Για το καλό των εργαζομένων η κατάργηση του 8ωρου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εδώ και αρκετές ημέρες το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τα εργασιακά και το οποίο ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «βαφτίσει» το άσπρο μαύρο και μιλάει για «ελαστικό ωράριο» και όχι για κατάργηση του 8ωρου, μάλιστα τα τελευταία 24ωρα προσπαθεί συνεχώς να πείσει τους εργαζομένους πως αυτό το νομοσχέδιο… περνάει για το καλό τους.

Η αρχή έγινε την Πρωτομαγιά με μία ανακοίνωση-ανέκδοτο την οποία ο Κ.Μητσοτάκης επιχειρώντας να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα που επιχειρεί να επιβάλει το σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, υποστήριξε πως «ο ίδιος ο εργαζόμενος θα διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του οκταώρου».

H συνέχεια δόθηκε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος έκανε νέες δηλώσεις επί του θέματος.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου The Global Boardroom που διοργανώνουν οι Financial Times ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θέλει να προσαρμόσει την αγορά εργασίας στον 21ο αιώνα – παρά το γεγονός ότι συνιστά επιστροφή στον μεσαίωνα – ενώ χαρακτήρισε «χρήσιμη μεταρρύθμιση» το νέο νομοσχέδιο, το οποίο καθιερώνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο.

«Δεν υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις επειδή κάποιος μας το ζήτησε, αυτή ήταν η νοοτροπία επί δέκα χρόνια και νομίζω ότι λαθέψαμε σε αυτό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Για παράδειγμα, προωθούμε τώρα μεταρρύθμιση στα εργασιακά, κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εγώ δεν το βλέπω με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους ώστε οι εργοδότες τους να μην μπορούν να τους στείλουν email ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Να έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέσουν τις συσκευές τους. Πρέπει να τους δώσουμε, με προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου τους και στο να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής».

«Πιστεύω», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ότι ο όρος “μεταρρύθμιση” έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές έννοιες, αλλά εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις καθότι, εν τέλει, είναι για το καλό και για το καλό των πολιτών μας. Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κάποιες επιβλήθηκαν, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η λιτότητα είναι πάντοτε επίπονη, οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι επίπονες για κάποιους, συνήθως για ομάδες ειδικών συμφερόντων, που έχουν ευνοημένη θέση μέσα στο σύστημα, αλλά σε γενικές γραμμές οι μεταρρυθμίσεις είναι ευεργετικές για τους πολλούς. Συνήθως είναι ευεργετικές για τους ανέργους εάν δημιουργούν θέσεις εργασίας, εάν οπλίζουμε τους χαμηλόμισθους με περισσότερη ασφάλεια και διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εργοδοτών τους».

«Επομένως, οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα είναι ξεκάθαρα διακριτά πράγματα. Δεν βρισκόμαστε πια σε φάση λιτότητας αλλά θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων, μας αρέσουν αυτές που υλοποιούμε, τις εξηγούμε στους Έλληνες, είναι χρήσιμες. Έως τώρα αυτό δεν έχει μειώσει το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις είμαστε πιο λαοφιλείς τώρα από ό,τι ήμασταν πριν από μία διετία, όταν αναλάβαμε την εξουσία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πελώνη: Φιλεργατικό μέτρο η κατάργηση του 8ώρου

«Φιλεργατικό» χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος το μέτρο κατάργησης του 8ώρου, ενώ έκανε λόγο και για προοδευτικές προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την Εργασία που έχει ξεσηκώσει τους εργαζομένους!

Ανερυθρίαστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν διαστρεβλωθεί, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσους λένε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι προβλέψεις του είναι προοδευτικές και υπέρ των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο δεν καταργείται το οκτάωρο αλλά θα γίνεται «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις