Νέα σχέδια βρίσκονται στο συρτάρι του Θάνου Πλεύρη για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων. Ένα ειδικό ταμείο για χορηγίες ιδιωτικών φορέων και μικρή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι τα πρώτα που αναμένεται να εφαρμοστούν.

Τρόπους για να συνεχίσουν να έρχονται τα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα μας και παράλληλα να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς τη θεραπεία του αναζητά το υπουργείο Υγείας.

Κι αυτό διότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει «παγώσει» εδώ και 10 χρόνια και έχει παραμείνει στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ τα καινοτόμα φάρμακα που έχουν μπει στην αγορά, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις ανάγκες για διεύρυνση του προϋπολογισμού.

Διευκρινίζεται ότι στην Ελλάδα για την Υγεία δίνεται μόλις το 10% της κρατικής δαπάνης, στην Ευρώπη είναι το 14% και στις χώρες του ΟΟΣΑ το 15%, κάτι που σημαίνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται, ακόμη και σε μία περίοδο που έχουμε βγει από τα μνημόνια.

Δημιουργία ειδικού ταμείου – «κουμπαρά» για χορηγίες

Το πρώτο που αναμένεται να κάνει το υπουργείο Υγείας για την εξεύρεση πόρων, είναι η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου-κουμπαρά, αποκλειστικά για τις γονιδιακές θεραπείες.

Πρόκειται για καινοτόμες, «θαυματουργές» θεραπείες το κόστος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον κάθε ασθενή.

Το ταμείο αυτό θα δέχεται χορηγίες από φορείς, ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την κάλυψη ασθενών που η ζωή τους εξαρτάται από τις νέες θεραπείες.

«Μπορεί οι ανάγκες ενός ογκολογικού ασθενούς να έχουν για παράδειγμα κόστος 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν η καινοτόμα θεραπεία κοστίζει 20 εκατ. ευρώ και ξέρουμε ότι θα θεραπευτεί ο ασθενής, θα λάβει την καινοτόμα, η οποία όμως θα καλύπτεται οικονομικά από διαφορετικό κανάλι. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Κάτι που θα μειώσει και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clowback και rebate) από τις φαρμακευτικές εταιρείες», εξηγεί στο NEWS 24/7 στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Η λύση αυτή έχει συζητηθεί και προκρίνεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, με στόχο την αποσυμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Άλλωστε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), είχε επισημάνει ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές έχουν φτάσει να ξεπερνούν το 60% των πωλήσεων τους.

Από την πλευρά του ο σύνδεσμος φαρμακευτικών εταιρειών Pharma Innovation Forum (PIF) συμπληρώνει ότι για έναν ασθενή με σοβαρή και χρόνια νόσο το κράτος καλύπτει τη φαρμακευτική του δαπάνη μόνοι τους πρώτους 4 μήνες το χρόνο και από εκεί και μετά η δαπάνη αυτή καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Παράλληλα, το PIF προειδοποίησε την κυβέρνηση, ότι θα σταματήσουν οι εταιρείες-μέλη του να διαθέτουν 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη το 2023

Η φαρμακευτική δαπάνη σήμερα είναι 2,1 δισ. ευρώ και επιπλέον 540 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει αύξηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, το νούμερο αυτό στην παρούσα φάση είναι ενδεικτικό, καθώς οι ανάγκες για το επόμενο έτος θα καθοριστούν από πολλούς παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το βήμα του συνεδρίου «Μια 10ετία Φαρμάκου», δεν έχουμε ακόμα, και μετά από μια δεκαετία, εικόνα για το ποια είναι η πραγματική δαπάνη που έχει ανάγκη η χώρα.

«Μια νέα θεραπεία θα περάσει από επιτροπή αξιολόγησης, για να δοθεί εκεί ακριβώς που πρέπει, μετά θα περάσει από επιτροπή διαπραγμάτευσης για να πάρει την καλύτερη δυνατή τιμή, καθορίζοντας τον αριθμό των ασθενών που αφορά. Έτσι θα καταλήξουμε σε μια υπαρκτή τιμή. Έτσι θα γίνεται στο εξής η διαδικασία εισαγωγής νέου φαρμάκου στη χώρα και με τον τρόπο αυτό δεν θα επηρεάζονται τα παλαιότερα φάρμακα», δήλωσε.

«Στο κομμάτι του ελέγχου των τιμών έχουμε πάει στο όριο, έχουμε όμως μεγάλη δουλειά να κάνουμε στον τομέα της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στο πλαίσιο του παρόντος συνεδρίου για το φάρμακο, το 31% των στελεχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι δεν γίνεται σωστά η συνταγογράφηση», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων πανευρωπαϊκά, αν η ΕΕ ακολουθήσει μία νέα πολιτική η οποία θα μειώνει το χρόνο προστασίας της πατέντα.

Υποστήριξε, δε, ότι στη χώρα δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στο χώρο του φαρμάκου, αλλά μεταφορά στο ποιος θα πληρώσει το φάρμακο», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πως ο ασθενής στην Ελλάδα δεν στερείται κανένα φάρμακο.

«Το γεγονός ότι μέρος του κόστους το πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία, δεν σημαίνει υποχρηματοδότηση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, ανέφερε ότι μπορεί να είναι δίκαιη και άδικη, «γιατί υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να μην πάρει το πρωτότυπο και να επιλέξει το γενόσημο. Αυτό δεν είναι αδικία, αλλά επιλογή».

«Όταν έχουμε συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που δεν είναι απεριόριστος, είναι έντιμο από την Πολιτεία να επιλέγει ότι δεν θα αποζημιώνει όλα τα φάρμακα για να διατηρεί ανοικτούς πόρους για σκευάσματα πρώτης γραμμής», πρόσθεσε.

Εκτίμησε, πάντως, πως η μείωση του χρόνου ισχύος της πατέντας, που εισηγείται η Ε.Ε., ώστε να μπουν γενόσημα στην αγορά, θα οδηγήσει σε πιο ακριβά φάρμακα, «γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να αποσβέσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει».

Γιάννης Δεβετζόγλου

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις