Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέφερε στους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα, ότι μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τον άφησε σοκαρισμένο από την ψυχική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ένας από τους λίγους ηγέτες της ΕΕ που στηρίζουν συχνά τις απόψεις του Τραμπ για τις αδυναμίες της Ευρώπης, εξέφρασε ανησυχία για την «ψυχολογική κατάσταση» του προέδρου των ΗΠΑ, ανέφεραν δύο από τους διπλωμάτες, όπως γράφει το politico.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Φίτσο χρησιμοποίησε τη λέξη «επικίνδυνος» για να περιγράψει την εικόνα που αποκόμισε από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο κτήμα του Τραμπ στο Mar-a-Lago της Φλόριντα, στις 17 Ιανουαρίου.

Η συζήτηση μεταξύ του Φίτσο και των Ευρωπαίων ομολόγων του πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 22 Ιανουαρίου, στο περιθώριο έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, που είχε συγκληθεί για να συζητηθούν οι διατλαντικές σχέσεις μετά τις απειλές του Τραμπ να καταλάβει τη Γροιλανδία.

Οι ηγέτες αξιοποίησαν τη συνάντηση για να εκτονωθούν οι εντάσεις, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υπαναχωρήσει, μία ημέρα νωρίτερα, από την απειλή επιβολής δασμών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις του σε ξεχωριστή, άτυπη σύσκεψη μεταξύ ορισμένων ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ και όχι κατά τις επίσημες στρογγυλές τράπεζες. Κανένας από τους διπλωμάτες που μίλησαν στο POLITICO δεν ήταν παρών, ωστόσο ενημερώθηκαν ξεχωριστά από ηγέτες που συμμετείχαν στη συζήτηση, λίγο μετά την ολοκλήρωσή της.

Όλοι οι διπλωμάτες μίλησαν ανώνυμα στο POLITICO προκειμένου να συζητήσουν τις εμπιστευτικές ανταλλαγές μεταξύ ηγετών. Προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ ο πέμπτος είναι ανώτερος αξιωματούχος της Ένωσης. Όλοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των όσων είπε ο Τραμπ στον Φίτσο και προκάλεσαν την αντίδρασή του.

Οι δηλώσεις του Φίτσο θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς συγκαταλέγεται στους πιο φιλοτραμπικούς πολιτικούς της Ευρώπης. Μετά τη συνάντηση στο Mar-a-Lago, ανάρτησε βίντεο στο Facebook, προβάλλοντας την πρόσβασή του στον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ έχει εκφράσει στήριξη στη στάση της Ουάσινγκτον στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας. Πριν από έναν χρόνο, μίλησε στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης, λέγοντας στους Αμερικανούς ότι «ο πρόεδρός σας προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην Ευρώπη».

Εκπρόσωποι του Φίτσο δεν απάντησαν σε επανειλημμένα αιτήματα για σχόλιο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άννα Κέλι δήλωσε: «Πρόκειται για απολύτως ψευδείς ειδήσεις από ανώνυμους Ευρωπαίους διπλωμάτες που προσπαθούν να φανούν σημαντικοί. Η συνάντηση στο Mar-a-Lago ήταν θετική και παραγωγική».

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που συμμετείχε στη συνάντηση και μίλησε ανώνυμα, δήλωσε ότι δεν θυμάται αμήχανες στιγμές ή παράταιρες τοποθετήσεις. Όπως είπε, η συνάντηση την οποία είχε ζητήσει ο Φίτσο ήταν ευχάριστη, φυσιολογική και περιλάμβανε και ελαφρές στιγμές, οι οποίες καταγράφηκαν από φωτογράφο του Λευκού Οίκου.

Ένας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ανέφερε ότι ο Φίτσο έδειχνε «τραυματισμένος» από τη συνάντησή του με τον Τραμπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Τραμπ ως «εκτός εαυτού», μεταφέροντας τα λόγια ηγέτη που συμμετείχε άμεσα στη συζήτηση.

Βαθιά κρίση

Οι ιδιωτικές ανησυχίες του Φίτσο έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια εικόνα που έδωσε ο ίδιος για την επίσκεψή του στο Mar-a-Lago μέσω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook.

Στο βίντεο, ο Φίτσο ανέφερε ότι η πρόσκληση στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα αποτελούσε ένδειξη «υψηλού σεβασμού και εμπιστοσύνης» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Ουκρανία, καθώς και για την κοινή τους άποψη ότι η ΕΕ βρίσκεται σε «βαθιά κρίση», στο πλαίσιο, όπως είπε, «άτυπων και ανοιχτών συνομιλιών».

Ο Φίτσο, ο οποίος κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Ουάσινγκτον στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας, δεν αναφέρθηκε στο βίντεο στις διεκδικήσεις του Τραμπ για τη Γροιλανδία ούτε στην επιχείρησή του να ανατρέψει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο.

Όπως είπε, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως η Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε τη γνώμη του επειδή η Σλοβακία «δεν είναι παπαγάλος των Βρυξελλών», δηλαδή δεν επαναλαμβάνει τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ακόμη και χωρίς τις δηλώσεις του Φίτσο, οι ηγέτες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρώπης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την «απρόβλεπτη συμπεριφορά» του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με έκτο διπλωμάτη της ΕΕ, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί άμεσα για τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Οι ανησυχίες για την υγεία του προέδρου των ΗΠΑ «γίνονται ολοένα και πιο συχνό θέμα συζήτησης σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει σε πολιτικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες και μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Ο Τραμπ, 79 ετών, έχει επανειλημμένα και κατηγορηματικά αρνηθεί ότι πάσχει από οποιαδήποτε πάθηση που επηρεάζει τη γνωστική του λειτουργία, λέγοντας αυτή την εβδομάδα στο New York Magazine ότι δεν πάσχει από Αλτσχάιμερ.

«Δεν θα το κάνω αυτό, εντάξει;»

Από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο πριν από έναν χρόνο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν τις θέσεις του σε ζητήματα όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η φαινομενική στήριξη της κυβέρνησής του σε ακροδεξιούς πολιτικούς, τα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο και ο ρόλος των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ απείλησε με νέους δασμούς οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν τις προσπάθειές του να αποκτήσει τη Γροιλανδία, η οποία αποτελεί ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας, χώρας-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, και τη χρήση βίας.

Σε ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε «άμεσες διαπραγματεύσεις» για την απόκτηση της Γροιλανδίας, αποκλείοντας ωστόσο τη στρατιωτική δράση.

«Πιθανότατα δεν θα πάρουμε τίποτα, εκτός αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω υπερβολική ισχύ και δύναμη, οπότε θα ήμασταν ειλικρινά ασταμάτητοι. Αλλά δεν θα το κάνω αυτό, εντάξει;» είπε ο Τραμπ.

Μετά την ομιλία, δήλωσε ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για τη Γροιλανδία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και απέσυρε την απειλή του, αν και οι λεπτομέρειες της φερόμενης συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησαν τους ομολόγους τους ότι, παρά τη φαινομενική συμφωνία, η ΕΕ πρέπει να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της.

Μετά τη σύνοδο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι οι ηγέτες έμαθαν πως η «σταθερή» αλλά «μη κλιμακούμενη» στάση απέναντι στον Τραμπ είναι μια αποτελεσματική στρατηγική που θα πρέπει να συνεχίσουν.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις