Τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, όπου η υποψήφια του εθνικιστικού, VMRO, φανατική πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναδείχτηκε πρώτη, αυξάνοντας τους φόβους για άνοδο στην κυβέρνηση, στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, των εθνικιστών, αίφνης ξύπνησαν φόβοι στην Αθήνα. Καλά ξυπνητούρια!

Οταν, από τη μια μεριά, υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», και από την άλλη οι φανατικοί πολέμιοι της Συμφωνίας, όπως η εφημερίδα «Δημοκρατία», καθώς και άλλα -εμμέσως ή αμέσως- φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζουν – έστω και με καθυστέρηση ετών – ανησυχίες για νέες περιπέτειες με τα Σκόπια, τότε κάποιο ολέθριο λάθος έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην –ανύπαρκτη, ως όλα δείχνουν- εξωτερική πολιτική της ως προς τα Βαλκάνια. Σε μια μπαρουταποθήκη, όπου ασκεί επικοινωνιακή πολιτική, δίχως να παράγει πραγματική εξωτερική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η «Δημοκρατία της Κυριακής» εμφανίζεται με τίτλο: «Μακεδονικό: Το κόστος της ακινησίας». Η δε «Αυγή» έχει τίτλο: «Οι χαμένες ευκαιρίες με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Μπορεί η προσέγγιση του θέματος εκ μέρους των δύο πλευρών να έχει διαφορετικές αφετηρίες, πλην όμως, η διαπίστωση είναι κοινή: Εχουμε σοβαρό πρόβλημα, εξαιτίας της διαχείρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Κάτι που εξίσου εκμεταλλεύονται τα Σκόπια για να μην την εφαρμόζουν.

Κριτική από… δεξιά

Ο αρθρογράφος της «Δημοκρατίας», Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος – αν και δεν θα χαρακτηριζόταν ως ακραιφνής φιλομητσοτακικός – ανέκαθεν γράφει από… δεξιά -έστω κλείνοντας το μάτι στους καραμανλικούς, αν εξακολουθούν να υπάρχουν- αίφνης ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση τα’ χει κάνει μαντάρα σε αυτό το πρόβλημα.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή» γράφει «πολιτικό κόστος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πληρώνει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ (…) Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε καταλογογραφημένες 365 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών (σ.σ. εκ μέρους των Σκοπίων). Ολο αυτό το διάστημα, πλην μιας εξαιρέσεως ίσως, η ελληνική κυβέρνηση υπέμεινε απαθώς την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν έκανε διαβήματα, δεν έκανε διακοινώσεις, ειρήνη υμίν. Κατά κάποιους ένιωθε εκτεθειμένη και η ίδια, γιατί δεν είχε κυρώσει τα μνημόνια και γιατί δεν είχε αλλάξει τις επωνυμίες του γειτονικού κράτους στις ταμπέλες των εθνικών οδών».

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει, η ΝΔ «δεν έχει καταβάλει πολιτικό κόστος για την απάθειά της να θέσει προ των ευθυνών τους γείτονες για τη μη εφαρμογή των συμπεφωνημένων (…) Λυπάμαι καμιά φορά που η Ιστορία επιφυλάσσει πικρή εκδίκηση, αλλά θα χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη λέξη της νεοφιλελεύθερης ΝΔ: Πλησιάζει η ώρα που η ΝΔ θα κληθεί να πληρώσει το κόστος της πενταετούς «ακινησίας» της στο Σκοπιανό. Ακινησίας, ναι. Αν δεν λες τα “όχι” που σου “πρέπουν” στον χρόνο που πρέπει και αφήνεις τα τρένα να περνούν, τα έχει αυτά η ζωή. Πληρώνεις αναδρομικά την ολιγωρία σου και με τόκο».

Ως γνωστόν, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει εδώ και πέντε χρόνια να ψηφίσει στη Βουλή τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, μόνο και μόνο για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Τα μνημόνια έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλή, αλλά μένουν κλειδωμένα σε κάποιο συρτάρι. Κάτι για το οποίο φέρουν ακέραια την ευθύνη ο πρωθυπουργός, αλλά και οι πρώην και νυν ΥΠΕΞ, Δένδιας και Γεραπετρίτης.

Από… αριστερά

Από τη μεριά της η «Αυγή», σε κείμενο της Κάκη Μπαλή αναφέρει: «Την περασμένη Τετάρτη έγινε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και ο νυν πρόεδρος και υποψήφιος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι, τερμάτισε δεύτερος και καταϊδρωμένος με 20% πίσω από την αντίπαλό του από το αντιπολιτευόμενο δεξιό -και εθνικιστικό- VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

»Η καθηγήτρια Νομικής -η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι, αν εκλεγεί, δεν θα χρησιμοποιήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»- κατάφερε να πάρει το διπλάσιο ποσοστό (41%) από τον Πεντάροφσκι και έχει βάσιμες ελπίδες να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο. Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στις 8 Μαΐου, γίνεται ταυτόχρονα με τις βουλευτικές, οι οποίες είναι και οι πραγματικά σημαντικές στη γειτονική χώρα.

»Μια επικράτηση του VMRO στις βουλευτικές εκλογές και η ενδεχόμενη νίκη της Σιλιάνοφσκα στις προεδρικές θα επαναφέρει το θέμα του ονόματος από την πίσω πόρτα. Θα ισχύει το «Βόρεια Μακεδονία» για τον έξω κόσμο και θα χρησιμοποιείται το «Μακεδονία» σκέτο εντός των τειχών.

»Αυτό θα αποτελέσει προφανώς βαρύτερη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την «ηρωική» άρνηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, να αλλάξει τις πινακίδες στους ελληνικούς δρόμους και να αναγράψει το «Βόρεια Μακεδονία». Άλλο περιφερειάρχης, άλλο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, επί της ουσίας, ούτε μια κυβέρνηση υπό το VMRO θα αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δεν την αμφισβήτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

»Ομως, δεν θα προσπαθήσουν να την πάνε ένα βήμα παραπέρα. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πέντε χρόνια οι υπουργοί Εξωτερικών των κυβερνήσεων της ΝΔ δεν έχουν τολμήσει να φέρουν για κύρωση στη Βουλή τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, για τον φόβο της -εντός και εκτός ΝΔ- εθνικιστικής Δεξιάς. Επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν άδραξε την ευκαιρία για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, όσο είχε απέναντί της μια φιλική κυβέρνηση προς την Ελλάδα. Με κυβέρνηση VMRO η ευκαιρία θα έχει χαθεί».

Οι φιλοκυβερνητικοί

Στην εφημερίδα Real επίσης αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων (σ.σ. ενδεχομένως το VMRO) κάνει πράξη όσα προαναγγέλλει, τότε η επίσημη καταγγελία από την Αθήνα για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνιστά μονόδρομο.

»Και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμηνύσει εγκαίρως (και να τρίξει τα δόντια) ότι η επιστροφή στο παρελθόν των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων θα έχει σημαντικό κόστος για τη χώρα του.

»Σε διαφορετική περίπτωση, αν αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν χαλαρά, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με προκλητικές απαιτήσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων για αναθεώρηση της Συμφωνίας. Και άντε πάλι από την αρχή».

neostrategy.gr

Dimitris Vetsikas / Pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις