Το Newsbeast, 20 χρόνια μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης-φάντασμα, εξιστορεί όλα όσα συνέβησαν το ζεστό βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002

«Έπρεπε να γίνει με ωρολογιακούς μηχανισμούς που να διαφέρουν από τους κλασικούς μηχανισμούς της οργάνωσης. Δίχως εκείνα τα μεγάλα κινέζικα ξυπνητήρια που έδιναν την ασφάλεια του παλιού γνώριμου…». Με μόλις δύο προτάσεις, ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», περιγράφει τι πήγε λάθος το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 στο λιμάνι και -όπως γράφει πάλι ο ίδιος- «σκοτείνιασε για μεταπολιτευτικό αντάρτικο της πόλης…».

Βράδυ Σαββάτου. Λίγο μετά τις 22:00 στο λιμάνι του Πειραιά οι ρυθμοί έχουν αρχίσει να πέφτουν. Δύο «σκιές» κινούνται στο σκοτάδι. Επιχειρούν να προσεγγίσουν τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Κρατούν στα χέρια τους έναν ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό. Λίγα μέτρα μακριά, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται γάμος. Η Ελλάδα ζει στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων που απέχουν μόλις δύο χρόνια. Σε ένα κτήμα στο Λαγονήσι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πράκτορες της ΕΥΠ και της MI-6 διασκεδάζουν στον γάμο του επικεφαλής της Scotland Yard στη χώρα μας. Και ξαφνικά, η απόλυτη τρέλα…

Σάββας Ξηρός Δημήτρης Κουφοντίνας

Ο Σάββας Ξηρός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος αναστατώνει το μεγάλο λιμάνι της χώρας, σειρήνες από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικού ακούγονται ξαφνικά από παντού, άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι. Έξω από το εκδοτήριο εισιτηρίων της «Hellas Flying Dolphin» ένας άνδρας κείτεται αιμόφυρτος και ψελλίζει στον φίλο του «φύγε εσύ…». Κανείς εκεί την ώρα δεν γνωρίζει ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της «17Ν», της τρομοκρατικής οργάνωσης για σχεδόν τρεις δεκαετίες αποτελούσε άλυτο γρίφο για τις Αρχές, κόβοντας βίαια το νήμα της ζωής από 23 ανθρώπους. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν είναι καταιγιστικές…

«Κύριε υπουργέ, το περιστατικό στο λιμάνι είναι τελικά πολύ σοβαρό. Φαίνεται ότι έχουμε ρολόγια…». Με αυτά τα λόγια, ο τότε Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ενημερώνει τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (σ.σ. βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Βέροια) ότι πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα. Το ρολόι δείχνει 03:00 τα ξημερώματα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάθεται ο ίδιος στη θέση του οδηγού στο θωρακισμένο υπουργικό Audi και επιστρέφει στην πρωτεύουσα με το κοντέρ να δείχνει σταθερά πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα. Τα… φώτα στην Κατεχάκη δεν έσβησαν καθόλου εκείνο το βράδυ!

17Ν δίκη

Εικόνα από τη δίκη της 17Ν

Η έρευνα στην Αντιτρομοκρατική

Το πρωί της επομένης, μία ανακοίνωση 66 λέξεων από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο άνδρας που μεταφέρθηκε αιμόφυρτος και σχεδόν μισοπεθαμένος στο «Τζάνειο» νοσοκομείο ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση. «Με εισαγγελική εντολή, που δόθηκε σήμερα (30/6/2002) και περί ώρα 11:00, η προανάκριση για τη χθεσινή έκρηξη στο εκδοτήριο εισιτηρίων της ναυτιλιακής εταιρείας HELLAS FLYING DOLPΗIN, ανατέθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, για να διερευνηθεί κατά πόσο σχετίζεται και με άλλες υποθέσεις εκρήξεων. Τα πειστήρια, που ανευρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης, έχουν αποσταλεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου και εξετάζονται».

«Έψαχνα το όπλο, τις χειροβομβίδες, τη μικρή τσάντα. Πουθενά», θα γράψει πάλι στο βιβλίο του Δημήτρης Κουφοντίνας. Κάπως έτσι το θρυλικό 38άρι της «17Ν», ένα από τα δύο όπλα – ταυτότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης, βρίσκεται στα χέρια των αστυνομικών. Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια δουλεύουν πυρετωδώς και καταφέρνουν να επαναφέρουν τον σβησμένο σειριακό αριθμό από το περίστροφο, που όπως αποδείχτηκε ήταν το υπηρεσιακό όπλο του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη που είχε δολοφονηθεί –σε ηλικία 23 ετών- την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984. Πλέον στην Κατεχάκη όλοι ήταν σίγουροι…

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας γνωρίζει ότι πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Πηγαίνει στις γιάφκες της τρομοκρατικής οργάνωσης σε Πατήσια και Παγκράτι, προκειμένου να καταστρέψει χειρόγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους κ.ά. Στη γιάφκα της Δαμάρεως στο Παγκράτι ρίχνει όλα τα όπλα μέσα στην μπανιέρα γεμάτη με νερό, απορρυπαντικά και χλωρίνη, προκειμένου να «εξαφανίσει» δακτυλικά αποτυπώματα και DNA. Δεν θα παραλείψει να πάρει μαζί του τα δύο πιο πολύτιμα -για τον ίδιο- αντικείμενα: την πρώτη γραφομηχανή της οργάνωσης (σ.σ. με το χαρακτηριστικό ότι κόβονταν το γράμμα «Ρ») και το ιστορικό 45άρι πιστόλι, αυτό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975, στην δολοφονία του τότε σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Ουέλς.

Ο Ξηρός και οι ανακοινώσεις…

Σάββας Ξηρός 17Ν

Ο Σάββας Ξηρός τον Σεπτέμβριο του 2003 κατά τη διάρκεια της δίκης

Ο άγνωστος άνδρας βγαίνει από το πεντάωρο χειρουργείο και ταυτοποιείται με δακτυλοσκοπική εξέταση (σ.σ. δακτυλικά αποτυπώματα), με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει την 1η Ιουλίου ότι είναι ο Σάββας Ξηρός, αγιογράφος στο επάγγελμα, ο οποίος διατηρεί εργαστήριο στην οδό Αιγιαλείας 10, στον Κολωνό.

Στις 4 Ιουλίου, ο τότε Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος θα ανακοινώσει: «Όπως όλοι γνωρίζετε, το περασμένο Σάββατο, είχαμε μια έκρηξη στον Πειραιά, η οποία συνοδεύτηκε από το σοβαρό τραυματισμό ενός ατόμου, που, όπως σύντομα εξακριβώθηκε από τις έρευνες, είναι ο Σάββας Ξηρός. Δύο μέρες αργότερα, τη Δευτέρα, εγώ ο ίδιος σας ανακοίνωσα ένα σημαντικό στοιχείο της αστυνομικής έρευνας και συγκεκριμένα ότι το περίστροφο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης ήταν εκείνο που αφαιρέθηκε από το δολοφονηθέντα αστυφύλακα Χρήστο Μάτη κατά τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων την παραμονή Χριστουγέννων του 1984.

Χθες, Τετάρτη, από τη συνεχιζόμενη έρευνα και πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, οδηγηθήκαμε σε κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη” στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια».

Γιάφκα 17Ν όπλα

Όπλα τα οποία βρέθηκαν στις δύο γιάφκες της 17Ν

«Το κρησφύγετο είχε ενοικιάσει με ψεύτικο όνομα ο Ξηρός, προ οκταετίας περίπου. Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε έρευνα στο χώρο αυτό, η οποία συνεχίζεται. Στο κρησφύγετο, μεταξύ πολλών άλλων αντικειμένων, βρέθηκαν: προκηρύξεις της 17Ν, το λάβαρο της οργάνωσης, σφραγίδα της οργάνωσης, ηλεκτρονικός υπολογιστής, οπλισμός όπως π.χ. ένα περίστροφο 38άρι, δύο αυτόματα, ένα UZI, εκρηκτικά, ακαριαίο φυτίλι, δύο μπαζούκας, ρουκέτες, περούκες και άλλα υλικά μεταμφιέσεως, χειροβομβίδες. Τονίζω και πάλι ότι ο κατάλογος είναι ενδεικτικός, αφού η έρευνα συνεχίζεται» προσθέτει.

Οι τίτλοι τέλους της «17Ν» θα πέσουν σχεδόν δύο μήνες αργότερα, όταν το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου θα φτάσει με ένα ταξί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θα παραδοθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Για τις ΗΠΑ η αυλαία θα πέσει επισήμως στις 26 Αυγούστου 2015, όταν η «17Ν» θα αφαιρεθεί επιτέλους από τον κατάλογο των ενεργών ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

17Ν γιάφκα

Φωτογραφία από τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. στις δύο γιάφκες της 17Ν σε διαμερίσματα των οδών Πάτμου και Δαμάρεως τον Ιούλιο του 2002

Τα θύματα της 17Ν

  • Ρίτσαρντ Γουέλς, Σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα (23.12.1975)
  • Ευάγγελος Μάλλιος, απότακτος αστυνομικός και βασανιστής της χούντας (14.12.1976)
  • Παντελής Πέτρου, αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων (16.01.1980)
  • Σωτήρης Σταμούλης, αστυφύλακας και οδηγός του Παντελή Πέτρου (16.01.1980)
  • Τζορτζ Τσάντες, Αμερικανός στρατιωτικός (15.11.1983)
  • Νίκος Βελούτσος, οδηγός του Τζορτζ Τσάντες (15.11.1983)
  • Χρήστος Μάτης, αστυφύλακας – σκοπός τράπεζας (24.12.1984)
  • Νίκος Μομφερράτος, εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» (21.2.1985)
  • Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου (21.2.1985)
  • Νίκος Γεωργακόπουλος, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. (26.11.1985)
  • Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος (8.4.1986)
  • Αλέξανδρος Αθανασιάδης, βιομήχανος (1.5.1988)
  • Γουίλιαμ Νορντίν, ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα (28.6.1988)
  • Κώστας Ανδρουλιδάκης, εισαγγελέας (10.1.1989)
  • Παύλος Μπακογιάννης, δημοσιογράφος και βουλευτής (26.9.1989)
  • Ρόναλντ Στιούαρτ, Αμερικανός λοχίας (12.5.1991)
  • Γιάννης Βαρής, αστυφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. (02.11.1991)
  • Γιοργκού Τσετίν, Τούρκος διπλωμάτης (7.10.1992)
  • Θάνος Αξαρλιάν, φοιτητής (14.7.1992)
  • Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (24.1.1994)
  • Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης (4.7.1994)
  • Κώστας Περατικός, εφοπλιστής (28.5.1997)
  • Στήβεν Σόντερς, στρατιωτικός ακόλουθος της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα (8.6.2000).

Κώστας Παπαδόπουλος

newsbeast.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις