Τα προηγούμενα χρόνια εκτιμάται ότι κλείστηκαν συμφωνίες αγορών ύψους 15 – 20 δισ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η σχεδιαζόμενη πανάκριβη απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς, F-35, άλλες επιπλέον αγορές μαχητικών, και άλλων οπλικών συστημάτων, και τώρα η … «αεράμυνα». Ουσιαστικά, ο τελικός λογαριασμός θα ξεπεράσει τα δεκάδες δισ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν τα νέα αντιαεροπορικά που θα επιλεγούν, έχουν να κάνουν με το ισραηλινό σύστημα «Iron dome», το οποίο θεωρείται άχρηστο για την Ελλάδα, ή με κάποιο άλλο πιο … κατάλληλο. Εξίσου αδιευκρίνιστο είναι εάν πράγματι η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη από την αντικατάσταση της υπάρχουσας αεράμυνάς της (ενίσχυση στον τομέα των drones anti-drones, σίγουρα έχει) ή όλα αυτά προωθούνται, προκειμένου να δοθούν τα ελληνικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, και βέβαια για να ωφεληθούν μεγάλα ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μεγάλες μπίζνες με Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, ήδη βρέθηκε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από το Ισραήλ, με στόχο να πάρει τη δουλειά του «κτισίματος» της «νέας» ελληνικής αεράμυνας, της άμυνας από drones, κ.ο.κ. Αντίστοιχες διεργασίες γίνονται και στην Κύπρο.

Μια ακόμα πολλή μεγάλη «δουλειά» που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να δώσει στο Ισραήλ. Ως γνωστόν, προηγούμενες «δουλειές», όπως μεταξύ άλλων το εκπαιδευτικό κέντρο Αεροπορίας, στην Καλαμάτα, έχει καταγγελθεί στη Βουλή για το υπερθετικό «φούσκωμα» του λογαριασμού.

Για την «νέα» αεράμυνα, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει πει πως, σε βάθος 12ετίας έχουν δεσμευθεί περί τα 2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του σχεδίου των δύο θόλων, του αντιαεροπορικού και του αντι-drone. Χρήματα, ωστόσο, που, κατά κοινή πεποίθηση των ειδικών και των επιχειρηματιών περί τα εξοπλιστικά, δεν φτάνει ούτε για … στραγάλια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, «Δημοκρατία», την περασμένη Δευτέρα, «20 Μαΐου, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), βρέθηκε πολυμελής ισραηλινή αντιπροσωπεία. Αυτή αποτελείτο από εκπροσώπους του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, στελεχών της διεύθυνσης διεθνούς αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου, της SIBAT και στελεχών δύο κρατικών εταιρειών: Της Israel Aerospace Industries (IAI) και της Rafael Advanced Defense Systems Ltd., που κατασκευάζουν τα προτεινόμενα συστήματα για την ικανοποίηση των ελληνικών αναγκών. Η μεν ΙΑΙ προσφέρει το σύστημα BARAK ΜΧ, ενώ η Rafael το σύστημα SPYDER».

Η εξαγορά της Intracom

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «στην περίπτωση των δύο ισραηλινών εταιρειών, η μεν ΙΑΙ, μετά την εξαγορά το 2023, αντί 60.000.000 ευρώ, του 90,1%του μετοχικού κεφαλαίου της INTRACOM Defence (IDE), έχει πλέον ισχυρό εγχώριο βιομηχανικό αποτύπωμα, ενώ και η Rafael, η κατασκευάστρια του δεύτερου ισραηλινού συστήματος, βρίσκεται στη διαδικασία σύναψης συμφωνιών βιομηχανικής συνεργασίας με ελληνικές εταιρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας των κατευθυνόμενων βλημάτων πολλαπλού ρόλου SPIKE NLOS για τον Ελληνικό Στρατό.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το BARAKMX όσο και το SPYDER χρησιμοποιούν ραντάρ κατασκευής της ΕΛΤΑ, θυγατρικής της ΙΑΙ. Ετσι, παρουσιάζεται το φαινόμενο η ΙΑΙ να είναι ταυτόχρονα και υποκατασκευαστής του ανταγωνιστή της».

Υπαρκτές ή τεχνητές «ανάγκες»;

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι, από τα επιχειρηματικά ντηλ και οι εξαγορές που έγιναν τα προηγούμενα έτη, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην πολεμική βιομηχανία θα βγουν άκρως ωφελημένα από τους νέους τσουχτερούς λογαριασμούς που θα κληθεί να πληρώσει ο σκληρά φορολογούμενος Ελληνας.

Το ερώτημα είναι εάν, πράγματι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα την αντικατάσταση της υπάρχουσας ελληνικής αεράμυνας με «νέα», ή εάν πρόκειται για μια τεχνητά δημιουργηθείσα ανάγκη.

Πόσο μάλλον, αφού οι συνολικοί εξοπλιστικοί λογαριασμοί, σε βάθος χρόνου, εκτιμάται ότι θα εκτοξευθούν (μαζί με νέα αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, drones αντι-drones, και πάμπολλα άλλα) σε πολύ περισσότερα από 30 δισ.

Πως θα τα πληρώσει όλα αυτά μια οικονομία που για δεκαετίες ακόμα πρέπει να πληρώνει τους ξένους δανειστές, ενώ παράλληλα η χώρα βυθίζεται στην διαφθορά και το μαύρο -και βρώμικο- χρήμα; Κι’ όλα αυτά, όταν ο μόνος που πληρώνει στον κρατικό κορβανά είναι εκείνος ο φορολογούμενος που δεν μπορεί να κρύψει τίποτα. Ο μισθωτός, ο μικρομεσαίος και κάποιοι έντιμοι επιχειρηματίες. Ως γνωστόν, εξαιτίας της μεγάλης «μαύρης τρύπας» στην οικονομία, τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης γονατίζουν τους πολίτες.

Μητσοτάκης Vs Δένδια

Για το θέμα της υλοποίησης του σχεδίου της «νέας» αντιαεροπορικής και αντι-drone άμυνας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, την Πέμπτη 16 Μαΐου δήλωσε: «Εχω υπόψη μου, συγκεκριμένα, σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, έναν θόλο ευρωπαϊκό που θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα ευρωπαϊκό iron dome. Είναι πρόταση που έχω ήδη καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, και μπορείτε να φανταστείτε αυτό για την πατρίδα μας» είπε.

Το πιθανότερο, η αναφορά Μητσοτάκη έχει να κάνει με την ονομαζόμενη ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ομπρέλα, European SkyShield Initiative (ESSI). Σε αυτή την αμερικανική – γερμανική «πρωτοβουλία» μετέχουν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή αγορά οπλικών συστημάτων -και στα ευρωπαϊκά κονδύλια- μέσω των Γερμανών (!). Και τώρα, κάτι αντίστοιχο γίνεται και μέσω της Ελλάδας.

 

Αδιευκρίνιστο είναι, ωστόσο, εάν τώρα ο υπουργός Αμυνας σχεδιάζει να «ψωνίσει» αποκλειστικά απευθείας από το Ισραήλ, ή αν, όπως λέγει ο πρωθυπουργός, θα «ψωνίσουν» το -δήθεν- ευρωπαϊκό σύστημα. ‘Η, εάν πρόκειται για ένα ενδιάμεσο «μαγείρεμα».

Οπως ανέφερε το Neostrategy.gr σε προηγούμενο δημοσίευμά του, με τίτλο «Μητσοτάκης – Δένδιας: Βάζουν φέσι δισ. στους Ελληνες για νέα αεράμυνα», ο ιστότοπος, Politico, επισήμαινε ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου ευρωπαϊκής αεράμυνας είναι σύνθετο και δαπανηρό έργο, ενώ θα πάρει χρόνια.

«Πόλεμος» Γαλλίας – Γερμανίας

Η European SkyShield Initiative (ESSI) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022, στην τότε συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Ramstein, όπου 14 χώρες – μέλη του του ανακοίνωσαν τη δημιουργία της ESSI. Σήμερα, οι χώρες που έχουν υπογράψει ότι θα συμμετέχουν έχουν φτάσει τις 21. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Τουρκία.

Αυτή η «γερμανική» πρωτοβουλία, όμως, όπως υπογραμμίζει μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, έχει εξοργίσει τη Γαλλία. Πόσο μάλλον, αφού δεν περιλαμβάνει το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα. Να σημειωθεί πως ευρωπαϊκές δυνάμεις με μεγάλη πολεμική βιομηχανία, όπως η Ιταλία και η Γαλλία δεν έχουν ενταχθεί στην ESSI.

Φιλοφρονήσεις Φον Ντερ Λάϊεν προς Μητσοτάκη

Τις προηγούμενες ημέρες, η νυν επικεφαλής της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάϊεν, η οποία έχει την στήριξη του Κ. Μητσοτάκη για την υποψηφιότητά της και ως επόμενη πρόεδρος της Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές, αντάλλαξαν και πάλι … φιλοφρονήσεις. Ως γνωστόν, η Γερμανίδα βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων για τεράστια ποσά που δόθηκαν για αδικαιολόγητες αγορές εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πολωνίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, πρότειναν στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η συμμαχία χρειάζεται ένα «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως η αεροπορική ασπίδα, φέρονται να έγραψαν στην επιστολή τους, ανέφερε το Bloomberg. Σε αυτήν, προτείνουν τη δημιουργία ενός πλήρους συστήματος αεράμυνας για την προστασία του κοινού εναέριου χώρου της ΕΕ από εξωτερικές απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones, αναφέρει η επιστολή.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Bloomberg, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της επιστολής, πως ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα σε συνομιλίες που είχε με τον Τουσκ, τον Απρίλιο.

Από τη μεριά της, η Φον ντερ Λάιεν, στις 23 Μαΐου 2024, επιδοκίμασε αυτή την ιδέα: «Ας συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την άμυνά μας ταυτόχρονα. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερο κοινά έργα. Όπως η ασπίδα αεράμυνας που προτείνουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Πολωνίας, Μητσοτάκης και Τουσκ».

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις