Ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος που σύμφωνα με το κατηγορητήριο προερχόταν από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα αφορούσαν στη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την «Thales Nederland B.V.», η οποία υπεγράφη το 2003, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Οι ισχυρισμοί του ότι τα 2,5 εκατ. ευρώ που, κατά το κατηγορητήριο διακινήθηκε σε λογαριασμούς του εξωτερικού για να νομιμοποιηθεί, τα είχε φέρει μια θεία του από τη Νιγηρία, έπεισαν ουσιαστικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που τον αθώωσε, απορρίπτοντας τη θέση του εισαγγελικού λειτουργού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, υπήρξαν αμφιβολίες για το εάν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας αλλά και της δωροδοκίας στη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Επομένως, αφού δεν στοιχειοθετούνται τα βασικά αδικήματα, που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Με το ίδιο σκεπτικό αθωώθηκαν και η σύζυγος του πρώην Υπουργού Σταυρούλα Κουράκου και ο στενός φίλος του ζεύγους Ανδρέας Μπάρδης.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για τα βασικά αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας (παραγεγραμμένα), δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις και κατά συνέπεια απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών για τη νομιμοποίηση εσόδων που κατηγορείται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η θέση του δικαστηρίου ήρθε σε αντίθεση με την εισαγγελική εισήγηση. «Η δωροδοκία προκύπτει ξεκάθαρα από τη ροή των χρημάτων, με χρόνο 31/7/2002 έως 20/10/2003. Το ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία στις διακινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αποδεικτική διαδικασία» υποστήριξε ο Αλεξ. Σπηλιώτης, χαρακτηρίζοντας «αφελές» το να πρέπει κάθε φορά να προκύπτει η ακριβής ροή του χρήματος.

«Είναι αφελές να προσδοκούμε ότι θα φανεί από τις τράπεζες, αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια του μετρητού χρήματος. Αλίμονο αν είχαμε ταύτιση των ποσών μέσω της τραπέζης, οι αναλήψεις, μετακινήσεις μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε αιτία, δεν χρειάζεται να συνδέσουμε και να βγάλουμε συμπέρασμα από την κίνηση των λογαριασμών» είχε πει ζητώντας την καταδίκη του Γιάννου Παπαντωνίου.

«Η θεία ζούσε στο εξωτερικό και ερχόταν στην Ελλάδα, με άριστες σχέσεις με τον κατηγορούμενο. Ο τρόπος για να τον βοηθάει ήταν να του φέρνει κάθε τόσο μετρητά; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία από το Μόναχο και έφερνε τη σακούλα με τα πακέτα; Έτσι γίνονται αυτές οι καταστάσεις; Δεν είναι λογικό να του ανοίξει λογαριασμό; Μόνο εγώ το σκέφτηκα; Η προέλευση των χρημάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αυτόν τον τρόπο», είχε πει στην αγόρευσή του επί της ενοχής.

Για δικαίωση των… πολιτικών του αγώνων μιλά τώρα ο Παπαντωνίου

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη».

«Ούτε ζημιά του Δημοσίου υπήρξε, ούτε δωροδοκία του Γιάννου Παπαντωνίου» αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:

«Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είναι δίκαιη για τους εξής λόγους:

Επί 8 μήνες το Εφετείο διερεύνησε εξονυχιστικά την ουσιαστική βασιμότητα των αδικημάτων της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας, γιατί σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου η στοιχειοθέτηση αυτών των βασικών αδικημάτων συνιστά τον πυρήνα της αντικειμενικής υπόστασης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα στοιχεία που βάρυναν για να κρίνει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών S ήσαν: 1) Οι φρεγάτες αυτές φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι σήμερα και δεν τις έχουμε ”φυγαδεύσει” για να φυλάνε τα σύνορα της Αλάσκας 2) Η απόφαση αυτή λήφθηκε από πολυμελείς επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού, και από το ΚΥΣΕΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού ήταν 381 εκατομμύρια και το κόστος αγοράς 6 νέων φρεγατών ήταν 4,2 δισ., τα οποία δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό. Πέρασαν 22 χρόνια για να αγορασθούν νέες φρεγάτες από την ίδια εταιρεία που εκσυγχρόνισε τις παλιές φρεγάτες 3) Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το 2007 γνωμοδότησε ότι η σύμβαση εκσυγχρονισμού ήταν απολύτως νόμιμη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.

Ως προς τη φερόμενη δωροδοκία η δικογραφία είχε την ίδια αποδεικτική ρηχότητα, όπως συνέβη και στην υπόθεση Novartis, με εποπτεύουσα εισαγγελέα την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, δεν βρέθηκε κάποιος μάρτυρας, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να δομεί τη δωροδοκία. Υπήρξε μόνο κάποιος νυν πεθαμένος, που το 2003 έκανε αναλήψεις μετρητών, οι οποίες ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να ταυτοποιηθούν με καταθέσεις μετρητών του Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτές οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών δεν ταυτίζονταν ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Πάντα ισχυρίζομαι ότι πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας και απεδείχθη αυτό εμπράκτως στην υπόθεση του πρώην υπουργού».

Τι ανέφερε το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δικάστηκε μαζί με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και τον Ανδρέα Μπάρδη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ. Πρόκειται για ποσό, το οποίο σύμφωνα με την αρχική κατηγορία φέρεται να είχε λάβει ως «δώρο» από την «THALES NEDERLAND B.V.» προκειμένου προωθήσει τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση τον Οκτώβριο του 2018 ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν προφυλακιστεί.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της τότε ανακρίτριας και του εισαγγελέα το ζευγάρι είχε προφυλακιστεί και είχε παραμείνει στη φυλακή για 17 μήνες. Ακολούθησε το 2020 βούλευμα το οποίο οδήγησε σε νέα έρευνα και το ζεύγος Παπαντωνίου απολογήθηκε συμπληρωματικά και κατόπιν οδηγήθηκε σε δίκη.

Επίσης, ο στενός φίλος του ζευγαριού, Ανδρ. Μπάρδης, σύμφωνα με την αρχική κατηγορία φέρεται να ήταν το πρόσωπο εκείνο, το οποίο μετέφερε τα χρήματα που έλαβε ως «δώρο» ο πρώην υπουργός στο εξωτερικό και αυτά κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου με συνδικαιούχο τη σύζυγό του.

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, της συζύγου του και του στενού τους φίλου, είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας , ζητώντας να καταδικαστούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πάρτι στο Χ

Η απόφαση προκάλεσε «πάρτι» αναρτήσεων στο Twitter (Χ) με τους χρήστες να σχολιάζουν ότι ετοιμάζεται για… πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Aθώος λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ο μόνος μαλάκας τελικά που πιάστηκε ηταν ο μακαρίτης ο Ακης.
ΠΑΣΟΚ for ever. pic.twitter.com/Kxe08VRTRL

— παπαβασιλοπουλος κωσ (@argia1553) September 20, 2024

Προλαβαίνει να βάλει για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννος Παπαντωνίου; pic.twitter.com/ZrL1mtL4ki

— ️‍ (@jodigraphics15) September 20, 2024

 

Αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος https://t.co/XCvwrWa64C pic.twitter.com/F7h4mE2buZ

— ΜπιΕλΑρ (@blr1a1) September 20, 2024

-αθωος λογω αμφιβολιων ο Γιαννος Παπαντωνιου
-τι αμφιβολιες δλδ;
-ποσα ακριβως εφαγε

— κομπλεξιKabouro (@Mikrokabouro) September 20, 2024

Αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Τελικά οι καταθέσεις ήταν όντως μωβ της πεθεράς.
Ελληνική δικαιοσύνη. Το πιο σύντομο ανέκδοτο. pic.twitter.com/kIxx9TMSOt

— el_ges (@el_ges) September 20, 2024

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις