Ο Μπλίνκεν ενισχύει το Κίεβο, με τη Μόσχα να προειδοποιεί ότι, αν δεν αποσυρθούν τα AWACS, θα ισοπεδώσει τη χώρα

Σε αποφασιστική καμπή βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο αυξανόμενος ηλεκτρονικός πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας. Ο δεύτερος είναι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου, που κάνουν συνεχώς κύκλους χωρίς να καταλήγουν πουθενά για την ώρα.

«Ενορχηστρωτής» του κατασκοπευτικού πολέμου στην Ουκρανία εναντίον της Μόσχας είναι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα αλώνιζε μόνος του τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με επίκεντρο την Πολωνία, με πεισματικό στόχο να συγκεντρωθούν σε πολωνικό έδαφος όλων των ειδών τα οπλικά συστήματα για μεταφορά τους στην Ουκρανία και χρήση εναντίον των κατοχικών ρωσικών δυνάμεων. Με ορατό και έντονο τον κίνδυνο εμπλοκής -ηθελημένα ή αθέλητα- της Ευρώπης στον πόλεμο της Ουκρανίας, που θα προκαλέσει μείζονα στρατιωτική αντίδραση της Μόσχας και γενίκευση του πολέμου.

Μετά το φιάσκο της συγκέντρωσης αεροσκαφών παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας στην Πολωνία, ο κ. Μπλίνκεν πρωταγωνιστεί και πάλι στη συγκέντρωση στον εναέριο χώρο των ευρωπαϊκών ανατολικών χωρών, με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Ρουμανία, αμερικανικών και νατοϊκών αεροσκαφών AWACS (για αεροπορική προειδοποίηση και συστήματα ελέγχου), τα οποία μπορούν με πλήρη ακρίβεια να εντοπίζουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να μεταβιβάζονται οι πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις στο έδαφος.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τη Μόσχα για το αν θα επιφέρει ή όχι πλήγματα εναντίον των αμερικανικών και νατοϊκών AWACS, γεγονός που θα σημάνει γενίκευση του πολέμου στο ευρωπαϊκό έδαφος, με τον κ. Μπλίνκεν και την κυβέρνησή του (ήδη ψιθυρίζεται στην Ουάσινγκτον ότι ο ΥΠΕΞ θέλει να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ) να παρακολουθούν ως αρχιστράτηγοι την καταστροφή της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως επιμένουν ακριβείς διπλωματικές πηγές, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ανοιχτά τον Ουκρανό ομόλογό του στη συνάντησή τους στην Αττάλεια ότι, αν το Κίεβο δεν πει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αποσύρουν τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη τους, τότε η Μόσχα θα ισοπεδώσει την Ουκρανία, η οποία θα είναι υπόλογη πλέον για τη γενίκευση του πολέμου.

Με αυτόν τον χοντρό ρωσικό εκβιασμό, που όμως είναι αληθής, βαδίζουν μετ’ εμποδίων οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου.

Και πάλι διά χειρός Μπλίνκεν καταγράφηκαν «τα 15 σημεία» πρότασης για ειρήνευση, τα οποία ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ανακοινώσει επισήμως το Ισραήλ, αλλά αυτά… διέρρευσαν προκαταβολικά στον Τύπο.

Ναφτάλι Μπένετ

Η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση, δίνοντας τα δικά της «σημεία ειρήνευσης» που περιλαμβάνουν τον οριστικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ (με κατάργηση του σημερινού άρθρου 3 του ουκρανικού Συντάγματος), τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την αποστρατιωτικοποίηση και ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, και την άμεση αναγνώριση ανεξαρτησίας σε ολόκληρη την Αζοφική Θάλασσα και την Κριμαία (σε αυτές τις περιοχές θα ενταχθεί και η Οδησσός αν πέσει στους Ρώσους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων).

Το εντυπωσιακό στοιχείο της ρωσικής πρότασης είναι ότι η Μόσχα προτείνει την εγκαθίδρυση συστήματος εγγυητριών δυνάμεων για την Ουκρανία, που, κατά τη Μόσχα, θα είναι η Κίνα, η Τουρκία, το Ισραήλ και κατά πληροφορίες, το Ιράν (ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ)! Αν και όποτε υπάρξει συνάντηση κορυφής ΠούτινΖελένσκι για την ειρήνευση/ παράδοση της Ουκρανίας, αυτή μαγειρεύεται να γίνει σε τουρκικό έδαφος, με τους Πούτιν και Ερντογάν να βρίσκονται σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία.

Δι’ αυτού του τρόπου, η Άγκυρα πλασάρεται και εδραιώνεται ως βασικός συνομιλητής/ μεσολαβητής/ ρυθμιστής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, με την Αθήνα να τα κοιτάζει όλα αυτά από μακριά και να αναρωτιέται πλέον ποιος είναι ο «διεθνώς απομονωμένος»: ο Ερντογάν ή ο Μητσοτάκης;

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις