Το διαβιβαστικό της ασφάλειας που «χρεώνει» 2 ακόμα άτομα, και αρνήθηκε ο ανακριτής να τους καλέσει έστω και ως υπόπτους, αφού δεν υπήρχε κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

Με μια δικογραφία μερικών σελίδων έκλεισε η υπόθεση και πήγε στο δικαστικό συμβούλιο.


Το edolio5 έχει αναφερθεί με εκτενή ρεπορτάζ στην υπόθεση αυτή που οδηγείται σε φιάσκο εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου που έγιναν οι συλλήψεις των φερόμενων ως εκτελεστών του δημοσιογράφου Καραϊβάζ αφού η κυβέρνηση τότε βιάστηκε να κλείσει μια απόφαση που «πουλούσε». Μια τεχνική έκθεση που συνέταξε πραγματογνώμονας διορισμένος από την υπεράσπιση αναφορικά με τη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου ενός εκ των δύο συλληφθέντων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ είναι ουσιαστικά το μοναδικό νέο στοιχείο που μπήκε στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης, στο διάστημα του ενός έτους που αυτός βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών οι οποίες αρνήθηκαν επίμονα παρά τις πιέσεις της ΕΛΑΣ να εκδώσουν εντάλματα σύλληψεις σε βάρος 2 ακόμα προσώπων που αναφέρονται στο διαβιβαστικό αφού δεν προκύπτει κανένα στοιχείο σε βάρος τους. Μόλις πρόσφατα η ανάκριση ολοκληρώθηκε. Εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, με την παραπομπή των δύο διωκόμενων αδελφών σε δίκη για την ανθρωποκτονία να θεωρείται βέβαιη χωρίς όμως κανένας να πιστεύει ότι η διεξαγωγή της δίκης δεν θα οδηγηθεί σε ένα απέραντο φιάσκο.

Η δικογραφία του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ολοκληρώθηκε την 26η Απριλίου 2023, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να αξιολογεί το προανακριτικό υλικό και να εκδίδει εντάλματα σύλληψης εναντίον των αδελφών Στράτου και Γιάννη Λ., 49 και 41 ετών. Έκτοτε οι δύο διωκόμενοι παραμένουν προφυλακισμένοι, με τις δικαστικές αρχές να ολοκληρώνουν την ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αποφυλάκισή τους λόγω συμπλήρωσης 18μήνου, πριν παραπεμφθούν σε δίκη.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 2.20 μ.μ. έξω από το σπίτι του στον Άλιμο το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021. Ένα από τα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν εις βάρος των δύο υπόπτων ήταν ότι το λευκό βαν της εταιρείας καθαρισμού που ανήκει στον έναν εκ των δύο εντοπίστηκε να κινείται στην περιοχή όπου διέμενε ο δημοσιογράφος τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της δολοφονίας του. Από τις κάμερες κατεγράφη και ένα σκούτερ Beverly, που η ΕΛ.ΑΣ. επίσης συσχετίζει με τους δράστες της δολοφονίας. Ένα δεύτερο στοιχείο ήταν αυτό που οι αστυνομικοί χειριστές της υπόθεσης ονόμασαν «παύση ενεργητικής δραστηριότητας» των κινητών τηλεφώνων των δύο υπόπτων σε χρόνο κοντά στην εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου. «Οι τηλεφωνικές συνδέσεις των Στράτου και Γιάννη Λ. παρουσιάζουν παύση ενεργητικής δραστηριότητας κατά την ώρα της δολοφονίας Καραϊβάζ», αναφέρεται επί λέξει στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Με αυτό η ΕΛΑΣ θεωρεί ότι έκλεισαν τα κινητά τους για να μην εντοπιστούν. Και τα 3 αυτά στοιχεία όμως δεν μπορούν να σταθούν ως βαριά χαρτιά για μια καταδίκη εκτελεστών συμβολαίου θανάτου.Η τεχνική έκθεση όμως του διορισμένου από τον ανακριτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τον ιδιώτη τεχνικό σύμβουλο των 2 αδερφών  που σημειώνει σημειώνει ότι η επισήμανση περί παύσης της ενεργητικής δραστηριότητας «δεν είναι ορθή, καθώς αφορά μόνο τις κλήσεις διά μέσου του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όχι αυτές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα της συσκευής, όπως οι επικοινωνίες διαμέσου Viber, WhatsApp, Signal κ.λπ.». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, το κινητό του 41χρονου συλληφθέντος λίγα λεπτά πριν από τις 2 μ.μ. εμφανίζεται να κάνει χρήση δεδομένων 4G και 5G χρησιμοποιώντας κεραία στην περιοχή του Κερατσινίου, ενώ στο διάστημα από 1.52 μ.μ. έως 2.58 μ.μ. εμφανίζεται να συμμετέχει σε κλήσεις Διαδικτύου. Παρόμοια ανάλυση έχει γίνει στο κινητό τηλέφωνο του 41χρονου και την ημέρα της δολοφονίας του Χάρη Κοντογιώργη την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, για την οποία επίσης διώκεται με μοναδικό στοιχείο το κινητό του τηλέφωνο.
Παρότι στο προανακριτικό υλικό που υπέβαλε το Ανθρωποκτονιών στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών υπάρχουν αναφορές και για άλλα τουλάχιστον δύο άτομα που πιθανόν να ενεπλάκησαν στην υπόθεση, οι ανακριτές επέλεξαν να μην τους τοποθετήσουν στο κάδρο των υπόπτων αφού δεν έδωσε η ΕΛΑΣ κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Ο πρώτος από αυτούς αν και περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως «τσιλιαδόρος», καθότι εντοπίστηκε –όπως και το λευκό βαν– να κινείται κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου, κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, με την κατάθεση να περιγράφεται ως «μη έχουσα ποινικό ενδιαφέρον». Αντίστοιχα ο δεύτερος, που μνημονεύεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε ό,τι αφορά τη δολοφονία Καραϊβάζ όσο και εκείνης του Χάρη Κοντογιώργη, δεν πέρασε ποτέ στη διάρκεια του τελευταίου ενός έτους το κατώφλι του ανακριτή.
edolio5.blogspot.com

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις