Οι ασυναρτησίες του για το πρόσφατο ατύχημα και η άγνοια νόμου με στόχο να ρίξει στη Γενική Γραμματεία Δασών τις ευθύνες έβαλαν μπουρλότο στη θέση του

Είναι μια καταραμένη θέση, στην οποία πλέον δεν στεριώνει κανείς. Ο ανεπαρκής κι ακατάλληλος για τη θέση του προέδρου του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης παραιτήθηκε χθες, αλλά δεν είναι ο πρώτος, πιθανότατα ούτε ο τελευταίος. Από τα Τέμπη κι έπειτα οι βαριές καρέκλες του οργανισμού αποδεικνύονται ηλεκτρικές, με εξαίρεση τον Παναγιώτη Τερεζάκη που πάντα επιβιώνει, παρά όσα του καταλογίζονται, λόγω Μαξίμου. Την 1η Μαρτίου 2023, αμέσως μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο διοικητής του οργανισμού, Σπύρος Πατέρας. Δέκα ημέρες μετά, τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο Παναγιώτης Τερεζάκης, ο οποίος ταιριάζει, όπως φαίνεται, με όλες τις συνθήκες για να είναι διαρκώς ο εκλεκτός της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι όχι τυχαία…

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στις 22 Μαρτίου 2024 παραιτήθηκε από τον ΟΣΕ η Ουρανία Σαγιάκου, που ήταν στη θέση αντιπροέδρου και «είχε φτάσει στα όριά της». Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η εκκωφαντική αποκάλυψη για τη μονταζιέρα από στελέχη του ΟΣΕ στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς των τρένων τη μοιραία νύχτα στα Τέμπη.

 

Μπροστά στη σκιά ακόμα ενός σκανδάλου, η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα μία κίνηση. Τον Απρίλιο του 2024 διορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος ο Γιάννος Γραμματίδης, με διευθύνοντα σύμβουλο -ποιον άλλον;- τον πανταχού παρόντα Τερεζάκη. Χθες, έφτασε η ώρα της παραίτησης και για τον Γιάννο Γραμματίδη. Πλήρωσε το μάρμαρο της πρόσφατης κόντρας που προέκυψε μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δέντρα που βρέθηκαν μέσα στα βαγόνια των τρένων.

Ο Γραμματίδης απέδειξε σε εκείνη την περίπτωση ότι δεν πρέπει να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση, όπως είχαμε επισημάνει και τότε. Ενδέχεται να προέκυψαν κι άλλα ζητήματα, όπως και να έχει, για την προεδρία του ΟΣΕ, που ειδικά έπειτα απ’ όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ήταν μια αποτυχημένη, όσο κι ακατανόητη επιλογή της κυβέρνησης.

Μέσα σ’ αυτό το αποκρουστικό σκηνικό που έχει στηθεί στον ΟΣΕ, υπάρχει και το κωμικό της υπόθεσης. Ο Γραμματίδης δήλωσε χθες ότι ολοκλήρωσε την…αποστολή του, ενώ έκανε και απολογισμό εξαμήνου, σε ένα διάστημα που ο οργανισμός εξακολουθεί να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και να μην εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους πολίτες.

«Σήμερα, η αποστολή αυτή ολοκληρώνεται με τον οργανισμό έτοιμο πλέον για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα με αυτοπεποίθηση. Παραδίδουμε έναν οργανισμό πιο ισχυρό, πιο ενωμένο, με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάταξης και ολοκληρωτικού μετασχηματισμού, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και φυσικά των Ελλήνων πολιτών» είπε χθες ο Γραμματίδης, σαν να βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Ο Γραμματίδης αποδομήθηκε σε ζωντανή μετάδοση, όταν στις 16 Σεπτεμβρίου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο ΟΣΕ δεν είναι υπεύθυνος για τους κορμούς δέντρων που μπήκαν σε βαγόνια, κάνοντας επίδειξη άγνοιας των νόμων και των ευθυνών του οργανισμού στον οποίο μέχρι χθες προήδρευε.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Γραμματίδης εκτέθηκε επανειλημμένως στον αέρα από τον γενικό γραμματέα Δασών Ευστάθιο Σταθόπουλο. Ο Γραμματίδης δεν ήξερε καν τον νόμο δεκαετιών, σύμφωνα με τον οποίο ο ΟΣΕ είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει τους κορμούς σε απόσταση 10 μέτρων από τις γραμμές δίχως να απαιτείται έγκριση του δασαρχείου. Αντί να παραδεχτεί την άγνοιά του και, αναπόφευκτα, ότι κακώς βρίσκεται στην καρέκλα του προέδρου, προσπαθούσε να βγει κι από πάνω:

«Εγώ εκείνο το οποίο θα ήθελα να ρωτήσω είναι από ποια διάταξη νόμου προκύπτει αυτή η δυνατότητα του ΟΣΕ. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοια διάταξη που να μας δίνει το δικαίωμα να υλοτομήσουμε χωρίς άδεια του δασαρχείου. Θα το ελέγξω».

Εκεί ο γενικός γραμματέας Δασών «ενημέρωσε» τον Γραμματίδη ότι πρόκειται για νόμο του 1979, τον 998-1979, άρθρο 24. Και του ανέφερε το έγγραφο με το οποίο ο ΟΣΕ έχει ειδοποιηθεί σχετικώς από τη Δασική Υπηρεσία από τις 11 Απριλίου.

Ο Γραμματίδης, όμως, «ξαναχτύπησε»: «Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΕ να ανατρέξουν στα αρχεία μας για να εντοπίσουν αυτή την επικοινωνία του ΟΣΕ με το οικείο δασαρχείο. Δεν έχω ακόμα το πόρισμα της υπηρεσίας, αλλά θα το έχω». Ηταν φανερό πως ο ΟΣΕ επιχειρούσε να ρίξει την ευθύνη για το ατύχημα και τον νέο διασυρμό των ελληνικών σιδηροδρόμων στη Γενική Γραμματεία Δασών, που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με υπουργό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όμως, ο γενικός γραμματέας Δασών ανέδειξε τη γύμνια του Γραμματίδη και η αντίδραση από το υπουργείο Περιβάλλοντος έσπρωξε τελικά τον πρόεδρο του ΟΣΕ στην παραίτηση, που στην πραγματικότητα είναι αποπομπή.

Από τη βραδιά των Τεμπών ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας έχει κάνει τα πάντα για να βρίσκεται σε πρώτο κάδρο. Ο τρόπος που λειτουργεί και διαχειρίζεται τις κρίσεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα αποδεικνύει ότι τίποτα δεν δουλεύει σωστά. Πρόσωπα αλλάζουν, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας οργανισμός που διαρκώς προκαλεί την κοινή γνώμη, αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις για τους πολίτες.

Οι ευθύνες του ΟΣΕ τόσο στα Τέμπη όσο και σε όσα ακολούθησαν με τις μονταζιέρες ή τα ατυχήματα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να «καθαρίσει» τον οργανισμό. Και μόνο ότι ο άσχετος, όπως αποδείχθηκε, Γραμματίδης διορίστηκε πρόεδρος επί έξι μήνες αποδεικνύει ότι όλα πάνε στραβά, με την αποκλειστική ευθύνη να έχει η κυβέρνηση της συγκάλυψης.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις