Από την πρώτη στιγμή των θηριωδιών της Χαμάς στο Ισραήλ, το μόνο που αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όπως και όλη η ΕΕ και οι ΗΠΑ ταυτίζονται απόλυτα με το Ισραήλ, είναι για το «δικαίωμα αυτοάμυνας« του Ισραήλ. Δηλαδή, το δικαίωμα να απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς. Κοντολογίς, απλά να ισοπεδώσει τη Γάζα. Ούτε μια λέξη, όμως, δεν ακούστηκε για να επιθυμεί το Παλαιστινιακό στη βάση της δημιουργίας δύο κρατών (και παλαιστινιακού κράτους).

Ένα πρόβλημα – καρκίνωμα που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον πενήντα χρόνια και ακριβώς επειδή δεν έχει επιλυθεί, προκαλεί έναν διαρκή κύκλο αίματος, με αποτέλεσμα και τις πρόσφατες επιθέσεις της Χαμάς.

Ο … φερετζές της Χαμάς

Η θηριωδία της Χαμάς μπορεί να αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο για να δοθούν συχωροχάρτια στο Ισραήλ για την επί δεκαετίες απαράδεκτη πολιτική του να μην δέχεται να επιλυθεί το Παλαιστινιακό. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για μερίδα της παλαιστινιακής πλευράς, ειδικά μετά τη δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Ράμπιν, από φανατικούς ορθόδοξους Εβραίους, στη δεκαετία του 1990, τον θάνατο Αραφάτ, κ.ο.κ. Αλλά, από το σημείο να καταδικάζεται μονόπλευρα η Χαμάς μέχρι να αποσιωπώνται οι τεράστιες ευθύνες του Ισραήλ που οδήγησε στο πρόσφατο μακελειό, όπως και σε επανειλημμένα λουτρά αίματος από το ίδιο το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, η απόσταση είναι τεράστια. Κοντολογίς, δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Και σε αυτή τη γραμμή «έδεσε» απόλυτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αβλεπί, υπέρ του Ισραήλ. Κινείται στην τόσο φιλοπόλεμη γραμμή της Δύσης που το μόνο που δεν πρότεινε, είναι να στείλει βόμβες στο Ισραήλ για να βομβαρδίσει τους Παλαιστινίους. Τα είχε κάνει αυτά, βέβαια, η χούντα, κατά τον ισραηλο-αραβικό πόλεμο, με αποτέλεσμα μετά, όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, να βρεθούν άδειες οι ελληνικές αποθήκες πυρομαχικών.

Μέχρι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να τοποθετηθεί επί της επίθεσης της Χαμάς και να τηλεφωνήσει στον Ισραηλινό ομόλογό του για να τον «εμψυχώσει». Έχει ξεχάσει, μάλλον, ότι πλέον δεν είναι υπουργός Εξωτερικών, αλλά υπουργός Άμυνας και ότι καλύτερα θα ήταν να ασχολείται με τα Στεφανοβίκεια που … βουλιάζουν στις λάσπες, παρά με θέματα διπλωματίας. Αλλά για τον ίδιον φαίνεται ότι προέχει η επικοινωνιακή εικόνα του παρά η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επίσημη ελληνική θέση για το Παλαιστινιακό

Η θέση της Ελλάδας, έτσι όπως έχει καταγραφεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών, είναι υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών και της επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Άραγε, διαφεύγει στο μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών το γεγονός ότι η Ελλάδα ζητάει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την καταδίκη της τουρκικής εισβολής πάλι στη βάση αυτών των αποφάσεων; Γιατί, τώρα, κανείς δεν αναφέρει κάτι και για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Ανάγκη που καθιστούν ακόμα μεγαλύτερη τα τελευταία αιματηρά γεγονότα.

Στο site του ΥΠΕΞ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις Ελλάδος-Παλαιστίνης ανέκαθεν ήσαν και παραμένουν άριστες, γεγονός το οποίο οφείλεται, κυρίως, στις διαχρονικά συνεπείς θέσεις της χώρας μας στο Παλαιστινιακό Ζήτημα». Κάτι, πάντως, που μάλλον δεν φαίνεται να ισχύει πλέον.

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Επιπλέον, «η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων σε μια εθνική εστία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του 1967, ενώ παράλληλα, υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να συνυπάρχει με ασφάλεια με τους γείτονές του».

Ακόμα αναφέρει πως «στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων υπάγονται και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, με σημαντικό αριθμό Ορθοδόξων Χριστιανών (πρόκειται για την μεγαλύτερη Χριστιανική Κοινότητα της Παλαιστίνης). Τέλος, οι Παλαιστίνιοι Ελληνορθόδοξοι, καθώς και ο μεγάλος αριθμός αποφοίτων υποτρόφων ελληνικών ΑΕΙ αποτελούν ισχυρή γέφυρα φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού».

Ανατροπή πάγιων θέσεων για το Παλαιστινιακό

Στις δηλώσεις του, ο Κ. Μητσοτάκης, καθώς και πολιτειακοί και κυβερνητικοί παράγοντες, ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκαν στα παραπάνω.

Ενδεικτικά, στις 9 Οκτωβρίου 2023, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην «τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του», είπε ότι «καταδικάζουμε τις πραγματικά φρικτές εικόνες που είδαμε, με πυρά εναντίον αμάχων, απαγωγές αθώων πολιτών, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Και ασφαλώς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

Κοντολογίς, το μακελειό, κατά τον κ. Μητσοτάκη θα τελειώσει όταν ολοκληρώσει το Ισραήλ «το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα», δηλαδή την ισοπέδωση της Γάζας. Προφανώς δεν θέλει καν να μπει στον κόπο και να αναρωτηθεί εάν τόσες δεκαετίες που ισοπεδώνεται η Γάζα και η Δυτική Όχθη από το Ισραήλ έχει λήξει αυτός ο πόλεμος. Το αντίθετο συμβαίνει, όπως αποδείχτηκε για το Παλαιστινιακό.

Αναρωτήθηκε, επίσης, ο πρωθυπουργός, εάν υπάρξει ένας μαζικός εκτοπισμός Παλαιστινίων, τι έντασης μεταναστευτικό κύμα έχει να «φάει» η Ελλάδα;

Επίσης, στις 10 Οκτωβρίου 2023, σε δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Kaja Kallas, στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού επανέλαβε τα περί καταδίκης της Χαμάς, και ξαναείπε ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας ασφαλώς την αποκατάσταση της ειρήνης, όσο το δυνατόν συντομότερα», σημείωσε ότι «η θέση μας είναι κατηγορηματική: τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών».

Να του πει κάποιος ότι σύνορα μεν έχει το Ισραήλ, αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν σύνορα, επειδή δεν έχουν κράτος. Και εκεί κάθε τόσο μπαινοβγαίνουν τα ισραηλινά τανκς, φτιάχνονται οικισμοί εποίκων και οι μπουλντόζες γκρεμίζουν τα σπίτια των Παλαιστινίων.

Τέλος, ανέφερε πως «πρόκειται για γεγονότα που όχι μόνο υπονομεύουν μια δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή περιοχή, παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά δυστυχώς -και το γνωρίζουμε καλά αυτό εμείς στη δική μας γειτονιά- πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις