Τώρα που έκατσε ο κουρνιαχτός που δημιούργησε η εμφάνιση εκατομμυρίων ψαριών που κάλυψαν την επιφάνεια του Παγασητικού καταστρέφοντας το οικοσύστημά του, αλλά και εκατοντάδες επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού όπως και τους αλιείς, ας δούμε από πιο αποστασιοποιημένη πλευρά το τι συνέβη, τα λάθη, και πως θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Του Άγγελου Αγραφιώτη
Συμβούλου Διαχείρισης Κρίσεων – Γενικού Διευθυντή της A&K Risk Management Consulting
Πολιτευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Μαγνησία
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ?
23 Αυγούστου 2024
Ξαφνικά το λιμάνι του Βόλου πλημμύρισε από νεκρά ψάρια, τα οποία κάλυψαν όλη την επιφάνεια του λιμένος.
Τα ψάρια προερχόταν από το ανοιχτό θυρόφραγμα της Κάρλας . Ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετέφερε ψευδώς τον ισχυρισμό πως «τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, οφείλονται σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες (από το τμήμα Ιχθυολογίας του Παν. Θεσσαλίας) στο γεγονός ότι πρόκειται για ψάρια του γλυκού νερού (λιμναία) που δεν αντέχουν την αλατότητα της θάλασσας και για αυτό πεθαίνουν».
Ξεκίνησε η αποκομιδή των νεκρών ψαριών από τη στεριά, με…απόχη.
26 Αυγούστου 2024
Όπως αποδείχτηκε δημοσιογραφικά, τα ψάρια που εκβράστηκαν στον Παγασητικό και μόλυναν τις ακτές του, ήταν νεκρά πριν καν μπουν στη θάλασσα, αφού φωτογραφίες της δημοσιογραφικής ομάδας του Thenewspaper τα δείχνουν νεκρά στο θυρόφραγμα.
Αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα λοιπόν, πως τα ψάρια αυτά νεκρώθηκαν από μολυσμένα ύδατα και έλλειψη οξυγόνου στο περιβάλλον που ζούσαν, όπως βεβαίωσε ο καθηγητής χημείας του ΑΠΘ κ Φυτιάνος, αλλά και ο καθηγητής ιχθυολογίας του Π.Θ κ Μαραβέλιας, και νεκρά οδηγήθηκαν στον Παγασητικό.
Εκτός των αποκρουστικών εικόνων με τα νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου μέσω του Reuters και του CNN αλλά και άλλων διεθνών μέσων, απαξιώνοντας την πόλη μας και καταστρέφοντας τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει τελευταία από τη δημοτική αρχή για αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, μεγάλη ζημιά προκλήθηκε στο οικοσύστημα του Παγασητικού, πλαγκτόν, ψάρια, μικροοργανισμοί, από τα μολυσμένα ύδατα που χύνονται ανεξέλεγκτα σε αυτόν.
Ο περιφερειάρχης κ Κουρέτας ανακοινώνει πως «το θυρόφραγμα θα κλείσει την Παρασκευή 30 Αυγούστου»
27 Αυγούστου 2024
Κάτω από την ισχυρή πίεση της κοινής γνώμης και τις διαμαρτυρίες των Βολιωτών, ο περιφερειάρχης αναγκάστηκε να «ξεχάσει» την Παρασκευή 30 Αυγούστου που είχε ανακοινώσει πως θα έκλεινε το θυρόφραγμα, και σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε πως θα κλείσει στις 27 Αυγούστου.
Στην κοίτη του Ξηριά τοποθετήθηκε δίχτυ συγκράτησης των ψαριών και άλλων φερτών υλών, και για αρκετές ημέρες μετά τοποθετήθηκαν ακόμη 2 δίχτυα, και έτσι σταμάτησε η αθρόα ροή νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
Άρα 23 με 27 Αυγούστου, επί 5 ημέρες συνέχεια, ο Παγασητικός «τροφοδοτούταν» ανεξέλεγκτα με τόνους νεκρών μολυσμένων ψαριών (σύμφωνα με καθηγητές πανεπιστημίων).
29 Αυγούστου 2024
Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, δηλώνει σε συνέντευξή του, «η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση». «Το ότι έπρεπε να μείνει ανοιχτό το θυρόφραγμα στην Κάρλα οφειλόταν στο ότι το αντλιοστάσιο της Πέτρας ήταν χαλασμένο για πάρα πολύ καιρό. Τώρα ως διά μαγείας βρέθηκαν τα χρήματα και επισκευάστηκε σε ένα βράδυ»
Κατελήφθη από το δήμαρχο Βόλου, χειριστής μπουλντόζας να ενταφιάζει ψάρια στην κοίτη του Ξηριά. Συνελήφθη και αναμένεται η δίκη του.
31 Αυγούστου, 2024
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, σε μια μίνι συνέντευξη τύπου σε χώρο πλησίον του ΟΛΒ, παρουσίασε στους Βολιώτες… μια απλή πλαστική βάρκα από αυτές που κατά χιλιάδες διασχίζουν τις Ελληνικές θάλασσες καθημερινά,
ως “Ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος” που θα τους σώσει από το πρόβλημα της ρύπανσης, δηλώνοντας πως κατά την διάρκεια της ημέρας αναμένονται και άλλα παρόμοια σκάφη (πλαστικές βάρκες) για τον σκοπό αυτό. Παρέλκει να αναφερθεί πως η πλαστική βάρκα που επιδείχτηκε καμία σχέση δεν είχε με “Ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος”.
Η ταφή των ψαριών στο Δήμο Ρ. Φεραίου
1 Σεπτεμβρίου 2024
Παρά τις συστάσεις του καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Φυτιάνου, ο κ Κουρέτας ανακοινώνει πως «θα ταφούν 5 τόνοι ψαριών στο Δήμο Ρ. Φεραίου και αυτό δεν εγκυμονεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και ο Παγασητικός δεν έχει υποστεί οικολογική καταστροφή». « Αυτά που λέγονται ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν έχουν καμία βάση επιστημονική»
Η κακή εξέλιξη της κρίσης αυτής και οι λόγοι
Ο κ Κουρέτας προκρίθηκε στις περιφερειακές εκλογές ως καλύτερη λύση από τον απερχόμενο κ Αγοραστό, ο οποίος είναι ήδη υπόδικος για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη.
Θα περίμενε κανείς από τον κ Κουρέτα ως πανεπιστημιακός, να έχει μια διαφορετική προσέγγιση και ευαισθησία στην πολιτική προστασία και ασφάλεια των πολιτών, αλλά φευ.
O ίδιος με τις κινήσεις του, απέδειξε πως δεν διαφέρει από τους πολιτικούς «παλαιάς κοπής». Τους πολιτικούς των διορισμών ημετέρων κλπ…κλπ… Οπότε κάθε ελπίδα πλέον εξέλιπε, και η απογοήτευση των ψηφοφόρων του δεν άργησε να έρθει.
Τον είδαμε να βγαίνει με δελτίο τύπου και να καταφέρεται κατά του δημάρχου Βόλου, με λέξεις που παραπέμπουν σε Koza Nostra (morto) και ύφος αγοραίο, ασυνήθιστο για πανεπιστημιακό, λέγοντας για το δήμαρχο Βόλου, «Απορώ πως οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μην λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος» «Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός.»
Η πολιτική προστασία που επέλεξε ο κ Κουρέτας για την ασφάλεια των πολιτών
Από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο νέος περιφερειάρχης, ήταν ο διορισμός στη θέση του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας, ενός αποστράτου αντιστρατήγου του στρατού, με πλούσιο βιογραφικό στην στρατιωτική επιστήμη.
Όμως εδώ δεν κάνουμε πόλεμο για να χρειαζόμαστε στρατηγό του στρατού. Η πολιτική προστασία απαιτεί διαφορετικές γνώσεις και προσαρμογές, για να επιτευχθεί η προστασία των πολιτών και των εγκαταστάσεων.
Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας Περιφερειακός Συντονιστής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, είναι ο κ Ηλίας Λεοντάρης.
Στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Μαγνησίας ως υπεύθυνη εμφαίνεται η κ . Βασιλική Νταφοπούλου.
Αυτοί οι δύο λοιπόν (κ.κ Λεοντάρης-Νταφοπούλου) εξουσιοδοτούνται εκ της θέσεως τους σε συνεργασία με τις αρχές, να προβούν σε κάθε ενέργεια που θα κρίνουν, ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πολιτική προστασία.
Και τους δύο δεν τους γνωρίζουμε καν κατ όψη, αφού καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν εμφανίστηκαν, ούτε ενημέρωναν καθημερινά τα ΜΜΕ για την κατάσταση και τις κινήσεις που έκαναν και θα έκαναν στο μέλλον, για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, καθησυχάζοντας τους.
Αντίθετα βλέπαμε σε καθημερινές δηλώσεις, ακόμη και Video στα Social, τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες ψηφιακής διακυβέρνησης, και περιβάλλοντος, εκτός από τους αρμόδιους κατά το νόμο και το διορισμό – τους υπευθύνους της πολιτικής προστασίας – από τον περιφερειάρχη κ Κουρέτα.
Τα διεθνή ΜΜΕ
Στο μεταξύ το πρόβλημα γιγαντωνόταν καθημερινά, πήρε και διεθνείς διαστάσεις με το Βόλο να δυσφημίζεται από τον Guardian, Channel 4 News, AFP News Agency, DW News, The Indipendent , και οι όποιες ανακοινώσεις των «αρμοδίων» προκαλούσαν κλαυσίγελο αφού ήταν φανερή η πρεμούρα να διορθώσουν την εικόνα με τα νεκρά ψάρια και όχι να λυθεί το πρόβλημα οριστικά και με επιστημονική λύση. Αποτέλεσμα να τους οδηγούν οι εξελίξεις. Τρομάζουν οι ανακοινώσεις ότι «δε γνωρίζαμε τον όγκο των ψαριών»
Αντί ο περιφερειάρχης και οι συν αυτώ να εστιάσουν στη λύση του προβλήματος, έβγαιναν με ανακοινώσεις αποποίησης ευθυνών ως περιφέρεια, και έβαλαν κατά του δημάρχου Βόλου, λες και αυτός είχε δημιουργήσει το πρόβλημα, κάνοντάς του αντιπολίτευση.
Οι καθηγητές πανεπιστημίου, ο περιφερειάρχης, και οι διχογνωμίες που μπερδεύουν τους πολίτες.
29 Αυγούστου 2024
O καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος στην ερώτηση για το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, ήταν κατηγορηματικός: «Με τίποτα… Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία» «Περιβαλλοντική καταστροφή, για τον Παγασητικό» και προτείνει «Καλύτερα να αποτεφρωθούν τα ψάρια» η αποσύνθεση δεκάδων τόνων νεκρών ψαριών θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον τους περιοχής, ενώ προσθέτει ότι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια, για να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε περίπτωση ταφής τους.
1 Σεπτεμβρίου 2024
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, κόντρα τους απόψεις των καθηγητών δύο πανεπιστημίων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε, ότι «τους επόμενες μέρες θα δοθεί άδεια κολύμβησης για τις παραλίες του Βόλου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας».
2 Σεπτεμβρίου 2024
Ο καθηγητής ιχθυολογίας του ΠΘ κ Μαραβέλιας, δήλωσε στην ertnews.gr, « Έχω επιφυλάξεις λοιπόν το να λέμε ότι είναι μέσα στα όρια και να δοθούν και πάλι άδειες κολύμβησης, και να θεωρούμε ότι τα νερά καθάρισαν και ότι ήμασταν καλά. Και άδειες αλιείας βέβαια που στηρίζονται επιχειρηματίες”.
Μιλώντας ο κ Κουρέτας στο Mega, δήλωσε : “Δεν υφίσταται οικολογική καταστροφή» και ας έχουν αναφέρει το αντίθετο δύο καθηγητές πανεπιστημίου.
Η ταφή των ψαριών στο Δήμο Ρ. Φεραίου
30 Αυγούστου 2024
Παρά τις εκ του αντιθέτου συστάσεις του καθηγητή κ Φυτιάνου και τις σοβαρές επιφυλάξεις του καθηγητή κ Λέκκα που διενήργησε αυτοψία στο χώρο που θα γινόταν η ταφή των ψαριών, ο κ Κουρέτας αποφάσισε να θάψει, και όχι να αποτεφρώσει, μόλις 5 τόνους ψαριών, (αυτό δήλωσε) σε χώρο που αποφάσισε το Δ.Σ του δήμου Ρ. Φεραίου.
Και εδώ γεννάται το ερώτημα… Αποτέφρωσαν 270 τόνους ψαριών στη Λάρισα, όπως ο ίδιος ο κ Κουρέτας δήλωσε, και το πρόβλημα ήταν στους 4-5 τόνους επιπλέον ;
Γιατί έπρεπε να θαφτούν αυτοί οι 5 τόνοι ψαριών? Το εργοστάσιο στη Λάρισα έκαψε 270 τόνους και θα κολλούσε στους 5; ή μήπως δεν ήταν 5 τόνοι τελικά που θάφτηκαν στο Δήμο Ρ. Φεραίου;
Ποιος ευθύνεται
Σύμφωνα με τον κ Κουρέτα η περιφέρεια και οι υπηρεσίες της, έχουν την ευθύνη λειτουργίας του θυροφράγματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ Φυτιάνο αν λειτουργούσε το αντλιοστάσιο της Πέτρας δε θα χρειαζόταν η αποσυμφόρηση των νερών στον Παγασητικό.
Δε θα σταθούμε στο γιατί δε λειτούργησε το αντλιοστάσιο της Πέτρας. Θα σταθούμε όμως στο γιατί, αφού η περιφέρεια που ευθύνεται για το άνοιγμα του θυροφράγματος είδε ότι τα νερά στη ροή τους μετέφεραν και νεκρά ψάρια, δεν τοποθέτησε δίχτυα συγκράτησης των φερτών υλών, και τα άφησε ανεξέλεγκτα να οδηγηθούν στον Παγασητικό;
Ο περιφερειάρχης κ Κουρέτας ανέφερε σήμερα στη σύσκεψη στην Π.Ε Μαγνησίας, πως στη διαχείριση των νερών της Κάρλας… “υπάρχει ένα Ελ Ντοράντο με πολλούς φορείς εμπλεκόμενους, τους οποίους δεν ελέγχει κανείς. Στην ερώτηση τελικά ποιος φταίει… ανέφερε πως, “θα το βρει η εισαγγελική έρευνα!!!” Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα…
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι…Η περιφέρεια, ως αρμόδια κατά τον κ Κουρέτα για τη λειτουργία του θυροφράγματος, το άφησε ανεξέλεγκτα ανοιχτό επί 5 ημέρες και κατέληξαν 275 τόνοι νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, καταστρέφοντας το οικοσύστημά του και οδηγώντας εκατοντάδες επαγγελματίες στην καταστροφή και μια πόλη στην απομόνωση και οικονομική αφάνεια, με διεθνείς προεκτάσεις και συνέπειες οι οποίες θα φανούν στα επόμενα χρόνια.
Η περιφέρεια δεν ζήτησε βοήθεια από ειδικούς στη διαχείριση κρίσεων, και έμεινε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και ας είναι ο περιφερειάρχης στο τιμόνι της εδώ και 9 μήνες.
Το βάθος του προβλήματος
Τα ψάρια που συγκεντρώθηκαν από την επιφάνεια είναι η πούδρα… «Το πρόβλημα είναι στα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό που εδώ και τρεις βδομάδες εκτός από την επιφάνεια έχουν καθίσει και στον πυθμένα και πολλά αιωρούνται και στη στήλη νερού. Τα ψάρια που συλλέγονται είναι κυρίως από την επιφάνεια. Τα υπόλοιπα αποσυντίθενται και αυτό μπορεί να δημιουργήσει παθογόνους μικροοργανισμούς λόγω του ότι μιλάμε για μια οργανική ύλη που σαπίζει. Μπορεί μεν τα θαλασσινά ψάρια να μην τρώνε νεκρή ύλη, αλλά διαβιούν σε ύδατα που πιθανόν να έχουν παθογόνους μικροοργανισμούς από σήψη νεκρών ψαριών. Είναι ένα σύνθετο οικολογικό φαινόμενο και δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί», ανάφερε ο καθηγητής Ιχθυολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Μεσογειακή Αλιεία, Πρώην Διευθυντής Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ κ Μαραβέλιας σε συνέντευξή του στην ERTNEWS.GR.
Σε αναμονή λοιπόν του πορίσματος και της απόδοσης ευθυνών από την εισαγγελία Βόλου, μετά και την παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Υ.Γ 1: Εκτός από τον Παγασητικό, που έφτιαξαν τη βιτρίνα του, καθάρισμα θέλει και ο Ξηριάς πλησίον της ΒΙ.ΠΕ. Η δυσοσμία είναι αφόρητη και οι εργαζόμενοι των βιομηχανιών υποφέρουν.
Υ.Γ 2: Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για άμεση οικονομική στήριξη των αλιέων και των καταστηματαρχών εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων. Όχι με αναστολή πληρωμών των υποχρεώσεών τους, αλλά με εφάπαξ επιχορήγηση, και ας αφήσουμε τα Thessaly pass τα οποία είναι “χρυσωμένο χάπι”.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις