Το Δεκέμβρη του 2020 γράφαμε:

Σχεδιασμένη στο πόδι και με εισπρακτική λογική η ιδιωτικοποίηση του 49%, που αρχίζει τον Ιανουάριο και προσφέρει στον αγοραστή ετήσια απόδοση 6,7%, την ώρα που στον… πολιτισμένο κόσμο η αντίστοιχη απόδοση είναι στο 3%! Εξηγώντας αναλυτικά γιατί η κυβέρνηση τον “ξεπουλά” και δεν ακολουθεί τη διεθνή πρακτική, προς όφελος της χώρας.

Σήμερα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ως αποδεκτή την αξιολόγηση της Macquarie η οποία πλειοδότησε με το ποσό των €2.116 εκατ. και συμπεριλαμβάνει το αντίστοιχο καθαρό χρέος, ύψους €804 εκατ.

Εκτός σοβαρού απροόπτου, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ λοιπόν, περνά στην αυστραλιανή  Macquarie, με το ποσό ρεκόρ 2.116.000.000 ευρώ! 

ΌΠως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, το τίμημα για τον διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει πως «κλείδωσε» στα 2,1 δισ. ευρώ, με την αυστραλιανή Macquarie να πλειοδοτεί. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το ύψος του τιμήματος από τη Macquarie συμπεριλαμβάνει 804 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό του καθαρού χρέους που αντιστοιχεί στο 49% της εταιρείας.

Πηγές της επιχείρησης έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην ιστορία της Ελλάδας, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, ενώ προσέθεσαν πως, με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (ο λόγος του χρέους προς τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθεί κάτω από το 3), ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Η ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρει:

«Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ., συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος, ύψους €804 εκατ.

Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση, η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.».