Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεφύγει από την εσωστρέφεια με όχημα την οικονομία, αλλά το κλίμα στη ΝΔ παραμένει συννεφιασμένο. Σεναριολογία περί ανασχηματισμού και συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο.

 

Την προσπάθεια απόδρασης από την εσωστρέφεια συνεχίζει το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σπεύδει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2025 ως θετικό για τους πολίτες.

Το κλίμα όμως στη Νέα Δημοκρατία παραμένει συννεφιασμένο. Η δημοσκοπική φτώχεια που συνεχίζεται από τις ευρωεκλογές και μετά έχει φέρει εσωκομματική γκρίνια. Και ταυτόχρονα οδηγεί σε σενάρια: Από τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να διευκολυνθεί η άπιαστη σήμερα αυτοδυναμία. Μέχρι τη φημολογία περί ανασχηματισμού μέχρι το τέλος του έτους ως δέλεαρ για τους διαφωνούντες βουλευτές.

Ο κύριος λόγος όμως που βουλευτές της ΝΔ ασκούν πλέον κριτική δημοσίως και εκφράζουν πολιτικές διαφωνίες, δεν είναι (μόνο) η προσδοκία υπουργοποίησης. Αλλά ότι εάν η ΝΔ παραμείνει καθηλωμένη στα ποσοστά των ευρωεκλογών ή και χειρότερα, στις επόμενες εθνικές εκλογές πολλοί νυν βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν.

Ενώ όσοι θεωρούν σίγουρη την επανεκλογή τους και ενδεχομένως την υπουργική τους θέση, ανησυχούν ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία και άρα θα αναγκαστεί σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το ερώτημα είναι με ποιον.

Από τα κεντροαριστερά το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος, είτε με Ανδρουλάκη είτε με Δούκα, καθώς προσδοκά να γίνει ξανά το αντίπαλον δέος της ΝΔ. Από δεξιά υπάρχει ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, δύο καθόλου ιδανικοί κυβερνητικοί εταίροι. Για αυτό και ο Αδωνις Γεωργιάδης πρόσφατα έριξε στο τραπέζι το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ρίχνοντας ταυτόχρονα πονηρά και το ενδεχόμενο συνεργασίας με Λατινοπούλου.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις