Ανομολόγητος φόβος στην κυβέρνηση το σενάριο για «συνάντηση» αγροτών και φοιτητών με παράλληλες συγκεντρώσεις.

 

Πραγματική …διαβολοεβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε για την κυβέρνηση, η οποία είναι αντιμέτωπη με δύο μέτωπα και μία «πληγή»: Τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έδωσαν περιθώριο στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ως αύριο Παρασκευή και ζεσταίνουν τις μηχανές τους για την κάθοδό τους στην Αθήνα, των φοιτητών εναντίον του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που κλιμακώνονται με το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και τη χθεσινή έγκριση του ψηφίσματος – καταδίκη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ένα ζήτημα όχι απλό, αφού στην πραγματικότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Κι ας απέδωσε χθες η κυβέρνηση δια πηγών της ότι η όλη ιστορία υποκινήθηκε από μια «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτων που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα».

Από τα εγχώρια προβλήματα, πιο απειλητικό για την κυβέρνηση φαντάζει το μέτωπο με τους αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουν, αλλά θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα στις εθνικές οδούς, στις επαρχιακές οδούς και στα τελωνεία και κυρίως με τη διενέργεια συλλαλητηρίου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Προκειμένου να υπάρξει μία σε βάθος ενημέρωση για το κλίμα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα αλλά και να αναζητηθούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκη και άλλων συναρμοδίων υπουργών με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας.

Στα ενδότερα του κυβερνητικού επιτελείου, πάντως, υπάρχει ένας ανομολόγητος φόβος: Το σενάριο «συνάντηση» των αγροτικών κινητοποιήσεων με τις φοιτητικές, με παράλληλες συγκεντρώσεις την ίδια μέρα στην πρωτεύουσα. Κάτι τέτοιο, θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα διαχείρισης στην κυβέρνηση, η οποία, ούτως άλλως, καλείται να αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει τυχόν κλείσιμο των δρόμων και κυρίως τυχόν «απόβαση» των τρακτέρ στην Αθήνα. Θα το επιτρέψει ή θα το απαγορεύσει, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με τους αγρότες και κτηνοτρόφους; Στο ερώτημα αυτό, κυβερνητικά στελέχη αρκούνται να απαντούν ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί και ότι μέχρι να φτάσουμε εκεί, υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι αν στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια το δίλημμα είναι σχετικά μικρό αφού η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι υπέρ της νομιμότητας και της διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας, στην περίπτωση των παραγωγών, οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες, αφού ο κύριος όγκος των αγροτών είχε ψηφίσει το κυβερνών κόμμα στις εθνικές εκλογές και η πλειονότητα της κοινωνίας στηρίζει τον αγώνα τους, συνδέοντάς τον ευθέως με την ακρίβεια και τις συνέπειές της στη ζωή τους.

Παρά ταύτα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει το κλείσιμο των εθνικών οδών. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σύγκρουση, αλλά αποκλιμάκωση, ωστόσο, δεν θα επιτρέψει το χάος!

Χθες, εξάλλου, για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά με ανοικτούς δρόμους, γιατί «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις