H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

Νετανιάχου: Ο «πόλεμος της αναγέννησης» θα τελειώσει μόνο όταν επιτευχθούν οι στόχοι του Ισραήλ

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της ασφάλειας στην περιοχή μας», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ειδική κυβερνητική συνεδρίαση, με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιθέσεις ως «μαύρη ημέρα» και «την πιο φρικτή επίθεση κατά του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα». Όμως, είπε, «σε αντίθεση με το Ολοκαύτωμα ξεσηκωθήκαμε εναντίον των εχθρών μας και δώσαμε έναν σκληρό πόλεμο».

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο επακόλουθος «πόλεμος της αναγέννησης» θα τελειώσει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι στόχοι του Ισραήλ. Αυτοί είναι η ανατροπή της Χαμάς, η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους, η «αποτροπή κάθε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα προς το Ισραήλ» και η επιστροφή των Ισραηλινών με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βορρά και στο νότο.

Ο Νετανιάχου μοιράστηκε επίσης τα συλλυπητήριά του για τους Ισραηλινούς που έχασαν τη ζωή τους σε μάχες «στη Γάζα, στο Λίβανο και σε άλλα πεδία» από τις 7 Οκτωβρίου.

Γάζα: Η Χαμάς ορκίζεται να διεξάγει μια μακρά μάχη φθοράς κατά του Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να διεξάγει μια «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ, έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη επίθεσή του την 7η Οκτωβρίου κατά του ισραηλινού εδάφους.

«Η επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε την αναμέτρηση με μια μακρά, επώδυνη και δαπανηρή μάχη φθοράς για τον εχθρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι αναχαίτισε τον πύραυλο από την Υεμένη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο εδάφους-επιφανείας που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ τη Δευτέρα.

Ο πύραυλος ενεργοποίησε τις σειρήνες, μεταξύ άλλων και στο Τελ Αβίβ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την υποτιθέμενη εκτόξευση πυραύλου από τη χώρα αυτή.

Τζο Μπάιντεν: Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει ο πόνος

Στο μήνυμά του για την μαύρη επέτειο από την εισβολή της Χαμάς και τη σφαγή που ακολούθησε στα ισραηλινά εδάφη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το τέλος της κρίσης στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα μαύρη «μαύρη επέτειο» και για τους Παλαιστίνιους «οι οποίοι άφησαν τη Χαμάς να φέρει τον όλεθρο και τον θάνατο τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα». Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στους νεκρούς αμάχους ανάμεσα στους οποίους και 46 πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισε πως: «έχει έρθει η στιγμή να μπει ένα τέλος στον πόνο».

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Ο πόλεμος στη Γάζα τη μετέτρεψε σε “νεκροταφείο”, λέει ο επικεφαλής της UNWRA

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNWRA) μίλησε σήμερα για τα “ανείπωτα δεινά” των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς εδω και έναν χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζοντας παράλληλα τον πόλεμο που μαίνεται στο έδαφος αυτό, το οποίο έχει μετατραπεί σε “νεκροταφείο”.

Στην πλατφόρμα Χ, ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο διευθυντής της UNWRA, έγραψε για αυτή την πρώτη επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, “δώδεκα μήνες ανείπωτων δεινών για τους ομήρους της Γάζας, τις οικογένειές τους να έχουν αφεθεί στην αβεβαιότητα και μια κοινωνία βαθιά τραυματισμένη”. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα έχει “μεταμορφώσει το έδαφος αυτό σε θάλασσα ερειπίων και σε νεκροταφείο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους”.

Μπαράζ από ρουκέτες στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ

Στο κεντρικό Ισραήλ η επίθεση φαίνεται να προέρχεται από τους Χούθι της Υεμένης

rouke

Το τέλος του πολέμου ζητά το 53% των Ισραηλινών δείχνει δημοσκόπηση

Βαθιές διαιρέσεις για τους στόχους του πολέμου στη Γάζα δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι Ισραηλινοί θέλουν τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των ομήρων. Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται η βάση των ψηφοφόρων του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εξαντλήσει τον στόχο τους και πιστεύουν ότι ο κορυφαίος στόχος της χώρας θα έπρεπε να είναι η ασφαλής επιστροφή των 101 ομήρων της Χαμάς.

Στην ερώτηση αν έχει έρθει η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει έρθει, ενώ το 36% απάντησε ότι δεν έχει έρθει. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Άραβες – Ισραηλινοί τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ του τερματισμού του πολέμου, ενώ οι Εβραίοι ερωτηθέντες ήταν μοιρασμένοι μεταξύ της διακοπής των μαχών και της συνέχισης, με 45% προς 43% αντίστοιχα.

Τόσο οι Εβραίοι (56%) όσο και οι Άραβες (45%) ανέφεραν τους φόβους για την τύχη των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ως τον κυριότερο λόγο για την υποστήριξη ενός άμεσου τερματισμού του πολέμου. Ο δεύτερος συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε από τους Εβραίους (20%) ήταν η ανάγκη να επικεντρωθεί η προσοχή αποκλειστικά στο βόρειο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ για τους Άραβες (14%) είναι το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και η επιθυμία για ηρεμία, ειρήνη και ασφάλεια.

Ερωτηθείς για το εάν η επιστροφή των ομήρων ή η ανατροπή της Χαμάς θα πρέπει να είναι ο κορυφαίος στόχος του πολέμου στη Γάζα, το 62% απάντησε την επιστροφή των ομήρων, ενώ μόλις το 29% απάντησε την εξόντωση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας. Τον Ιανουάριο, μια δημοσκόπηση έδειξε μια πολύ μικρότερη πλειοψηφία, 51%, να θέτει τους ομήρους ως κύρια προτεραιότητα, έναντι 36% που ήθελε το Ισραήλ να επικεντρωθεί στην ανατροπή της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 132 ρουκέτες στο Ισραήλ σήμερα, λένε οι IDF

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λένε ότι περίπου 135 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο προς το Ισραήλ μέχρι σήμερα.

«Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν ενάντια στην απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ για την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και των κατοίκων του», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποιεί μπαράζ επιδρομών κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται και στο βόρειο Ισραήλ, ενεργοποιώντας τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Βίντεο δείχνει εικόνες από τη Γάζα πριν και μετά τον πόλεμο

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο του Associated Press, που δείχνει πώς ήταν η Γάζα πριν την 7η Οκτωβρίου του 2023 και πώς έγινε μετά.

Τα περισσότερα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι κατασκευές έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ το 90% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

Η ιαπωνική αστυνομία διαλύει συγκέντρωση κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο

Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, που βρίσκονταν μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά για την κρίση στη Μέση Ανατολή και ανακοίνωσαν ότι θα έχουν τετ-α-τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Brics στο ρωσικό Καζάν αργότερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Νωρίτερα ο Ερντογάν επέκρινε τη γενοκτονία, όπως την αποκάλεσε, του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας: «Όπως ο Χίτλερ σταμάτησε από μια συμμαχία της ανθρωπότητας, έτσι και ο Νετανιάχου και το δίκτυο δολοφονιών του θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο».

Οι ΗΠΑ έδωσαν ποσό ρεκόρ για βοήθεια προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει ποσό ρεκόρ τουλάχιστον 17,9 δισ. δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση.

Επιπλέον 4,86 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, διαπίστωσαν ερευνητές του προγράμματος Costs of War του Πανεπιστημίου Brown.

Η αμερικανική βοήθεια περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική χρηματοδότηση, πωλήσεις όπλων, τουλάχιστον 4,4 δισ. δολάρια σε αποσύρσεις από τα αμερικανικά αποθέματα και μεταχειρισμένο εξοπλισμό, διαπίστωσε η έκθεση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, με στόχο να αποτρέψει και να απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις κατά των ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων.

Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην ιστορία, λαμβάνοντας 251,2 δισ. δολάρια σε δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό από το 1959, προστίθεται στην έκθεση.

Σχεδόν 700 Αμερικανοί εγκατέλειψαν τον Λίβανο

Σχεδόν 700 Αμερικανοί πολίτες, κάτοχοι πράσινης κάρτας και μέλη οικογενειών τους εγκατέλειψαν τον Λίβανο με αεροπλάνα που έχουν παραχωρήσει οι ΗΠΑ από τα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι περίπου 90 επιβάτες, λιγότερο από το 1/3 της χωρητικότητας των 300 ατόμων του αεροπλάνου, αναχώρησαν από τον Βηρυτό για την Κωνσταντινούπολη την Κυριακή με την τελευταία πτήση, σύμφωνα με το Associated Press.

Ισραήλ: Θυμόμαστε τα θύματα

Ένα αιματοβαμμένο παιδικό δωμάτιο δείχνει η φωτογραφία που δημοσίευσε το Ισραήλ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς.

«Θυμόμαστε τα θύματα», αναφέρει η ανάρτηση, στην οποία αναφέρονται σημεία που η Χαμάς δολοφόνησε και απήγαγε χιλιάδες κόσμο.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο του πιθανού διαδόχου του Νασράλα

Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο πιθανός διάδοχος του πρώην επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει πεθάνει, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανήμερα της πρώτης επετείου του πολέμου, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ειδικότερα:

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις μιας συγκέντρωσης στο Μπιρ αν-Νάχα, μια περιοχή δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα.
Ένα άτομο σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή Khirbet al-Adas, βόρεια της Ράφα στη νότια Γάζα.
Ένα άτομο σκοτώθηκε σε επίθεση στη λίμνη Sheikh Radwan, βόρεια της πόλης της Γάζας.
Ένα άτομο σκοτώθηκε μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτι στη συνοικία Zeitoun, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, ανέφεραν γιατροί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Κάμαλα Χάρις: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι η απειλή της Χαμάς θα εξαλειφθεί

Ξεχωριστή δήλωση εξέδωσε, μέσω του Λευκού Οίκου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις, που τόνισε ότι «δεν θα ξεχάσει ποτέ τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου 2023».

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι η απειλή που συνιστά η Χαμάς θα εξαλειφθεί, ότι δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να κυβερνήσει τη Γάζα, ότι θα αποτύχει στην αποστολή της να εξοντώσει το Ισραήλ και ότι ο λαός της Γάζας θα είναι ελεύθερος από τον εναγκαλισμό της Χαμάς. Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των επτά Αμερικανών πολιτών, ζωντανών και νεκρών, που εξακολουθούν να κρατούνται: Omer, Edan, Sagui, Keith, Judy, Gad και Itay. Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για δικαιοσύνη για εκείνους που δολοφόνησαν τον Hersh Goldberg-Polin και άλλους Αμερικανούς. Και θα διασφαλίζω πάντα ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στο Ιράν και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες όπως η Χαμάς. Η δέσμευσή μου για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη…

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε έναν πόλεμο στη Γάζα. Είμαι συντετριμμένη από το μέγεθος του θανάτου και της καταστροφής στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο – δεκάδες χιλιάδες ζωές χάθηκαν, παιδιά που φεύγουν για ασφάλεια ξανά και ξανά, μητέρες και πατέρες που αγωνίζονται να αποκτήσουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Είναι πολύ αργά για μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός για να τερματιστεί ο πόνος αθώων ανθρώπων. Και θα αγωνίζομαι πάντα για να μπορέσει ο παλαιστινιακός λαός να πραγματοποιήσει το δικαίωμά του στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια και την αυτοδιάθεση. Συνεχίζουμε επίσης να πιστεύουμε ότι μια διπλωματική λύση σε όλη την περιοχή των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της διαρκούς ηρεμίας και τη δυνατότητα στους κατοίκους και των δύο πλευρών να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», αναφέρει.

Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους πεσόντες

Μνημείο της Ιερουσαλήμ για τα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 επισκέφθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επανέλαβε τη δέσμευση να φέρει τους ομήρους πίσω και έκανε ειδική αναφορά στους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Αυτή τη μέρα, σε αυτό το μέρος και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας μας, θυμόμαστε τους πεσόντες μας, τους ομήρους μας – τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω – και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της χώρας», λέει.

Ο νετανιάχου τονίζει: «Η μνήμη των ανθρώπων που έχουν πεθάνει, όπως και η μνήμη των άλλων, είναι η ίδια: «Περάσαμε μια τρομερή σφαγή πριν από ένα χρόνο και σηκωθήκαμε όρθιοι ως λαός, σαν λιοντάρια».

Γερμανία: Δεν θα εγκαταλείψουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς, λέει η Μπέρμποκ

Η γερμανική πολιτεία τιμά σήμερα σε ανώτατο επίπεδο την πρώτη επέτειο από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Στους ομήρους αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ζήτησε κατάπαυση του πυρός και λύση δύο κρατών για την περιοχή, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «γερμανική ευθύνη» έναντι του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μπορέλ: Ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους ανάφλεξης

«Ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους ανάφλεξης που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει» τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην γραπτή δήλωσή του για τη συμπλήρωση ενός έτους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς στο Ισραήλ.

Όπως σημειώνει, «ένα χρόνο μετά την τρομερή επίθεση κατά του Ισραήλ, η κατάσταση χειροτερεύει».

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ καθώς τα αεροσκάφη πλήττουν το νότιο Λίβανο

Οι σειρήνες των ρουκετών ηχούν στο βόρειο Ισραήλ την τελευταία μιάμιση ώρα. Οι συναγερμοί ακούστηκαν στη Μαλκιά και το Γίφταχ.

Την ίδια στιγμή, αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν πλήξει «εκτεταμένα» τον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το IDF.

«Η IAF διεξάγει αυτή τη στιγμή εκτεταμένες επιδρομές εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», ανέφερε.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το πλήγμα αφορούσε τη Σιδώνα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η Σιδώνα βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Τύρου και Βηρυτού στις ακτές της Μεσογείου.

Νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό

Η επίθεση γίνεται στη Νταχίγια, στη νότια Βηρυτό

ΚΙΣΕ: Το Ισραήλ διεξάγει έναν πολυμέτωπο αγώνα για την επιβίωσή του

Την ευχή κι ελπίδα ότι «σύντομα οι 101 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται ακόμα στα έγκατα της Γάζας θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και τελικά θα ηττηθούν η υστερία και ο φανατισμός εναντίον του Κράτους του Ισραήλ, ώστε Ισραηλινοί και Άραβες να πάψουν να θρηνούν τα παιδιά τους», εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) σε ανακοίνωσή του για τον έναν χρόνο από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

«Το Ισραήλ στο στόχαστρο του τρόμου και της βαρβαρότητας. Σκηνές φρίκης εξελίσσονται σε πόλεις και χωριά του Ισραήλ στα οποία επέδραμαν χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς, τα ξημερώματα εκείνου του Μαύρου Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου 2023. Γονείς και παιδιά σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, κάηκαν ζωντανοί! Με την επώδυνη διαδικασία της ταυτοποίησης των πτωμάτων διαπιστώνεται ότι 1.200 άνθρωποι άγρια δολοφονήθηκαν, 250 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αρπάχτηκαν ως όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες οι τραυματίες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο πόνος και η θλίψη είναι αποτυπωμένα αισθήματα στην ψυχή των Ισραηλινών και των Εβραίων όλου του κόσμου», αναφέρει το ΚΙΣΕ.

Σημειώνει, δε, πως «το Ισραήλ διεξάγει έναν πολυμέτωπο αγώνα για την επιβίωσή του» και επισημαίνει σχετικά: «Δεν διεκδικεί τίποτε παρά την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών του. Και σε αυτό τον αγώνα, οι Εβραίοι όλου του κόσμου στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο Ισραήλ».

«Η ιστορία διδάσκει ότι ο Εβραϊκός λαός, μετά από κάθε δυσκολία που αντιμετώπισε στο διάβα των αιώνων -από τους διωγμούς των Ρωμαίων μέχρι τα πογκρόμ της Ρωσίας και της Ισπανίας, ακόμη και μετά το Ολοκαύτωμα των 6.000.000 Εβραίων – γνώριζε τον τρόπο για να “σηκωθεί”, να χαράσσει τον επώδυνο και δύσκολο δρόμο της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης και της προόδου. Οδηγός ήταν πάντα η «ελπίδα», ο τίτλος του Εθνικού Ύμνου του Ισραήλ και η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι Ισραηλινοί πολίτες, ακόμη και μετά το τραύμα της 7ης Οκτωβρίου, αποκρούουν με αποφασιστικότητα την επιθετικότητα του τρόμου που διαχέεται από το Ιράν και τους δορυφόρους του, τη Χεζμπολά, τη Χαμάς και τους Χούθι, για να διασφαλίσουν το μέλλον του Εβραϊκού κράτους, το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των Εβραίων όλου του κόσμου, το προπύργιο της Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.

Μπαράζ ισραηλινών πληγμάτων σε πάνω από 30 πόλεις και χωριά του Λιβάνου

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι τα τελευταία τριάντα λεπτά μια σειρά από ισραηλινά πλήγματα έπληξαν «περισσότερες από τριάντα πόλεις και χωριά στην περιοχή της Τύρου ».

Υπάρχουν επίσης αναφορές λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης για νέο ισραηλινό χτύπημα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού Dahiyeh. Ο Itay Blumental, στρατιωτικός ανταποκριτής του ισραηλινού καναλιού 11, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εικόνα.

Το Ισραήλ επιτίθεται ξανά τα νότια προάστια της Βηρυτού – Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο

Η Βρετανία απέσυρε τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της πρεσβείας από το Ισραήλ

Η Βρετανία απέσυρε τις οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που εργάζεται στο Ισραήλ λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και του κινδύνου μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

«Ως προληπτικό μέτρο μετά την κλιμάκωση στην περιοχή, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας έχουν αποσυρθεί προσωρινά», αναφέρει η ιστοσελίδα με τις ταξιδιωτικές συμβουλές του Foreign Office για το Ισραήλ. «Τα μέλη του προσωπικού μας παραμένουν».

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν νωρίς σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, καθώς η χώρα φαινόταν έτοιμη να επεκτείνει τις χερσαίες επιδρομές της στον Λίβανο.

Η Βρετανία συμβουλεύει τους πολίτες να μην ταξιδέψουν σε όλες τις περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και σε «όλα τα ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα» σε άλλα μέρη του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο, οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στο Ισραήλ δεν καλούνται να φύγουν. Αντίθετα, τους ενημερώνουν ότι η προξενική βοήθεια είναι «σοβαρά περιορισμένη».

«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους», αναφέρει η συμβουλή. «Σας ενθαρρύνουμε έντονα να ελέγξετε ότι εσείς και τα εξαρτώμενα μέλη σας έχετε τα απαιτούμενα έγγραφα για να ταξιδέψετε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Νετανιάχου: Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για θέματα ασφαλείας

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για θέματα ασφαλείας μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης για την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε αξιωματούχος στους Times of Israel.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη φαίνεται να είναι επείγουσα, καθώς η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

Χαμενεΐ: Η επιχείρηση της Χαμάς πριν ένα χρόνο γύρισε το Ισραήλ 70 χρόνια πίσω

Με μια λιτή ανάρτηση, γραμμένη στα αραβικά, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ τοποθετήθηκε για την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ και τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μπάιντεν: Μήνυμα για την 7η Οκτωβρίου – Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων

Μήνυμα για την επέτειο ενός έτους από τις σφαγές της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ, έστειλε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να εργάζονται για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα.

«Πέρυσι, τέτοια μέρα, ξημέρωνε μια χαρούμενη εβραϊκή γιορτή. Μέχρι τη δύση του ηλίου, η 7η Οκτωβρίου είχε γίνει η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από το Ολοκαύτωμα. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος πένθους για τους περισσότερους από 1.200 αθώους ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών, που σφαγιάστηκαν στο νότιο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Ένας χρόνος από τότε που η Χαμάς διέπραξε φρικτές πράξεις σεξουαλικής βίας. Ένας χρόνος από τότε που περισσότεροι από 250 αθώοι πιάστηκαν όμηροι, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί. Ένας χρόνος για τους επιζώντες που κουβαλούν πληγές, ορατές και αόρατες, οι οποίοι δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι. Και ένας χρόνος ενός καταστροφικού πολέμου» είπε αρχικά στο μήνυμά του ο Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Βηρυτό τα ξημερώματα: Στόχευαν αποθήκη όπλων – Έξι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά

Παλαιστινιακά Εδάφη: Ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη

Ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επαλήθευσης της πληροφορίας.

Βίντεο από την περιοχή Καλάντια δείχνει νεαρούς να αποκλείουν δρόμο με λάστιχα που καίγονται, ενώ στο σημείο βρίσκονται οχήματα του ισραηλινού στρατού και ασθενοφόρα.

Σήμερα είναι η πρώτη επέτειος της φονικής και πρωτοφανούς επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και προκάλεσε τη χειρότερη αιματοχυσία στην επί δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Από τον περσινό Οκτώβριο η βία έχει αυξηθεί στη Δυτική Όχθη. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι –συμπεριλαμβανομένων ενόπλων μαχητών, νεαρών που πετούν πέτρες και αμάχων που είναι περαστικοί– έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις σε δρόμους τον τελευταίο χρόνο.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού λόγω του φόβου να σημειωθούν σήμερα επιθέσεις. Οι μετακινήσεις στη Δυτική Όχθη περιορίστηκαν περαιτέρω καθώς πολλά μεθοριακά σημεία ελέγχου έκλεισαν, σύμφωνα με κατοίκους, και ορισμένοι Παλαιστίνιοι που διαθέτουν άδειες εισόδου έλαβαν ειδοποίηση στα κινητά τους τηλέφωνα, με την οποία ενημερώνονταν ότι δεν θα τους επιτραπεί είσοδος στο Ισραήλ.

Μετονομασία της επιχείρησης σε «Πόλεμος της Αναγέννησης» είπε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε να αλλάξει το όνομα του πολέμου από «Σιδερένια Σπαθιά – Iron Swords» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης». Ο Νετανιάχου το πρότεινε αυτό στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά δεν έθεσε το θέμα προς συζήτηση ή ψηφοφορία.

Ερντογάν: Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τη γενοκτονία στη Γάζα

Σε μήνυμά του για τον ένα χρόνο από τις επιθέσεις της Χαμάς, ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τη «γενοκτονία» στη Γάζα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα για αυτή τη γενοκτονία που πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζει», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτοντας ότι «ακριβώς όπως ο Χίτλερ σταμάτησε από μια συμμαχία της ανθρωπότητας, ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο».

«Ένας κόσμος στον οποίο δεν θα λογοδοτήσει κανείς για τη γενοκτονία στη Γάζα δεν θα βρει ποτέ την ειρήνη», έγραψε.

«Αυτό που σφαγιάστηκε ζωντανά στην τηλεόραση μπροστά στα μάτια του κόσμου για ακριβώς ένα χρόνο είναι στην πραγματικότητα όλη η ανθρωπότητα, όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για το μέλλον.

Σήμερα, θυμάμαι με θλίψη τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σφαγιαστεί από τη δολοφονική ισραηλινή κυβέρνηση από τις 7 Οκτωβρίου και προσφέρω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στους συντετριμμένους αδελφούς και αδελφές μου από τη Γάζα, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο που έχασαν τους συζύγους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η μακρόχρονη πολιτική γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής του Ισραήλ πρέπει τώρα να τερματιστεί», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στο Χ.

Μαζική επίθεση στον νότιο Λίβανο από τις ισραηλινές δυνάμεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν μαζική επίθεση στον νότιο Λίβανο

Μήνυμα Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων και να σωπάσουν τα όπλα

Το δικό του μήνυμα για το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων έστειλε ο γενικός γραμματέας τυ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανήμερα της συμπλήρωσης της πρώτης επετείου από την επίθεση της Χαμάς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε εκ νέου τη δέσμευση του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων. «Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επισήμανε ότι σημάδεψε τις ψυχές και την ημέρα αυτή θυμόμαστε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν βάναυσα και υπέστησαν ανείπωτη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας καθώς απλώς ζούσαν τη ζωή τους. Αυτή είναι μια ημέρα, προσέθεσε, που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επαναλάβει με την πιο δυνατή φωνή την απόλυτη καταδίκη μας για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της αρπαγής ομήρων.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα φρικτά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ σκοτώνοντας πάνω από 1.250 Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τις οικογένειες των ομήρων, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκμυστηρεύτηκε πως έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα των αγαπημένων τους προσώπων και μοιράστηκε την αγωνία και τον πόνο τους. «Δεν μπορώ να φανταστώ τα βασανιστήρια που αναγκάζονται να υπομένουν καθημερινά. Απαιτώ για άλλη μια φορά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Μέχρι τότε, η Χαμάς πρέπει να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθεί τους ομήρους» σημείωσε στο μήνυμά του.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλα τα θύματα και τους οικείους τους και επισημαίνει: «Από την 7η Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει ένα κύμα συγκλονιστικής βίας και αιματοχυσίας. Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομερές επιθέσεις πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να συντρίβει ζωές και να προκαλεί βαθύτατο ανθρώπινο πόνο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τώρα στον λαό του Λιβάνου».

Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να «τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, να επανενώσουμε τις οικογένειες και να βάλουμε τέλος στον πόνο και τη βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». «Ας μη σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση, όπου το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούν επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά και αξιοπρεπώς και με σεβασμό η μία για την άλλη» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πυρά του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας κατά του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε σήμερα από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, το Ισραήλ για «όλη την ευθύνη» της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε «περιφερειακό πόλεμο».

«Η ισραηλινή επίθεση (…) που ξεκίνησε από τη Γάζα και πλέον επεκτάθηκε στον Λίβανο θα ωθήσει όλη την περιοχή στην άβυσσο ενός ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου», δήλωσε ο Σαφάντι στη διάρκεια επίσκεψής του στον Λίβανο, όπου από τις 23 Σεπτεμβρίου μαίνεται ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ ύστερα από έναν χρόνο που αντήλλασσαν διασυνοριακά πυρά.

Θρήνος από τους συγγενείς των θυμάτων στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου 370 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση της Χαμάς, ένα χρόνο πριν.

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων πήγαν στον χώρο για να τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Η μουσική έπαιζε το τελευταίο τραγούδι που ακούστηκε πέρυσι. Ξαφνικά το ο ήχος σταμάτησε αιφνίδια και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Παρών στην εκδήλωση μνήμης ήταν ο πρόεδρος του Ισραήλ, αλλά και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό.

Ισραηλινούς στρατιώτες λέει ότι στοχοθέτησε η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στο χωριό Μαρούν αλ-Ρας του νότιου Λιβάνου, στα σύνορα με το Ισραήλ, καθώς εδώ και μία εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν χερσαίες επιδρομές στο Λίβανο.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ «βομβάρδισαν ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ-Ρας με μια ομοβροντία ρουκετών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης πως επιτέθηκε με ρουκέτες σε περιοχές βόρεια της Χάιφας, σε μια δεύτερη σημερινή επίθεση αφού η οργάνωση είχε και νωρίτερα εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον αυτής της πόλης λιμάνι στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι στρατιώτες, οι οποίοι ανήκουν σε μια τρίτη ισραηλινή μεραρχία, εμπλέκονται πλέον στις χερσαίες μάχες εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

«Στρατιώτες της 91ης μεραρχίας άρχισαν χθες, Κυριακή, εντοπισμένη και στοχευμένη επιχειρησιακή δράση στο νότιο Λίβανο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν το Χαν Γιουνίς

Εκκένωση της περιοχής Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα ζήτησε ο Ισραηλινός στρατός, που διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν προς τη λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη» στο αλ-Μαβάσι.

Ο συνταγματάρχης Avichay Adraee, έγραψε στο Χ ότι η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ «θα αντιμετωπιστεί με ακραία βία».

«Εξαιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς … πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτές τις περιοχές και να μετακινηθείτε στην ανθρωπιστική περιοχή στο αλ-Μαβάσι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Χαν Γιουνίς, ενώ οι γιατροί ανέφεραν δύο ελαφρούς τραυματισμούς στο Τελ Αβίβ.

Δέκα πυροσβέστες νεκροί από ισραηλινή επίθεση

Δέκα πυροσβέστες σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στο κτίριο της πυροσβεστικής στο Baraachit στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο της χώρας.

Στη Βηρυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας

Ο Ιορδανός υπουργός Αϊμάν Σαφάντι έφτασε με αεροπλάνο που μετέφερε 13 τόνους τροφίμων, υλικά αρωγής, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Στον Λίβανο θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον διοικητή του λιβανέζικου στρατού.

Συγκέντρωση κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου από συγγενείς ομήρων

Συγκέντρωση κοντά στο σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησαν συγγενείς ομήρων της Χαμάς, κρατώντας πλακάτ με φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων, που αγνοούνται εδώ και ένα χρόνο.

Στις 6:29 π.μ., ακριβώς την ώρα που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, ένα χρόνο πριν, ακούστηκε μία έντονη σειρήνα. Οι συγγενείς θέλουν την επιστροφή των ομήρων.

Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς: Διαβεβαίωσεις Νετανιάχου για την τελική νίκη

Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο με οκτώ νεκρούς

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση με στόχο πυροσβεστικό σταθμό που συνδέεται με την ισλαμική υγειονομική αρχή στην πόλη Baraachit του νότιου Λιβάνου , σύμφωνα με έκθεση του επίσημου εθνικού πρακτορείου ειδήσεων του Λιβάνου.

Σκοτώθηκαν σχεδόν 42.000 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε ένα χρόνο

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 41.909 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εκεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Επιπλέον 97.303 έχουν τραυματιστεί, λέει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε ένα τζαμί και ένα πρώην σχολείο που, όπως λέει, χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους το πρωί της Κυριακής.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στοχοθέτησε μαχητές της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρα «διοίκησης και ελέγχου» στους χώρους αυτούς.

Την υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ και στη μάχη του κατά της Χαμάς επανέλαβε ο Σολτς

«Αισθανόμαστε μαζί σας τη φρίκη, τον πόνο, την αβεβαιότητα και τη λύπη. Στεκόμαστε στο πλευρό σας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που επανέλαβε τη στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ και στη μάχη του κατά της Χαμάς. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς πρέπει να πολεμηθούν», τόνισε.

Ο Σολτς επέστησε επίσης την προσοχή στα δεινά των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα και προοπτικές αν θέλουν να απαρνηθούν την τρομοκρατία».

«Γι’ αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητεί κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολιτική διαδικασία – ακόμη κι αν αυτό φαίνεται σήμερα περισσότερο μακρινό από ποτέ», κατέληξε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Νετανιάχου: «Οι Ισραηλινοί στάθηκαν σαν λιοντάρια μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου»

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μαζί με τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Μοσέ Λιόν, πραγματοποίησαν συμβολική επίσκεψη σε μνημείο προς τιμήν των 87 αμάχων και στρατιωτών της Ιερουσαλήμ που έχασαν τη ζωή τους στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για τη σημασία της ενότητας και της αντοχής του ισραηλινού λαού μπροστά σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας. «Θυμόμαστε τους πεσόντες μας, τους ομήρους μας – τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω στην πατρίδα – και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της χώρας μας», δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «περάσαμε μια τρομερή σφαγή πριν από έναν χρόνο και σταθήκαμε όρθιοι ως λαός, σαν λιοντάρια».

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής χτυπούν σε διάφορα μέρη του βόρειου Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν στο κεντρικό Ισραήλ τη Δευτέρα μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν επίσης ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής χτύπησαν σε ορισμένες περιοχές του βόρειου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ντοβέβ και Μισγκάβ Αμ, και στο Τελ Αβίβ. Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram ότι έπληξε το Τελ Αβίβ με καταιγισμό ρουκετών. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματίες.

LIVE: Τελετή μνήμης στο μουσικό φεστιβάλ Nova για την επέτειο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Δύο νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στον Λίβανο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι στην πόλη Qaliya του Λιβάνου στη δυτική κοιλάδα Bekaa, μετέδωσε το κρατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Ισραηλινός στρατός: Κάλεσμα για εκκένωση των πόλεων Μπέιτ Χανούν, Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) απηύθυνε επείγουσα έκκληση στους κατοίκους του Μπέιτ Χανούν, της Τζαμπαλίγια και του Μπέιτ Λαχίγια, που βρίσκονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, να εγκαταλείψουν άμεσα τις περιοχές αυτές και να μετακινηθούν νότια, προς την αποκαλούμενη «ανθρωπιστική ζώνη» της αλ-Μαουασί. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί ήδη περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους ανθρώπους που αναζήτησαν καταφύγιο μετά από προηγούμενες προειδοποιήσεις του Ισραήλ για εκκένωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IDF, «οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις διεξάγουν έντονες επιχειρήσεις στην περιοχή». Η έκκληση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων και αεροπορικών επιδρομών, με την ένταση να κλιμακώνεται καθημερινά στη βόρεια Γάζα. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν ακόμη στην κατεστραμμένη περιοχή, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις να την εγκαταλείψουν και να κατευθυνθούν προς ασφαλέστερες ζώνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας.

Μπάιντεν: Μήνυμα για την 7η Οκτωβρίου – Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων

Μήνυμα για την επέτειο ενός έτους από τις σφαγές της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ, έστειλε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να εργάζονται για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα.

«Πέρυσι, τέτοια μέρα, ξημέρωνε μια χαρούμενη εβραϊκή γιορτή. Μέχρι τη δύση του ηλίου, η 7η Οκτωβρίου είχε γίνει η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από το Ολοκαύτωμα. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος πένθους για τους περισσότερους από 1.200 αθώους ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών, που σφαγιάστηκαν στο νότιο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Ένας χρόνος από τότε που η Χαμάς διέπραξε φρικτές πράξεις σεξουαλικής βίας. Ένας χρόνος από τότε που περισσότεροι από 250 αθώοι πιάστηκαν όμηροι, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί. Ένας χρόνος για τους επιζώντες που κουβαλούν πληγές, ορατές και αόρατες, οι οποίοι δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι. Και ένας χρόνος ενός καταστροφικού πολέμου» είπε αρχικά στο μήνυμά του ο Μπάιντεν.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ ΕΔΩ

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επανέφερε το Ισραήλ στην «αφετηρία», λέει ο πρώην ηγέτης της Χαμάς

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επανέφερε το Ισραήλ στην «αφετηρία», δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Ο κατακλυσμός του Αλ-Ακσα επανέφερε τον κατακτητή στην αφετηρία και απείλησε την ύπαρξή του», δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ χρησιμοποιώντας την ονομασία που δόθηκε από την Χαμάς στην άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Καλά στην υγεία του ο διοικητής της ομάδας Quds των Φρουρών της Επανάστασης, λένε οι Ιρανοί

«Καλά στην υγεία του» είναι ο διοικητής της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Ισμαήλ Καανί, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής διοικητής της συγκεκριμένης μονάδας των Φρουρών.

Η ενημέρωση αυτή έρχεται μετά την αναφορά χθες στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι η επαφή με τον Καανί είχε χαθεί μετά από μια επίθεση στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία αναφέρθηκε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χασέμ Σιαφεντίν, ο οποίος είχε οριστεί ως διάδοχος του Νασράλα.

Τα τελευταία λόγια θυμάτων της Χαμάς με δικούς τους ανθρώπους μέσω WhatsApp κατά την περσινή εισβολή

Την πρώτη επέτειο από την φονική επίθεση της Χαμάς στη Γάζα αποκαλύπτονται αποχαιρετιστήρια μηνύματα Ισραηλινών που βίωσαν στο πετσί τους τον τρόμο και τον φόβο το πρωί της 7ης Οκτωβρίου του 2023. Οι περισσότεροι δεν είναι πλέον στη ζωή…

Η εφημερίδα Bild παρουσιάζει συγκλονιστικά μηνύματα Ισραηλινών που άφησαν την τελευταία τους πνοή, αφού νωρίτερα είχαν επικοινωνήσει μέσω του WhatsApp με την οικογένεια και τους συγγενείς τους. Με τα γραπτά αυτά μηνύματα είπαν το τελευταίο αντίο στους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι απελπισμένοι κάτοικοι των χωριών στα κιμπούτς πληκτρολογούσαν τις τελευταίες τους λέξεις στα smartphone περιγράφοντας αυτό που έζησαν λίγο προτού ξεψυχήσουν.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Ανάλυση: Πώς το Ισραήλ έφτασε να πολεμά με όλους τους εχθρούς του παράλληλα

Όταν τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, οι ταξιαρχίες Κασάμ αλλά και Παλαιστίνιοι πολίτες κατά χιλιάδες εισέβαλλαν στα εδάφη του Ισραήλ κανένας δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει αυτά που διαδραματίζονταν.

Μία από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο, μία από τις χώρες με τις πλέον ικανές μυστικές υπηρεσίες και η χώρα με τα πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης του πλανήτη – μαζί τις ΗΠΑ είχε βρεθεί έρμαιο των τρομοκρατικών διαθέσεων της Χαμάς. Το τίμημα για το Ισραήλ βαρύ: περισσότεροι από 1000 άμαχοι νεκροί, περισσότεροι από 300 στα χέρια της Χαμάς μεταφέρθηκαν όμηροι εντός της Γάζας και τρόμος παντού.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ εκτόξευσε η Χαμάς – Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες από θραύσματα

Συναγερμός σήμανε στις 11 το πρωί της Δευτέρας σε περιοχές του Τελ Αβίβ και της Χολόν για εκτόξευση ρουκετών, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν. Λίγα λεπτά μετά τον συναγερμό, ανήμερα του ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, την ευθύνη για την αποστολή των ρουκετών ανέλαβε η Χαμάς.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες με τις ιατρικές υπηρεσίες να κάνουν λόγο για δύο γυναίκες ηλικίας περίπου 30 ετών που χτυπήθηκαν από θραύσματα.

זירת הנפילה בחולון. צילום: תיעוד מבצעי – מד״א pic.twitter.com/4MFteiikwZ

— מגן דוד אדום (@mda_israel) October 7, 2024

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αυστραλία: Αγρυπνία στο Σίδνεϊ για τα θύματα και τους ομήρους της Χαμάς

Οι Αυστραλοί πραγματοποίησαν αγρυπνία για την πρώτη επέτειο από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Στη φημισμένη Παραλία Μποντάι του Σίδνεϊ, οι συμμετέχοντες, κρατώντας σημαίες του Ισραήλ και της Αυστραλίας, συμμετείχαν σιωπηλοί στην ανάγνωση των ονομάτων των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την Χαμάς, όπως μεταδίδει το Reuters. Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο από εβραϊκές όσο και από παλαιστινιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο, εκ των οποίων κάποιες βρίσκονται στην Αυστραλία και για τον λόγο αυτό οι αυστραλιανές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι τελετές μνήμης πιθανόν να πυροδοτήσουν εντάσεις.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Έναν χρόνο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ο θάνατος 28χρονου ομήρου της Χαμάς

Το Φόρουμ των Οικογενειών ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός Ισραηλινού ομήρου ακριβώς έναν χρόνο μετά την απαγωγή του από το φεστιβάλ μουσικής Nova κατά τη φονική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Το Φόρουμ των Οικογενειών ομήρων θρηνεί τον θάνατο του Ιντάν Στίβι», ηλικίας 28 ετών, του οποίου «το πτώμα εξακολουθεί να βρίσκεται» στη Γάζα, αναφέρει το Φόρουμ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που το Ισραήλ τιμά σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας, τα θύματα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του, με την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Today, it was announced that Idan Shtivi was murdered on October 7, and his body was taken to Gaza.
For the past year, Revital and I had the honor of getting to know and supporting Idan’s family — his mother Dalit, his brother Omri, and his father Eli. Throughout this difficult… pic.twitter.com/xSa2onOGv3

— Dor Shapira🇮🇱🎗 (@ShapiraDor) October 7, 2024

Μακρόν για την επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου: «Ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, κατά την πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ, ότι «ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο», «αυτός του ισραηλινού λαού, του δικού μας, της πληγωμένης ανθρωπότητας».

Στο δίκτυο Χ, ο Μακρόν εξέφρασε τις «αδελφικές του σκέψεις» προς τα θύματα, τους ομήρους και τις «οικογένειες με ραγισμένες τις καρδιές από την απουσία ή από την αναμονή».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ανέλαβαν σήμερα το πρωί την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, την ώρα που η χώρα άρχιζε μια ημέρα εκδηλώσων για την πρώτη επέτειο της 7ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

άγισαν καρδιές στον χώρο του φεστιβάλ Nova που έγινε στόχος επίθεσης της Χαμάς πριν έναν χρόνο

Επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο μουσικό φεστιβάλ Nova, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κιμπούτζ Ρέιμ στο νότιο Ισραήλ.

Στην εκδήλωση ακούστηκε το τελευταίο κομμάτι που άκούσαν όσοι ήταν στο φεστιβάλ τη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς. Όταν το ρολόι έδειξε 6:29, η ώρα που ξεκίνησε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η μουσική σταμάτησε και όσοι βρίσκονταν στον χώρο κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

VIDEO: Memorial at the site of the Nova festival on anniversary of October 7 attack.

People take part in a minute’s silence at 06:29 am — the moment Hamas’s October 7 attack on Israel began — at kibbutz Reim, the site of the Nova music festival attacked by militants, where at… pic.twitter.com/N8V1Z50Wo8

— AFP News Agency (@AFP) October 7, 2024

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις