομένως, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ως προς την παράδοση των πρώτων Canadair 515 είναι 3Χ3 χρόνια. Δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων οι Ευρώπη θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα Canadair την επόμενη δεκαετία και όχι τριετία όπως υπολογίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο επειδή δεν είμαστε μηδενιστές, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι προσωπικά ο Μητσοτάκης συνέβαλε ώστε να γίνει μαζική παραγγελία των 24 Canadair 515 απο τις χώρες μέλη της ΕΕ έγινε η αρχή (Ελλάδα (7), Ισπανία (7), Γαλλία (4), Ιταλία (2), Κροατία (2) και Πορτογαλία (2) ).

Και είναι αληθές αυτό που είπε στην Ελευσίνα: « Εμείς από πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα καινούργια Canadair 515. Έχουμε υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Πρωταγωνιστήσαμε στο να υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία από πλευράς Ευρώπης, ώστε να μπει μπροστά η γραμμή παραγωγής».

Μόνο που οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες και επείγουσες και μέχρι να έρθουν τα καινούργια Canadair είναι ορατός ο κίνδυνος να μην έχει απομείνει πράσινο για πράσινο…

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις