Η Λόπες είναι επικεφαλής του τμήματος δικαιοσύνης και καταπολέμησης της διαφθοράς στην οργάνωση Cristosal – Βοηθά τους κρατούμενους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ

Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cristosal, η οποία βοηθά τις οικογένειες των 252 Βενεζουελάνων μεταναστών που έχουν φυλακιστεί στο Ελ Σαλβαδόρ μετά την απέλασή τους από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η επικεφαλής της, η Ρουθ Ελεονόρα Λόπες, συνελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η 47χρονη γνωστή δικηγόρος και ακτιβίστρια έχει επικρίνει την πολιτική ασφαλείας του Σαλβαδοριανού προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε. Συνελήφθη από την αστυνομία κατόπιν εντάλματος που εξέδωσε η εισαγγελία που την κατηγορεί ότι διέπραξε κατάχρηση όταν εργαζόταν για το εκλογοδικείο, πριν από δέκα χρόνια.

«Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Ρουθ Ελεονόρα Λόπες Αλφάρο» με την κατηγορία της «κατάχρησης πόρων» ανέφερε η εισαγγελία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Η Λόπες είναι επικεφαλής του τμήματος δικαιοσύνης και καταπολέμησης της διαφθοράς στην οργάνωση Cristosal. Η σύλληψή της διατάχθηκε αφού οι συνήγοροι των Βενεζουελάνων μεταναστών κατήγγειλαν τη μεταχείριση που υφίστανται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Τεκολούκα και τα «σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια» σε βάρος των πελατών τους.

Η Cristosal ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ούτε η οικογένεια της Λόπες ούτε οι συνεργάτες της έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν πού κρατείται.

Η οργάνωση αυτή βοηθά τις οικογένειες ανθρώπων που κατηγορούνται αδίκως ότι είναι μέλη συμμορίας ή είναι παράπλευρα θύματα στον πόλεμο κατά των συμμοριών που κήρυξε ο πρόεδρος Μπουκέλε το 2022. Στηρίζει επίσης τις οικογένειες των Βενεζουελάνων μεταναστών που κρατούνται εδώ και δύο μήνες στην αντιτρομοκρατική φυλακή Cecot, αφού κατηγορήθηκαν από την Ουάσινγκτον ότι είναι μέλη της συμμορίας Τρεν δεν Αράγουα. Πρόσφατα η ΜΚΟ χρησιμοποίησε μια διαδικτυακή εφαρμογή για να συλλέξει πληροφορίες από τους συγγενείς αυτών των κρατουμένων. Κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι (το 78%) μετανάστευσαν στις ΗΠΑ αναζητώντας «καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες» ή για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους (35%). Το 9% έφυγε για να γλιτώσει από πολιτικές διώξεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις