Στο 100% φτάνει η πληρότητα της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», με ράντζα να αναπτύσσονται τις ημέρες εφημερίας. Οι 8ώρες αναμονές στο «Αγλαΐα Κυριακού» προκάλεσαν τον εκνευρισμό γονέων, οι οποίοι ενεπλάκησαν με το προσωπικό, με αποτέλεσμα να επέμβει δύο φορές η αστυνομία.

Πρωτοφανείς εικόνες, με παιδιά να νοσηλεύονται σε ράντζα, καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγλαΐα Κυριακού».

Μάλιστα, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης ήταν κατειλημμένες και οι 33 κλίνες του νοσοκομείου «Αττικόν», αναμένεται το ίδιο φαινόμενο να επαναληφθεί και στην επόμενη εφημερία.

Την αυξημένη ανάγκη για νοσηλείες έχουν προκαλέσει κατά κύριο λόγο οι αναπνευστικές ιώσεις που σαρώνουν αυτήν την εποχή και παράλληλα είναι αρκετά επιθετικές ως προς τα συμπτώματα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» «πέντε από τις 33 κλίνες είναι κατειλημμένες επί μήνες από κακοποιημένα παιδάκια, τα οποία διαμένουν στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή, καθώς δεν υπάρχουν προνοιακές δομές για να φιλοξενηθούν», όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Το φαινόμενο με τα ράντζα και τις ουρές, όπως λέει ο ίδιος, δεν περιορίζεται στην παιδιατρική κλινική του «Αττικόν», καθώς και στο παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» στήνονται τις τελευταίες εβδομάδες ράντζα τις ημέρες που εφημερεύει το νοσοκομείο.

Στην πρόσφατη εφημερία του «Αγλαΐα Κυριακού» προσήλθαν 509 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν 34 εισαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι η αναμονή για κάποιους έφτασε τις 8 ώρες.

Μάλιστα, η κατάσταση που επικρατεί προκάλεσε τόσο μεγάλο εκνευρισμό στους γονείς, «οι οποίοι επιτέθηκαν στο προσωπικό, με αποτέλεσμα να κληθεί και να επέμβει δυο φορές η αστυνομία», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Που οφείλεται η αύξηση των παιδιατρικών λοιμώξεων

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάθε χρόνο την εποχή αυτή έχουμε μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά.

Κι αυτό διότι με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας οι ιοί κάνουν την εμφάνισή τους και τα παιδιά συγχρωτίζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να κολλάνε μαζικά.

Ωστόσο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των αυστηρών μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό τα παιδιά δεν είχαν νοσήσει, δεν διαθέτουν φέτος αντισώματα για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τους ιούς.

Το φαινόμενο «αδρανοποίησης της εγγενούς ανοσίας»

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «αδρανοποίηση της εγγενούς ανοσίας» και δεν προκαλεί μόνο αύξηση των ιώσεων φέτος, αλλά και πιο έντονα συμπτώματα στα παιδιά.

Το επιχείρημα αναδείχθηκε από μελέτη ολλανδών επιστημόνων, με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Γιαμαρέλλου, καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και ειδικού στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Μάλιστα, οι ειδικοί περίμεναν να συμβεί αυτό το κύμα έξαρσης και όπως εξηγούν, δεν θα περιοριστεί στον φετινό χειμώνα.

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι μόνο φέτος ο χειμώνας έτσι, αλλά ότι το φαινόμενο θα παρατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο», λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Η ίδια προσθέτει ότι αυτό «οφείλεται στο ανοσολογικό “χρέος” που δημιουργήθηκε, αλλά ίσως να συμβάλλει και η μειωμένη δραστηριότητα της εγγενούς ανοσίας. Με την απουσία έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια, κάναμε δηλαδή τα παιδιά μας, να “χαζέψει” λίγο το ανοσολογικό τους σύστημα».

Τα παιδιά στην προ κορονοϊού εποχή, είχαν φυσιολογικά πολύ συχνή έκθεση σε ιογενείς λοιμώξεις.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό τους είναι εκπαιδευμένο, διότι κάνουν εμβόλια, έχουν δηλαδή ιδιαίτερα ενεργοποιημένη την εγγενή ανοσία.

Αυτό συνέβαλε ώστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναγνωρίζει γρήγορα τους ιούς που εισβάλουν και να αναπτύσσει αμέσως ανοσολογικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε να μην έχουν σοβαρή νόσο, αλλά και να μην υπάρχει διασπορά στο περιβάλλον.

«Όμως, με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που επιβλήθηκαν στα lockdown, τα παιδιά έγιναν σαν “ενήλικες”, δηλαδή μειώθηκε αυτή η ενεργοποίηση του ανοσιακού συστήματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα αφενός να έχουν πιο σοβαρή νόσο και αφετέρου μεγαλύτερη διασπορά στο περιβάλλον», λέει η κυρία Παπαευαγγέλου.

Εμβόλιο γρίπης σε όλα τα παιδιά;

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εάν θα πρέπει να υπάρξει σύσταση για οριζόντιο εμβολιασμό των παιδιών στη χώρα μας.

Κι αυτό διότι στις αρχές της εβδομάδας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εξέδωσαν οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της Covid και της γρίπης, με σκοπό τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ιογενών λοιμώξεων στην κοινότητα.

«Για την Covid υπάρχει οδηγία για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών από 5 έως 18 ετών με δύο δόσεις. Όμως, τώρα συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αν θα πρέπει να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά για τη γρίπη, επειδή η οδηγία που υπάρχει αφορά μόνο όσα πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», σημειώνει η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τι θα πρέπει να κάνουν γονείς και παιδίατροι

Η καθηγήτρια τονίζει με έμφαση πως οι γονείς θα πρέπει να ελέγξουν άμεσα τα βιβλιάρια των παιδιών τους και να επικαιροποιήσουν όσο μπορούν πιο σύντομα τους εμβολιασμούς έναντι του πνευμονιοκόκκου και μηνιγγιτιδοκόκκου.

Αναφορικά με τη γρίπη και μέχρι να υπάρξουν νέες οδηγίες, οι γονείς θα πρέπει να πράττουν κατά περίπτωση.

«Είναι μια συζήτηση ανοιχτή και ο κάθε παιδίατρος θα πρέπει να συμβουλεύει την κάθε οικογένεια, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης των παιδιών. Αν δηλαδή το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, πόσο επιρρεπές είναι σε ιογενείς λοιμώξεις, δηλαδή αν κάθε δύο εβδομάδες είναι άρρωστο κ.λπ. και ανάλογα να αποφασίζουν αν θα κάνουν το εμβόλιο της γρίπης».

Από την πλευρά τους οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι φειδωλοί στη χρήση αντιβιοτικών και αντιικών φαρμάκων στα παιδιά, ανέφερε η ίδια, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους της.

Γιάννης Δεβετζόγλου

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις