Νέο περιβαλλοντικό χαράτσι βάζει η κυβέρνηση και μετά το… πράσινο τέλος για την αγορά της πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ από την 1η Δεκεμβρίου του 2025 ο καταναλωτής θα καλείται να πληρώνει 10 έως 15 λεπτά για τα πλαστικά μπουκάλια νερoύ και τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» προβλέπει την εφαρμογή, από το τέλος του 2025, ενός ενιαίου, πανελλαδικού «συστήματος εγγυοδοσίας» για τις πλαστικές φιάλες και τις φιάλες από αλουμίνιο.

Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής των φιαλών αυτών από τους καταναλωτές, τα οποία θα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «στα σημεία αυτά, ο καταναλωτής θα επιστρέφει τις φιάλες και θα εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας», το οποίο θα πληρώνει κατά την αγορά των πλαστικών φιαλών – αλουμινένιων κουτιών.

Το περιβαλλοντικό τέλος (αντίτιμο εγγυοδοσίας) αναμένεται να ξεκινά από τα 10 λεπτά για το μπουκαλάκι νερού του μισού λίτρου και να φτάνει στα 15 λεπτά για συσκευασίες από μισό λίτρο και πάνω.

Το επιπλέον ποσό που θα πληρώνει ο καταναλωτής για το εμφιαλωμένο νερό, την μπύρα ή το αναψυκτικό, θα το «εξαργυρώνει» αργότερα σε ένα από τα 15.000 σημεία επιστροφής των φιαλών αυτών. Ο καταναλωτής θα επιστρέφει τη φιάλη ή το κουτάκι στο καθορισμένο σημείο συλλογής, για να οδηγηθεί μετά στην ανακύκλωση, όπως προβλέπει ο νόμος για το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΣΕΔΑ), το οποίο περιλαμβάνει το Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS).

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, από το τέλος του 2025, εφαρμόζεται ένα ενιαίο, πανελλαδικό σύστημα εγγυοδοσίας για τις πλαστικές φιάλες και τις φιάλες από αλουμίνιο. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου: «Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης, για:

α) πλαστικές φιάλες ποτών μιας χρήσης, έως και τρία λίτρα και

β) μεταλλικούς περιέκτες ποτών μιας χρήσης έως και τρία λίτρα.

Οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας ποτών οργανώνουν ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους της ανακύκλωσης…».

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις