Καμία συνταρακτική αλλαγή δεν αναμένεται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που να είναι ικανή να δημιουργήσει απειλή στην κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και γι’ αυτό το λόγο δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Υπάρχουν τρία σενάρια που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ακόλουθο διάστημα και να επιτρέπουν την διενέργεια εκλογών ανώδυνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πρώτο σενάριο πραγματοποιείται διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είτε θα έχουν διαγράψει τον Στέφανο Κασσελάκη πριν τις εσωκομματικές εκλογές, είτε παραμείνει μέχρι αυτές να πραγματοποιηθούν και τις κερδίσει όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η διαγραφή του θα πραγματοποιηθεί εάν το αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εάν διαγραφεί, ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε δημιουργία νέου κόμματος και θα τον ακολουθήσει μεγάλη μερίδα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν παραμείνει πιστεύει κανείς ότι Κασσελάκης και Πολάκης μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί;

Και τότε λοιπόν θα υπάρξει διάσπαση η όποια ουσιαστικά θα είναι η τρίτη.

Την ίδια στιγμή εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης όπως όλα δείχνουν κερδίσει ξανά την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος εκφράζει μόνο τους τρεις από τις εφτά ψηφοφόρους του κόμματος.

Εάν λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέλθουν από τις εσωκομματικές διαδικασίες πιο αδύναμα από ότι πριν αυτό θα καταστήσει ακόμα και το εγχείρημα μίας ενωμένης Κεντροαριστεράς άνευ ουσίας.

Η μόνη σωτηρία για τα δύο κόμματα θα ήταν εάν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος ο Διονύσης Τεμπονέρας και στο ΠΑΣΟΚ είχε περάσει στον δεύτερο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος.

Στην πρώτη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε ενωμένος και θα αποκτούσε νέα δυναμική όπως το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε και στην δεύτερη περίπτωση.

Το δεύτερο σενάριο μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές την άνοιξη είναι να έχει γιγαντώσει η εσωκομματική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τότε για να τους καταστείλει προκηρύξει πρόωρες εκλογές με οποιαδήποτε αιτιολογία.

Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εάν προτείνει την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, είναι δεδομένο ότι η επιλογή της θα υπερψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εκλογής ΠτΔ.

Μπορεί όμως να θέλει να «κάψει» Κ.Καραμανλή η Α.Σαμαρά προτείνοντας τους για πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην τους δεχτούν τα υπόλοιπα κόμματα, κάτι πάρα πολύ πιθανό ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου.

Το ενδεχόμενο των εκλογών την άνοιξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ευνοϊκό.

Αυτή την στιγμή δεν έχει αντίπαλο και δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να δείχνει ότι θα έχει αντίπαλο μέχρι την άνοιξη.

Μπορεί λοιπόν να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να προκύπτουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις με ποσοστό του 30% και να θέσει ως όριο εισόδου στην Βουλή για τα μικρά κόμματα το 5%.

Ακόμα και με τα χαμηλά ποσοστά από αυτή τη στιγμή έχει θα υπάρξουν διπλές εθνικές εκλογές και στις δεύτερες (λόγο και του ότι, ο κόσμος πάντα συσπειρώνεται στην δεύτερη διαδοχική εκλογή) να κερδίσει την αυτοδυναμία και την επέκταση της κυριαρχίας του μέχρι το 2029.

Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα της σε εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου ξέρουν ότι θα συνεχίσουν να παίζουν μπάλα μόνοι τους…

 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις