Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ διαβεβαίωσε μέσω του NBC News ότι η Αβάνα θέλει διάλογο χωρίς να απαιτείται αλλαγή του πολιτικού της συστήματος

Takeawaysby Protothema AI
  • Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί υπό την πίεση των ΗΠΑ και κάλεσε σε συνέχιση του διαλόγου με την αμερικανική κυβέρνηση.
  • Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ τόνισε ότι η Κούβα είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος που δεν υπόκειται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.
  • Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας έχει κλιμακωθεί, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις και να απειλούν με περαιτέρω μέτρα.
  • Η Αβάνα επιθυμεί διάλογο για όλα τα ζητήματα χωρίς προϋποθέσεις, ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ επέμεινε ότι δεν πρόκεται να παραιτηθεί εξαιτίας της πίεσης που ασκούν στη χώρα του οι ΗΠΑ, καλώντας μάλιστα να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει αρχίσει με την κυβέρνηση του Τραμπ.

«Είμαστε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Έχουμε αυτοδιάθεση, είμαστε ανεξάρτητοι», η χώρα «δεν υπόκειται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος Ντίας Κανέλ, ερωτηθείς από το NBC αν θα εγκατέλειπε την εξουσία για να «σώσει τη χώρα του». Επρόκειτο για την πρώτη συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει εχθρική πολιτική έναντι της Κούβας, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να απαιτεί οτιδήποτε από την Κούβα», πρόσθεσε ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα έχει κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι η νήσος θα είναι «η επόμενη» χώρα που θα μπει στο στόχαστρό του, επέβαλε τον τερματισμό των εξαγωγών πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Κούβα αφού οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν τον Νικολάς Μαδούρο, τότε πρόεδρο της χώρας, σε αιματηρή επίθεσή τους στο Καράκας τον Ιανουάριο. Ο Νικολάς Μαδούρο, από τους κυριότερους συμμάχους της Αβάνας, είναι πλέον κρατούμενος στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ακόμη να προχωρήσει στην επιβολή σκληρών μέτρων τιμωρίας, υπό μορφή δασμών, σε βάρος οποιασδήποτε χώρας προμηθεύσει με πετρέλαιο τη νήσο της Καραϊβικής υπό κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο πετρελαϊκός αποκλεισμός χειροτερεύει την ενεργειακή κρίση στην Κούβα, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθημερινές, πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ πολλαπλασιάζει τις επιθετικές δηλώσεις για τη νήσο και την πολιτική ηγεσία της κι έφθασε στο σημείο να πει πως θα «έχει την τιμή να πάρει την Κούβα», χωρίς να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε.

Ο ομόλογός του Ντίας-Κανέλ αντέταξε ότι η νήσος θα προβάλλει «ακατάβλητη αντίσταση».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, γιος μεταναστών από την Κούβα στις ΗΠΑ, διέψευσε πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times κατά το οποίο διπλωμάτες των ΗΠΑ απαίτησαν από ομολόγους τους να «φύγει» ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ.

Αυτός ο τελευταίος διαβεβαίωσε το NBC News ότι η Αβάνα θέλει «διάλογο», «να συζητηθούν όλα τα ζητήματα χωρίς προϋποθέσεις — χωρίς να απαιτείται αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος, όπως ούτε εμείς απαιτούμε αλλαγή του αμερικανικού συστήματος, παρότι έχουμε πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό».

Οι συνομιλίες σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αβάνα και στην Ουάσιγκτον βρίσκονται σε «πολύ πρώιμο» στάδιο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο η υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεφίνα Βιδάλ, προσθέτοντας πάντως ότι έχει σημασία η συνέχισή τους, να καταβληθεί προσπάθεια να ξεπεραστεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις