Ανοίγει εντός ημερών η ανανεωμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση για τους οφειλέτες με μεσαία εισοδήματα.
Με βάση τον πρόσφατο νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 14 Απριλίου 2025, διευρύνονται σημαντικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια ένταξης, μεταβάλλοντας ουσιαστικά τη βάση των δικαιούχων που μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους.
Για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα αυτόματης αποδοχής των αιτήσεων χωρίς την έγκριση των πιστωτών – μια πρόβλεψη που υπόσχεται απλούστευση και ταχύτερη ανακούφιση για τους δανειολήπτες. Ωστόσο, το αν η διαδικασία θα κυλήσει απρόσκοπτα στην πράξη ή θα σκοντάψει σε γραφειοκρατικά εμπόδια και τη στάση των τραπεζών, παραμένει ζητούμενο.
Από το 7% στο 85% – Αλλά με ποια εγγύηση;
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει ότι, με τα νέα διευρυμένα κριτήρια, το 85% όσων καταθέτουν αίτηση θα μπορούν πλέον να εντάσσονται σε ρύθμιση – τη στιγμή που στο προηγούμενο καθεστώς μόνο το 7% κατάφερνε να περάσει τον πήχη. Η αλλαγή αυτή έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για ουσιαστική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που εξακολουθεί να πιέζει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ιδίως υπό το βάρος της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής.
«Δεύτερη ευκαιρία» για τους απορριφθέντες
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη που αφορά τους οφειλέτες που είχαν κάνει αίτηση στο παρελθόν και απορρίφθηκαν λόγω των τότε αυστηρών ορίων. Οι συγκεκριμένοι πολίτες μπορούν να επανυποβάλουν αίτηση, αρκεί να το κάνουν έως τα μέσα Ιουνίου. Το μέτρο δίνει μια καθυστερημένη, αλλά αναγκαία διέξοδο σε όσους είχαν αποκλειστεί αδικαιολόγητα από τον προηγούμενο κύκλο.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η δυνατότητα αφορά μόνο υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια και όχι νέες οφειλές. Η πρόληψη, δηλαδή, συνεχίζει να απουσιάζει από τη συζήτηση – ένα διαχρονικό έλλειμμα του ελληνικού συστήματος διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
Αναλυτικά τα νέα όρια
Με βάση τον νόμο, τα εισοδηματικά όρια διπλασιάζονται:
- Άγαμος: από 7.000 σε 14.000 ευρώ
- Ζευγάρι: από 10.500 σε 21.000 ευρώ
- Τρία μέλη/μονογονεϊκή με 1 παιδί: από 14.000 σε 28.000 ευρώ
- Τέσσερα μέλη/μονογονεϊκή με 2 παιδιά: από 17.500 σε 35.000 ευρώ
- Πέντε μέλη και άνω: από 21.000 σε 42.000 ευρώ
Αντίστοιχα, τα περιουσιακά όρια διαμορφώνονται:
- Άγαμος: από 120.000 σε 240.000 ευρώ
- Ζευγάρι: από 135.000 σε 270.000 ευρώ
- Τρία μέλη: έως 300.000 ευρώ
- Τέσσερα μέλη: έως 330.000 ευρώ
- Πέντε και άνω: έως 360.000 ευρώ
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% των αντίστοιχων περιουσιακών ορίων.
Πλαφόν στις οφειλές και χρόνος αποπληρωμής
Η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης ισχύει μόνο για οφειλέτες με συνολικές μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές οφειλές έως 300.000 ευρώ. Η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει έως και 240 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο και 420 δόσεις για στεγαστικά δάνεια – με πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων και τόκων.
Το υπουργείο προωθεί περαιτέρω ψηφιοποίηση της διαδικασίας ώστε οι αιτήσεις να υποβάλλονται χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση – τουλάχιστον θεωρητικά. Διότι στην πράξη, η αποδοχή των αιτήσεων θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια των τραπεζών και των servicers, που στο παρελθόν δεν διακρίθηκαν πάντα για την ευελιξία τους.
Αναμφίβολα, το νέο πλαίσιο δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την πολυπόθητη αποσυμφόρηση του ιδιωτικού χρέους. Ωστόσο, για άλλη μια φορά η επιτυχία του θα εξαρτηθεί όχι από τις εξαγγελίες, αλλά από την εφαρμογή. Εάν οι εμπλεκόμενοι φορείς ακολουθήσουν ευλαβικά τις νέες διατάξεις, ίσως κάτι αρχίσει να αλλάζει.
Αν όχι, τότε οι βελτιώσεις θα μείνουν στα χαρτιά – όπως τόσα άλλα σχέδια «διάσωσης» τα τελευταία χρόνια.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις