Τίποτα, τελικά, δεν είναι αρκετό για να διακόψει την καλοκαιρινή ραστώνη της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι «βόμβες» που εκτοξεύονται επί ημερών περί μαύρων ταμείων και οι αλληλοκατηγορίες για βρόμικα λεφτά στα κόμματα, μετά τη δήλωση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;», δεν θεωρούνται επαρκείς ενδείξεις για να συγκινηθούν οι εισαγγελικές Αρχές. Ούτε έστω διατάσσοντας μια έρευνα για τα μάτια του κόσμου.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Πολιτικοί αρχηγοί, στελέχη και εκπρόσωποι κονταροχτυπιούνται με δηλώσεις και ανακοινώσεις, με αιχμές ακόμα και για τα ίδια τα κόμματά τους, όσο οι μηχανισμοί τους καρπώνονται τις χρηματοδοτήσεις από το υστέρημα των φορολογουμένων, τα χρέη «τρέχουν» και η διαχρονική καχυποψία των πολιτών για «λερωμένα ευρώ άγνωστης προέλευσης» μετατρέπεται σε βεβαιότητα. Την ίδια ώρα τα κόμματα αναρωτιούνται, δήθεν ότι νοιάζονται, γιατί οι ψηφοφόροι απέχουν από τις κάλπες…

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα είχε σηκωθεί τόση σκόνη περί μαύρων ταμείων στα κόμματα με επίσημες δημόσιες τοποθετήσεις, χωρίς να έχουν κινηθεί αυτόματα οι διαδικασίες που προβλέπονται σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Ομως, στην Ελλάδα δεν προέχουν τα καλοκαίρι μόνο τα μπάνια του λαού, αλλά και τα μπάνια της Δικαιοσύνης. Που συχνά διευρύνονται και σε χειμερινά, αν όχι 12μηνου ορίζοντα.

Αλλωστε, η παραφιλολογία περί «αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστούν» έχει καταρριφθεί προ πολλού. Ακόμα και μέσα στη Βουλή τα κόμματα κονταροχτυπιούνται επιχειρώντας να πείσουν πως πορεύονται μόνο με καθαρά λεφτά. Τα κόμματα εξακολουθούν να εισπράττουν νόμιμα χρήματα του Δημοσίου, αλλά αρνούνται, προκλητικά και αντισυνταγματικά, να λειτουργήσουν με διαφάνεια. Τα αλισβερίσια τους δεν αναρτώνται στη Διαύγεια, οι συμφωνίες τους με τις τράπεζες παραμένουν κρυφές από τους πολίτες, κανείς δεν γνωρίζει τι λεφτά μπαίνουν και βγαίνουν από τα ταμεία τους, ακόμα και για τα χρέη τους οι λεπτομέρειες μένουν στο σκοτάδι.

Χτυπημένο από πολιτικό Αλτσχάιμερ το κομματικό σύστημα της χώρας, υποδύεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτα. Ξεχνάει βολικά ότι στις 24 Ιανουαρίου 2011 είχε εκδοθεί το «Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στο σύνολό της». Στο πόρισμα των 595 σελίδων εντοπίζονται άκρως ενδιαφέρουσες αναφορές που αφορούν τα κόμματα, όπως:

  • «Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων συγκροτήθηκε Εξεταστική Επιτροπή “προκειμένου να διερευνηθεί στο σύνολό της η υπόθεση Siemens, να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν” και ιδιαίτερα σε μέλη των κυβερνήσεων από το έτος 1989 έως 4-10-2009 σχετικά με τη σύναψη και την εκτέλεση των συμβάσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την εταιρεία Siemens».
  • «Οι αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας αυτής σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες ή διαρροές, που αφορούν τη χώρα μας, για ανάμειξη πολιτικών προσώπων, διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών στελεχών, πλήττουν τους θεσμούς και διαβρώνουν τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της δημοκρατίας».
  • «Την 01.04.2001 ο Kutschenreuter ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της εμπορικής διεύθυνσης του Τομέα και τη διεκπεραίωση των μυστικών πληρωμών (σ.σ.: της Siemens) μέσω του Siekaczek. Του παρείχε, ως προϊστάμενός του, πλήρη διακριτική ευχέρεια και ελευθερία δράσης για να προμηθεύεται τα χρηματικά ποσά που απαιτούνταν για τις πληρωμές αυτές, “μίζες”».
  • «Στις 07.12.2006 απολογήθηκε στην Εισαγγελία Μονάχου ο κ. Μ. Kutschenreuter, ο οποίος έδωσε βασικά στοιχεία για πληρωμές από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε Ελληνες πολιτικούς και σε πολιτικά κόμματα και στη γνώση που είχαν σχετικά με αυτές τις διαδικασίες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Η συγκεκριμένη γνώση επιβεβαιώθηκε και από την απολογία του κ. Kutschenreuter στις 08.01.2007».
  • «Kατ’ εντολή του Μιχαήλ Χριστοφοράκου ίδρυσαν τις εταιρείες Placid Blue και Fairways Estates οι οποίες είναι ταυτοποιημένες με τη διακίνηση χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens προς Ελληνες πολιτικούς».
  • «Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. Φ.092.22/4880 επίσημη μετάφραση του εντάλματος επιβολής ποινής του Ειρηνοδικείου Μονάχου με αριθμό Cs 402 Js 3943/09 στον κ. Μιχαήλ Χριστοφοράκο έκρινε ότι: “Η Siemens αποφάσισε να κάνει δωρεές στα κόμματα υπολογιζομένου του ποσού σε ποσοστό 2% του τζίρου κάθε σύμβασης κατά το λεγόμενο σχέδιο της ΜΗΤΡΙΚΗΣ εταιρείας, ώστε με τον τρόπο αυτό να εξασφαλισθεί μια ισχυρότατη δικτύωση της επιχείρησης με τους Ελληνες πολιτικούς, όπως γινόταν και από άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες”. Οι πληρωμές προς τα κόμματα θα γίνονταν “συγκαλυμμένα”, γιατί θα ήταν δυσάρεστο για το υποκατάστημα στην Ελλάδα αν γινόταν γνωστό ότι η Siemens καταβάλλει χρήματα στα πολιτικά κόμματα».
  • «Το εν λόγω ποσοστό 2% εμβαζόταν ετησίως σε λογαριασμό εταιρειών που στη συνέχεια προωθούσαν συγκαλυμμένα τα χρήματα (2%) αποκλειστικά στα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, Νέα Δημοκρατία και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα».
  • «Ο κ. Μιχαήλ Χριστοφοράκος στις 27.10.2010 σε μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής στο Μόναχο στην ερώτηση “Κατά τη διάρκεια της ως άνω θητείας σας είχατε αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με Ελληνες πολιτικούς, μέλη κυβερνήσεων και σε καταφατική περίπτωση με ποιους;” απάντησε ότι “Δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν προσέφερα, υποσχέθηκα ή παρείχα ποτέ σε ανώτερα στελέχη/υπαλλήλους του Ελληνικού Κράτους ή σε Ελληνες πολιτικούς παροχές, χορηγίες ή δώρα σημαντικής αξίας για τους ίδιους προσωπικά ούτε ποτέ μου ζητήθηκαν από τέτοια πρόσωπα ανάλογα προσωπικά οφέλη”, ενώ στην ερώτηση “Σε ποια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα η εταιρεία σας έδωσε οικονομική ενίσχυση-χορηγία;” αρνήθηκε να απαντήσει αξιοποιώντας το δικαίωμά του ως κατηγορουμένου».
  • «Ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος κατέθεσε στις 28.06.2008 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παναγιώτη Αθανασίου και απάντησε ότι “…ήταν πάγια πρακτική να ενισχύουν οικονομικά όλα τα κόμματα όλες οι μεγάλες εταιρείες της χώρας” και σε ερώτηση σχετικά με το έμβασμα του 1.000.000 γερμανικών μάρκων κατέθεσε ότι “Δεν γνώριζα αυτή τη διαδικασία, ούτε τους επτά (7) λογαριασμούς ούτε τα πρόσωπα. Εγώ ενημερώθηκα από τον κ. Μιχαήλ Χριστοφοράκο ότι το έμβασμα (τότε έμαθα για πρώτη φορά το ύψος του) είχε μπει στον λογαριασμό του εξωτερικού που του είχαμε δώσει. Μετά από λίγες ημέρες ο κ. Βίος με ενημέρωσε ότι τα χρήματα είχαν έρθει στην Ελλάδα και ότι επρόκειτο να αρχίσει η εισροή τους στο ταμείο του κόμματος”».
  • «Κατά την έρευνα επίσης της Εξεταστικής Επιτροπής περιήλθε σε γνώση της η ένορκη κατάθεση του αποβιώσαντος πρώην γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και παραστατικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία εστάλησαν από την εταιρεία MAYO και κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Ν.Δ. συνολικά 101.499.000 δραχμές κατά τη χρονική περίοδο 1989-1990. Εξάλλου δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο τα παραστατικά πέντε εμβασμάτων που αποκάλυπταν ότι υπήρχε διασύνδεση των μαύρων ταμείων της SIEMENS με τη ΜΑΥΟ».

Από τα Pampers του Κοσκωτά στην υπόθεση της Siemens

Για την υπόθεση Siemens και τις δωροδοκίες η εξέλιξη είναι γνωστή. Βασίλεψε η ατιμωρησία, ποτέ δεν πληροφορήθηκαν οι πολίτες τι απέγιναν όλα αυτά που διατυπώθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή για «μίζες στα κόμματα», ενώ και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, αθωώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, το 2019, για την κατηγορία της δωροδοκίας. Το δικαστήριο, πάντως, κατέληξε ότι τα χρήματα πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει το 2008 το δεξί χέρι του Σημίτη.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος πίσω από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη

Γυρίζοντας ακόμα πιο πίσω, θα βρούμε όχι μόνο την εποχή με τα Pampers από τον Γιώργο Κοσκωτά, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να κάθεται στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και τη διατυπωμένη κατηγορία του επιχειρηματία και εκδότη Αριστείδη Αλαφούζου ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζητούσε διαρκώς χρήματα και κάποια στιγμή το σταμάτησα. Τις παραμονές των εκλογών του 1989 μου ζήτησε να ενισχύσω το κόμμα. Το έκανα ευχαρίστως και με σημαντικό ποσό. Εστειλα σ’ έναν λογαριασμό στο Λονδίνο 600.000 δολάρια. Το έκανα με μεγάλη χαρά και πολλή ευχαρίστηση» («Τα Νέα», 7-10-93).

Λίγο νωρίτερα, σε ένορκη κατάθεσή του ο Αλαφούζος, που έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, με αφορμή άλλη υπόθεση, είχε πει: «Το 1988, όταν ήθελα να αγοράσω την “Καθημερινή”, συζήτησα με τον νυν πρωθυπουργό και εκείνος με παρακάλεσε, αν μπορώ, να βοηθήσω το κόμμα. Εγώ δέχτηκα και έδωσα εκατοντάδες εκατομμυρίων στο κόμμα. Ομως διαπίστωσα ότι κόμμα και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ρώτησα και άλλους και μου είπαν ότι τα χρήματα δεν πήγαν στο κόμμα… Του είπα ότι δεν ήμουν διατεθειμένος να συνεχίσω. Αυτός θύμωσε και είναι ο μοναδικός λόγος που άρχισε να με κυνηγάει. Εβαλε διάφορους δημοσιογράφους να γράφουν ότι ασκώ λαθρεμπορία… Εγώ ποτέ δεν υπήρξα κατηγορούμενος και όσοι δικοί μου ήσαν κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί… Παρ’ όλα αυτά, εκείνος έβαλε εισαγγελείς να κάνουν εφέσεις».

Υπάρχουν, όμως, κι άλλες οπτικές σχετικά με τη διαφάνεια των κομματικών ταμείων, που δεν υπάγονται απαραιτήτως σε σκάνδαλα διαφθοράς. Πέρυσι, για παράδειγμα, επιβλήθηκε στο ΚΚΕ πρόστιμο 1% επί της κρατικής χρηματοδότησης για διακίνηση κουπονιών, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου της Βουλής για «παράλειψη της δημοσιοποίησης των στοιχείων για έσοδα του κόμματος από δωρεές – κληρονομιές»! Τα έσοδα του ΚΚΕ προέρχονται, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας παλαιότερα, όχι μόνο από εισφορές μελών και φίλων και την κρατική επιχορήγηση, αλλά και από επιχειρήσεις και ακίνητα. Επιχειρηματικές δραστηριότητες είχαν έτσι κι αλλιώς προβλεφθεί στο καταστατικό του με το άρθρο 45, τις οποίες επί δεκαετίες άσκησε το ΚΚΕ, πλην όμως αποτέλεσαν ταμπού.

Στα 840 εκατ. τα χρέη των «2», αλλά είχαν για τις ευρωεκλογές

Τα κόμματα δεν δίνουν επαρκή στοιχεία ούτε για τα χρέη τους με τα οποία έχουν φεσώσει τις τράπεζες, τις οποίες αναχρηματοδότησε με… αίμα ο ελληνικός λαός. Οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις μένουν στη σκιά.

Στο τέλος του 2023 η Ν.Δ. φερόταν να χρωστά 435.567.175 ευρώ. Το χρέος της, παρά τους διακανονισμούς και τις ρυθμίσεις, αυξήθηκε κατά 43.996.196 ευρώ σε σχέση με το 2021. Το χρέος του ΠΑΣΟΚ, επίσης ρυθμισμένο κατά τον Ανδρουλάκη, έφτανε στα 405.138.625 ευρώ. Συνολικά τα δύο κόμματα φαίνεται να χρωστούν 840.705.800 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κομπάζει ότι δεν έχει χρέη, ήταν άλλο μέγεθος προ 2012. Οταν εκτοξεύθηκε, οι κρατικές χρηματοδοτήσεις εκτινάχθηκαν και μόνο όταν έπεσαν τα ποσοστά του άρχισε να έχει προβλήματα. Οι κάνουλες των τραπεζών για δανεικά, όμως, είχαν κλείσει από τα Μνημόνια. Ετσι, έφτασε στο σημείο να βάλει τώρα λουκέτο ακόμα και στην «Αυγή».

Αν και τα κόμματα δεν δίνουν λογαριασμό για τα οικονομικά τους, φαίνεται να ξοδεύουν μεγάλα ποσά στις εκλογές. Η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. σε Facebook, Google για τις ευρωεκλογές προσέγγισε τα 300.000 ευρώ. Αλλα 100.000 ευρώ κόστισε η προσωπική καμπάνια του Μητσοτάκη. Πολύ πιο συντηρητικά κινήθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα των χαμηλών ποσοστών (ΣΥΡΙΖΑ 28.100 ευρώ, ΠΑΣΟΚ 47.900).

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις