Η συμφωνία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για να διατηρηθεί το «καλό κλίμα» στο Αιγαίο.

 

«Στρώσανε» το έδαφος για τα δύσκολα με …λίπασμα τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία, ωστόσο, άφησαν για αργότερα οι Κ. Μητσοτάκης και Ρ. Τ. Ερντογάν κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Πέραν του καλού κλίματος και της αποφυγής από τον Τούρκο πρόεδρο της πολεμικής ρητορικής παλαιότερων εποχών, όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές, οι διμερείς συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν, δηλαδή τα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», επιβεβαιώνουν το «μορατόριουμ» μεταξύ των δύο χωρών αλλά ουσιαστικά ανοίγουν και τον δρόμο για επίλυση θεμάτων υψηλής πολιτικής, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε χρόνο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Ήδη από χθες, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας έλεγαν ότι προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, κάτω από τις αυστηρές γραμμές που έδωσε η κυβέρνηση. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια στην Άγκυρα για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες των όσων θα συζητήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην επόμενη συνάντησή τους στην Τουρκία, τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές.

dendias toyrkos

Κατά τις ίδιες πηγές, στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, κ. Δένδια και επικυρώθηκαν τα όσα είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πριν από περίπου έναν μήνα στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα, ώστε να διατηρηθεί το καλό κλίμα που υπάρχει σήμερα στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι το οικονομικό κέρδος του εννιαμήνου ηρεμίας στη θάλασσα και στον αέρα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, μόνο σε καύσιμα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

  • Απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στο Αιγαίο.
  • Τα πολεμικά αεροπλάνα δεν πρέπει να ενοχλούν τα πολεμικά πλοία με κανέναν τρόπο.
  • Τα πολεμικά πλοία να αποφεύγουν επικίνδυνους ελιγμούς.
  • Μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο των NAVTEX, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές.
  • Μείωση των SubNOTAM για υποβρύχια, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές.
  • Τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών να μην κλειδώνουν τα πολεμικά πλοία.
  • Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «επεισόδια» στον αέρα μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, θα ανοίξει απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγείων στο Εσκισεχίρ και στη Λάρισα.
  • Κατά τη διάρκεια των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, η μία πλευρά να μην αναγνωρίζει την άλλη πλευρά ως «εχθρικό αεροσκάφος».
  • Εξουσιοδότηση περιφερειακών διοικητών για την αντιμετώπιση πιθανών στρατιωτικών μεθοριακών επεισοδίων στον Έβρο πριν αυτά κλιμακωθούν.

Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες, εξάλλου, οι οποίες υπεγράφησαν χθες, ήταν αυτή για την βίζα. Και αυτό, διότι για να προχωρήσει η Αθήνα, πήρε το πράσινο φως από την Ε.Ε., η οποία με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι άνοιξε την πόρτα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Αθήνα και Άγκυρα επενδύουν πολύ στη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, Κ. Μητσοτάκης και Ρ. Τ. Ερντογάν έχουν δώσει εντολή στις κυβερνήσεις τους, οποιαδήποτε δήλωση που αφορά τα ελληνοτουρκικά να περνά από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διατάραξης του καλού κλίματος.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις