⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google

Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.

➕ Προσθήκη στη Google

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων συνεχίζεται η 30ή δικάσιμος της δίκης για τα Τέμπη, η οποία διεξάγεται στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Λάρισας.

«Δεν μένω στο ότι η κόρη μου ήταν μέσα. Τουλάχιστον δεν θα κρίνω ποιος είναι υπεύθυνος και για ποιους λόγους. Καταστρέψανε τη ζωή του παιδιού μου και των υπολοίπων»

Ο Δημήτριος Μπέζας, πατέρας της Φραντζέσκα Μπέζα, στηλίτευσε την απουσία των περισσότερων κατηγορουμένων από το εδώλιο και τις δικασίμους. Στη συνέχεια, έδειξε στους κατηγορουμένους μια φωτογραφία της κόρης του και υπογράμμισε: «έτσι σας την παρέδωσα. Θέλετε να δείτε πώς μου την παραδώσατε; Δεν θέλετε».

Πρόσθεσε πως «αυτό που με τρελαίνει είναι ότι ξέρανε επί πόσο καιρό και δεν έκαναν τίποτα».

«Τεχνικές γνώσεις δεν έχω. Αλλά είναι δύο γραμμές. Αν δεν μπορούμε σε μια χώρα να τηρήσουμε δύο γραμμές σε μια κατάσταση που δεν κινδυνεύει κανένας, με ξεπερνάει», ανέφερε.

«Καταστρέψανε τη ζωή του παιδιού μου και των υπολοίπων»

«Δεν μένω στο ότι η κόρη μου ήταν μέσα. Τουλάχιστον δεν θα κρίνω ποιος είναι υπεύθυνος και για ποιους λόγους. Καταστρέψανε τη ζωή του παιδιού μου και των υπολοίπων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό δεν ήταν ούτε ατύχημα ούτε δυστύχημα. Ήταν ένα επακόλουθο παραλείψεων».

«Όχι, δεν θέλω να είμαι αξιοπρεπής για αυτόν τον λόγο», επισήμανε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του. «Δεν θέλω να διαχειρίζομαι τον θάνατο του παιδιού μου», τόνισε.

Σε εμφανή συγκινησιακή φόρτιση τόνισε ότι «το πρόβλημά μου είναι ότι δεν έχω τη μικρή μου. Γιατί είστε άχρηστοι. Είστε άχρηστοι».

Ερωτηθείς από τον συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας, Λουκά Αποστολίδη, για τη φράση «δεν έχω οξυγόνο» που είπε η κόρη του, Φραντζέσκα, και τι σημαίνει αυτή για τον ίδιο, απάντησε ότι «για εμένα σημαίνει ότι άκουγα την κόρη μου να αργοπεθαίνει. Για αρκετούς άλλους σήμαινε σπέκουλα».

 

«Υπήρχε χρονικό διάστημα που ήταν ακόμη ζωντανή»

Ο Νικόλαος Ανδρέας Μπέζας, αδελφός της Φραντζέσκας, τόνισε ότι «έφτασα στο σημείο να περιμένω να δω την αδελφή μου βαριά τραυματισμένη παρά νεκρή».

«Άκουσα το ηχητικό που έλεγε τα τελευταία της λόγια. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να ακούω την αδελφή μου να αργοπεθαίνει. Αυτό το κορίτσι απέδειξε ότι τίποτα δεν ξεχνιέται, τίποτα δεν συγχωρείται. Η αδελφή μου ακούγεται σε ηχητικό υλικό, υπάρχει χρονικό διάστημα που ήταν ακόμη ζωντανή. Τι συνέβη στην αδελφή μου από τη στιγμή που την ακούμε μέχρι που εξέπνευσε; Η πυρόσφαιρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο για το πώς δημιουργήθηκε. Θέλουμε να μάθουμε γιατί πέθανε η αδελφή μου από τη φωτιά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νικόλαος Μπέζας.

Στο τέλος της κατάθεσής του, ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα.

«Το σπίτι μας έγινε νεκροταφείο»

Ακολούθως, η Φωτεινή Κοκάλα, μητέρα της Φραντζέσκα. «Το αστέρι μου έφυγε τόσο άδικα, τόσο βίαια και τόσο πρόωρα στο δυστύχημα των Τεμπών», τόνισε.

 

«Η κόρη μου ήταν μόλις 20 ετών. Ήταν ένα παιδί γεμάτο ζωή. Είχε απίστευτο ταλέντο στη μουσική. Είχε όλη τη ζωή μπροστά της. Με χιούμορ, με ευαισθησία. Ήμουν και είμαι μια πολύ περήφανη μητέρα και ξαφνικά το σπίτι μας έγινε νεκροταφείο. Γέμισε σιωπή και θάνατο», πρόσθεσε.

«Είχαμε ακούσει τον τότε υπουργό Καραμανλή να διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των τρένων. Έψαχνα στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Παρακαλούσα να βρω την κόρη μου έστω και βαριά τραυματισμένη σε κάποια εντατική», είπε για τη μοιραία νύχτα.

«Όταν ακούσαμε το ηχητικό… Ακούγεται να φωνάζει η Φραντζέσκα «Μάρθη σε αγαπώ». Βρήκε τη δύναμη να φωνάξει στην επιστήθια φίλη της. Ακούστηκε η φωνή της γιατί βρέθηκε ένα κινητό κοντά της. Αν δεν υπήρχε η φωτιά η κόρη μου θα ζούσε σήμερα. Τι ήταν αυτό που έκαψε τα παιδιά μας; Ποια είναι η αιτία της πυρόσφαιρας; Το κατηγορητήριο για εμάς είναι ελλειπές», ανέφερε. Έκανε λόγο για επώδυνη απόφαση σχετικά με το αίτημα εκταφής. «Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, την οφείλουμε στο παιδί μας», επισήμανε η κ. Κοκάλα.

«Θέλω από αυτό να βγει κάτι καλό. Γιατί το παιδί μου δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω», κατέληξε, ενώ αντιστοίχως χειροκροτήθηκε από το κοινό.

Σημειώνεται ότι πρώτη κατέθεσε η Βασιλική Κουκαριώτη Τσαβδάρογλου, κόρη της Χρυσής Κουκαριώτου και ανιψιά της Ευαγγελίας Ντος Σάντος Σίλβα, οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα.

Παρόντες στη διαδικασία είναι και πάλι δύο από τους συνολικά 36 κατηγορουμένους, ο Σπύρος Πατέρας και ο Παύλος Κουζής. Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις μαρτύρων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις