Μοιράσου το άρθρο

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πιέσεις για την αντικατάσταση του τσάρου της ιταλικής οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι ασκεί ο Ματέο Ρέντσι καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις διεργασίες για το σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Τζουζέπε Κόντε, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Ο Ρέντσι τράβηξε την πρίζα από την κυβέρνηση Κόντε στα μέσα του μήνα αποσύροντας το κόμμα του Viva Italia από τον συνασπισμό κι αναγκάζοντας τελικά τον Κόντε να παραιτηθεί καθώς δεν διέθετε πλέον αυτοδυναμία στη Γερουσία. Αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να πείσει τον πρόεδρο της χώρας ότι μπορεί να συγκροτήσει νέο κυβερνητικό σχήμα, μολονότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στον πρόεδρο της βουλής Ρομπέρτο Φίκο τη σκυτάλη για εξεύρεση λύσης και υπέρβαση του αδιεξόδου. Στις διαβουλεύσεις του ο Ματαρέλα διεπίστωσε, όπως αναφέρει η DW, ότι υπάρχει μια σχετική πρόθεση αλλά κατάλαβε ότι υπάρχουν και προβλήματα.

Ο Κόντε κι ο Ρέντσι τρέφουν αμοιβαία προσωπική αντιπάθεια και εμπλέκονται στη διαπάλη εξουσίας, που άφησε την Ιταλία χωρίς λειτουργούσα κυβέρνηση μεσούσης της πανδημίας, που έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Για τους επενδυτές ο Γκουαλτιέρι συνιστά εγγύηση σταθερότητας με βαθείς δεσμούς στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ και τυχόν απομάκρυνσή του θα πυροδοτούσε ανησυχίες. Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Κόντε είναι διατεθειμένος να συναινέσει στο να έχει περισσότερο «λέγειν» για τη διάθεση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Ρέντσι, που ανησυχεί από τις αυξανόμενες κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Και μπορεί το Viva Italia του τελευταίου να είναι ένα μικρό κόμμα, αλλά διαθέτει μοχλούς πίεσης στις διαβουλεύσεις. Ερωτηθείς ο Ρέντσι για τις φήμες είπε ότι «δεν θέλουμε να ζητήσουμε κάποιο υπουργείο, αλλά αν το κάναμε, θα το πετυχαίναμε. Ας συζητήσουμε πρώτα τις ιδέες και μετά τα ονόματα».

Ο Κόντε παραμένει το φαβορί

Τα ονόματα στενών συνεργατών του Ρέντσι, όπως οι βουλευτές Λουίτζι Μαρατίν, Μαρία Έλενα Μπόσκι καθώς και του επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικών εσόδων Ερνέστο Μαρία Ρουφίνι έχουν ακουστεί ως πιθανοί αντικαταστάτες του υπουργού Οικονομικών. Ο Ρέντσι είναι μεν ένθερμος θιασώτης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά οι επενδυτές δεν παύουν να ανησυχούν για τη διαπάλη για το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τζουζέπε Κόντε παραμένει φαβορί για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, οι Πεντάστεροι τον στηρίζουν αναφανδόν – όπως είπε ότι θα κάνει και το Δημοκρατικό Κόμμα είπε ότι θα στηρίξει τον Κόντε-. Επισήμως τα Πέντε Αστέρια δεν αποκλείουν νέα συνεργασία με το κόμμα του Ρέντσι, αν και η αριστερή πτέρυγά τους θεωρεί ότι δεν είναι αξιόπιστος και ότι θα στήσει άμεσα νέες παγίδες. Στο μεταξύ οι ηγέτες της Δεξιάς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επιμένουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/italia-rentsi-allagi-typ-oik-gia-na-stirixei-konte

Φωτογραφία: Andreas Solaro/pool photo via AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις