Οπλισμό στην Ουκρανία (εκτοξευτές και καλάσνικοφ) στέλνει με δύο C-130 η Ελλάδα. Η κυβέρνηση αποφάσισε, πλέον, να εμπλέξει ανοικτά τη χώρα μας στον πόλεμο, παίρνοντας το μέρος της μιας από τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Διακινούνται πληροφορίες και για κλείσιμο των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ρωσικά πλοία, εμπορικά και πολεμικά

Ανοικτά, πλέον, αποφάσισε η κυβέρνηση να εμπλέξει τη χώρα στον πόλεμο, παίρνοντας το μέρος της μιας από τις εμπόλεμες πλευρές. Έως τώρα, η Αθήνα πατούσε σε δύο βάρκες. Από τη μια με τις δηλώσεις Μητσοτάκη επιτίθετο κατά της Ρωσίας, και από την άλλη, με την επίσκεψη και τις δηλώσεις Δένδια προσπαθούσε να κρατήσει ανοικτές τις γέφυρες με τη Ρωσία.

Ωστόσο, τώρα πλέον, με την απόφαση για αποστολή δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 με οπλισμό στην Πολωνία, και από εκεί στην Ουκρανία, παίρνει ανοικτά το μέρος του Κιέβου.

Η ανησυχία είναι ευνόητο να μεγαλώνει από τη στιγμή που άπαντες διερωτώνται τι θα κάνει η Ελλάδα εάν χειροτερεύσουν τα πράγματα κι’ άλλο στην Ουκρανία, και της ζητηθεί από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να στείλει και βοήθεια σε έμψυχο υλικό και προσωπικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το κλείσιμο των ελληνικών θαλασσών για τα ρωσικά εμπορικά πλοία. Είναι εμφανές ότι, εφόσον η κόντρα Δύσης – Ρωσίας διαρκέσει, οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό το καλοκαίρι θα είναι σοβαρές, αντίστοιχες της περιόδου της πανδημίας.

Με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η Αθήνα πήρε μια πρωτοβουλία, ακολουθώντας και άλλες ΝΑΤΟϊκές, με ό,τι πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον.

Κι’ αυτό, ενώ το διεθνές προφίλ που προβάλλει διαχρονικά η Ελλάδα είναι του διαμεσολαβητή για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Ένας ρόλος, βέβαια, που δε σημαίνει ότι δεν καταδικάζει τις στρατιωτικές εισβολές, όπως τη ρωσική. Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να απεμπολήσει αυτόν τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα, ενδεχομένως κατόπιν έξωθεν πιέσεων και πιέσεων από τη μεριά Δυτικών πρεσβειών στην Αθήνα.

Έτσι, στέλνει τώρα στρατιωτικό υλικό, ως επί το πλείστον ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής, το οποίο έχει κατασχεθεί στο παρελθόν, που αποτελείται από πολυβόλα καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες (αντιαρματικά, κ.λ.π.)

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί η απόφαση για αποστολή των στρατιωτικών υλικών δεν πέρασε ΚΥΣΕΑ;

Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις που πρόκειται για απόφαση εμπλοκής της χώρας μας σε πόλεμο ή σε πολεμικές ενέργειες, διότι αυτό σηματοδοτεί η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, επιβάλλεται να συγκαλείται ΚΥΣΕΑ και να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις από το «επιτελικό» κράτος.

2. Γιατί δεν εκλήθη στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μέχρι πρότινος, μεταφέροντας τις «διαβεβαιώσεις» Λαβρόφ, ανέφερε ότι δε θα εισβάλουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία;

Ως γνωστόν, στη σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως αναφέρει το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, «σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό», αποστέλλει εντός της ημέρας αμυντικό υλικό με δυο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αμυντικό υλικό περιλαμβάνει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου «καλάσνικοφ» και εκτοξευτές.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διήμερο, μετά το κλείσιμο της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο, μέσω διαρροών, γίνεται προσπάθεια να επιρριφθεί η ευθύνη γι’ αυτό πρωτίστως στον Έλληνα πρέσβη στο Κίεβο και, εμμέσως πλην σαφώς, στο υπουργείο Εξωτερικών που το επέτρεψε.

Ταυτόχρονα, να αποδοθούν τα εύσημα στο μέγαρο Μαξίμου -και όχι στο υπουργείο Εξωτερικών- επειδή παρέμειναν ανοικτά τα ελληνικά προξενεία σε περιοχές με ομογενείς, όπως στη Μαριούπολη και την Οδησσό.

Ιδιαίτερα εκνευρισμένοι έμπειροι διπλωμάτες, πάντως, θεωρούν αδιανόητο το φαινόμενο που παρατηρήθηκε, να κλείνει η πρεσβεία και να παραμένουν ανοικτά τα προξενεία. ‘Η κλείνουν όλα, ή μένουν όλα ανοικτά. Ουδέποτε παραμένουν επί τόπου οι κατώτεροι και φεύγουν οι ανώτεροι. Ως όλα δείχνουν, λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση επικρατεί μπάχαλο.

3. Πόσο θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας η απόφαση για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία;

Όπως φαίνεται ο Μητσοτάκης βάζει με το ζόρι τη χώρα μας στο «club των πρόθυμων». Αυτή η αποστολή όπλων έχει ιστορική σημασία και θα επηρεάσει τη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία για πολλά χρόνια, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του πολέμου και της εισβολής στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως αυτός ο εξοπλισμός, με όρους Μπορέλ (Επίτροπος εξωτερικής πολιτικής ΕΕ) και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκαταλέγεται στον «φονικό εξοπλισμό» (lethal).

Τέτοιον οπλισμό, πλέον, στέλνει και η Γερμανία, μετά από πίεση των ΗΠΑ, και αποτελεί κίνηση ευθείας παρέμβασης του ξένου παράγοντα σε εμπόλεμη αντιπαράθεση. Τώρα, μετά τη γερμανική, ακολουθεί και ελληνική κυβέρνηση.

4. Ποιός είναι ο ρόλος Χαρδαλιά; Στον άνθρωπο που «αναδομήθηκε» με τον ανασχηματισμό πέρυσι το καλοκαίρι, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και της απαράδεκτης διαχείρισής τους από την κυβέρνηση, και τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Άμυνας, τώρα αναθέτουν τον ρόλο του «μεταφορέα» όπλων και του διαφημιστή της μεταφοράς Ελλήνων από την Ουκρανία στην Ελλάδα; Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση προτιμά την επικοινωνία από την ουσιαστική πολιτική.

5. Πόσο επηρεάζεται η επιχειρησιακή ικανότητα από τη χρήση των δύο C-130; Ως γνωστόν, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει σε επιχειρησιακή χρήση μόνο δύο C-130, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα βρίσκονται σε συντήρηση. Ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι πολλά έχουν πει, αλλά ελάχιστα έχουν κάνει. Τώρα, μεθοδεύεται, από την πίσω πόρτα να στείλουν τα C-130 στο Ισραήλ για συντήρηση.

 

Κόντρα για θανάτους ομογενών

Στο μεταξύ, κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έχει ξεσπάσει, με αφορμή τον θάνατο ομογενών στην κωμόπολη Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοινώσεις του, ευθέως κατηγόρησε τη ρωσική πλευρά για τους θανάτους των ομογενών από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Από τη μεριά της, η ρωσική πρεσβεία ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η ρωσική πλευρά, αλλά ήταν οι Ουκρανοί που βομβάρδισαν τη Σαρτανά. «Χθες στις 16.00-16.20 Ουκρανοί εθνικιστές από το Τάγμα Αζόφ χτύπησαν με εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων Grad κατοικημένες περιοχές του χωριού Σαρτανά και το σχολείο αρ.8 στη Μαριούπολη. Υπάρχουν θύματα-άμαχοι», υποστηρίζει η πρεσβεία.

 

Σκληρή επίθεση για τη φωταγώγηση

Η κόντρα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στον θάνατο των ομογενών, αλλά λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και, ως όλα δείχνουν, πλέον μετατρέπεται σε ανοικτή αντιπαράθεση Αθήνας – Μόσχας. Πόσο μάλλον, μετά και την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Μια από τις αφορμές για ιδιαίτερα επιθετικές επικρίσεις της ρωσικής πρεσβείας ήταν και φωταγώγηση της Βουλής με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, όπως και της πρωτοβουλίας του Δήμαρχου Αθηναίων για φωταγώγηση του συντριβανιού στην Ομόνοια και του κτιρίου της Τεχνόπολης.

Σε ανάρτησή της, η ρωσική πρεσβεία αναφέρει: «Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δε ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!».

antinews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις