Εξουσιοδότηση να μπουν στη συζήτηση για τη διαφορά των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πήραν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», στην πρώτη φάση -για την οποία ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς ο τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Αθήνα πριν από το τέλος του χρόνου- οι υπουργοί θα συζητήσουν το γενικό πλαίσιο του διαλόγου. Τις πτυχές του διεθνούς δικαίου επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση, το χρονικό πλαίσιο του διαλόγου, το διεθνές δικαστήριο στο οποίο θα παραπεμφθεί η διαφορά αν διαπιστωθεί πως δεν υφίσταται κοινός τόπος (διεθνές δικαστήριο της Χάγης ή Αμβούργο) και ενδεχομένως άλλα ζητήματα «Αρχής», όπως για παράδειγμα αν η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο ή και την ανατολική Μεσόγειο.

Κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο, με βάση τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα αποφασίσουν αν θα δώσουν εντολή για τη δεύτερη φάση, όπου εκ των πραγμάτων στο «τραπέζι» θα τεθούν συγκεκριμένες πτυχές πιθανής οριοθέτησης, αλλά και χάρτες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν άναψε ούτε πράσινο ούτε κόκκινο φως για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά βρισκόμαστε στο πορτοκαλί, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις