Πάνω από 16.000 άτομα περιμένουν να εμβολιαστούν εδώ και έναν χρόνο!

52
Ακάλυπτες παραμένουν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών στις ΜΕΘ – Στο 98,2% τη Δευτέρα η πληρότητα σε ΜΕΘ και ΜΑΦ – Τι αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης».

Πάνω από 16.000 άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν εδώ κι έναν χρόνο να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, έχουν γίνει 48.760 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί μόνο 32.500 (περίπου το 67%). Παράλληλα, ακάλυπτες παραμένουν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών στις ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν γιατροί με απλήρωτες υπερωρίες από την 1η Ιουνίου!

Η στήλη αντιγράφει το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του σημερινού «Ριζοσπάστη» για τα συγκεκριμένα θέματα:

«Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ενός ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος και ενισχυμένου δημόσιου συστήματος Υγείας αποτυπώνονται και στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Στους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, στους 100 νεκρούς ημερησίως, στα δεκάδες χιλιάδες χειρουργεία που ακυρώθηκαν, έρχεται να προστεθεί η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που εξακολουθεί να σέρνεται στο 64,7% (όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος ανέρχεται στο 66,8%), ενώ με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 69,1%.

Πάνω από 16.000 άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν εδώ κι έναν χρόνο να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, έχουν γίνει 48.760 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί μόνο 32.500 (περίπου το 67%).

Σε …τεχνικό σφάλμα αποδόθηκε η 12μηνη καθυστέρηση στον κατ’ οίκον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων (κατάκοιτοι, ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.), ενώ τη γύμνια του εμβολιαστικού προγράμματος όσο και την ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» της ΠΦΥ συνόδευσαν για πολλοστή φορά οι εκκλήσεις στους ιδιώτες γιατρούς για βοήθεια στον κατ’ οίκον εμβολιασμό αλλά και στον εμβολιασμό παιδιών, που εξίσου είναι στον «αέρα».

Ξέμειναν από εμβόλια στο Λιβάδι Ελασσόνας

Όπως επιβεβαιώνεται όμως με κάθε αφορμή, στην καθυστέρηση των εμβολιασμών παίζει καθοριστικό ρόλο η ανυπαρξία μιας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να αγκαλιάζει συστηματικά όλο τον πληθυσμό.

Ενδεικτικά είναι τα όσα συνέβησαν χτες στο Λιβάδι Ελασσόνας, όπου μετέβη κινητή μονάδα εμβολιασμού: Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν πολύ μεγάλη, καθώς 239 άτομα έσπευσαν να εμβολιαστούν, περιμένοντας υπομονετικά σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Κάποιοι μάλιστα αντιμετώπιζαν και προβλήματα υγείας, όπως ένας άντρας με οξυγόνο, ενώ άλλοι ήταν υπερήλικες.

Ωστόσο, προς έκπληξη και αγανάκτηση, οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως η μονάδα είχε μόλις 120 εμβόλια, δηλαδή για τους μισούς απ’ όσους περίμεναν για ώρες στο κρύο!

Ο αντιδήμαρχος για θέματα Υγείας, ο οποίος βρέθηκε στο Λιβάδι, έγινε δέκτης διαμαρτυριών από τους κατοίκους, όταν προέτρεψε τους κατοίκους να κλείσουν ραντεβού στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Η ΚΟ Ελασσόνας του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Απέναντι στην πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο, επιβάλλεται η ενίσχυση της πάλης για αποφασιστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την ενίσχυση της ΠΦΥ, με ανεπτυγμένο δίκτυο οικογενειακών γιατρών, Κέντρων Υγείας και ανάλογων υποδομών».

Αύριο ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών

Αύριο αναμένεται να γίνει ο πρώτος εμβολιασμός έναντι της Covid-19 στην ηλικιακή κατηγορία 5 – 11 ετών. Πάνω από 29.000 παιδιά έχουν κλείσει ραντεβού (τη μέρα εμβολιασμού θα πρέπει να έχουν μαζί το βιβλιάριο υγείας).

Η χώρα βάσει των συμφωνιών της ΕΕ παρέλαβε 60.000 δόσεις. «Θα ανοίξουμε περισσότερα ραντεβού αρχές Γενάρη, ώστε να έχει αποκτηθεί ένα ικανό απόθεμα εμβολίων», παραδέχτηκε ο Μ. Θεμιστοκλέους, ενώ κάλεσε τους ιδιώτες παιδίατρους «να μας βοηθήσουν (…) από τις αρχές Ιανουαρίου (…) Όμως δεν μπορεί να απλοποιηθεί η διαδικασία του εφοδιασμού».

Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, είναι σχήμα 2 δόσεων, όπου η 2η δόση γίνεται σε διάστημα 21 μερών. Αν στο μεταξύ νοσήσει, χορηγείται μετά από 3 μήνες. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ανάλογες με εκείνες των συνήθων εμβολίων (πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης).

Εξηγώντας την ομόφωνη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η πρόεδρος Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε τη συμβολή του εμβολιασμού στην προστασία των ίδιων των παιδιών, στη μείωση της διασποράς του ιού στο περιβάλλον και επισήμανε ότι «η νόσος παραμένει ήπια στα παιδιά, οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ακυρώσεις του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών για άλλες νόσους «κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Για τη μετάλλαξη «Ομικρον»

Για τη μετάλλαξη «Ομικρον» ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα έρευνας στη Ν. Αφρική δείχνουν πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και θα επιβαρύνει τα συστήματα Υγείας. Το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή, είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 μέρες νοσηλείας κατά μέσο όρο.

«Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι η τρίτη δόση αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%. Ωστόσο με την αναμνηστική δόση έχει εμβολιαστεί μόλις το 40% των δικαιούχων και το 26,8% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα συνολικά 5 κρούσματα της μετάλλαξης «Ομικρον», σε 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25 – 41 ετών στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου. Ολα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

258 νεκροί σε 3 μέρες

Μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες ακόμη 258 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 (96 χτες, 90 την Κυριακή, 72 το Σάββατο). Από την 1/12/2021 έχουν πεθάνει 1.188, ενώ από την έναρξη της επιδημίας ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 19.345 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709, οι 571 (80,54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19,46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, χτες η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid της χώρας έφτασε στο 98,2%.

Από τον Ιούνη με απλήρωτες εφημερίες οι γιατροί!

Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν χτες γιατροί των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ, διεκδικώντας την άμεση καταβολή όλων των εφημεριών από τον Ιούνη μέχρι και σήμερα. Σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία απέσπασαν την προφορική δέσμευση ότι θα πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί που εφημερεύουν δεν έχουν πληρωθεί όλες τους τις εφημερίες από τον μήνα Ιούνιο, δηλαδή δεν τους έχουν καταβληθεί ποσά τα οποία ανέρχονται στο ήμισυ του μηνιαίου τακτικού τους μισθού, ενώ την ίδια στιγμή ασκούνται πιέσεις από τις διοικήσεις προκειμένου να υπερβαίνουν τα όρια ασφαλούς εφημέρευσης, κάνοντας όλο και περισσότερες εφημερίες.

Επίσης, διεκδικούν να αποζημιώνονται οι εκτός ωραρίου βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα ως εφημερίες και να στελεχωθούν άμεσα τα ΚΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Για το θέμα παρενέβη και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «οι ήρωες υγειονομικοί, που τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια, με ευθύνη της κυβέρνησης θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς να έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες εφημερίες και ώρες μηνών. Όταν πρόκειται για δωράκια εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση εξασφαλίζει με fast track διαδικασίες να ξεπερνιούνται νομικά κωλύματα σε χρόνο dt, αλλά όταν πρόκειται οι εργαζόμενοι να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας, καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Δεν μας αρκεί η διαβεβαίωση του υπουργείου ότι θα τις πληρωθούμε έως το τέλος του έτους. Καμία διορία δεν έχουν. Είναι απαράδεκτο να έχουμε φτάσει Δεκέμβρη και να μην έχει εκταμιευτεί ακόμα το κονδύλι των εφημεριών και των ωρών του 4ου τριμήνου. Έχουμε έγκαιρα αναδείξει το πρόβλημα. Οφείλαν να το έχουν ήδη λύσει. Δεν μας αφορά το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Υγείας».

Ακάλυπτες παραμένουν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών στις ΜΕΘ

Δεκάδες ασθενείς πανελλαδικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κλινικές και οι ΜΕΘ είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένες, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει ούτε μία από τις χίλιες θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ που προβλέπει ο νόμος 4745/2020.

Η πρόβλεψη για τη σύσταση των 1.000 θέσεων προσωπικού ΜΕΘ έχει περάσει από διάφορες τροποποιήσεις (άρθρο 54 του Ν. 4690/2020, άρθρο 55 του Ν. 4722/2020, άρθρο 11 του Ν. 4737/2020, άρθρο 81 του Ν. 4745/2020) αλλά από τον Μάη του 2020 μέχρι και σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας από τους 1.000 νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές για ΜΕΘ οι οποίοι προβλέπονται στα αντίστοιχα άρθρα των διαδοχικών νόμων.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού θα μεγαλώσουν δραματικά αν απολυθούν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις ΜΕΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτει το αίτημα για μονιμοποίησή τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και περίπου 1.000 ειδικευόμενοι νοσηλευτές σε ΜΕΘ, που οι συμβάσεις τους λήγουν στο 1ο τετράμηνο 2022, και η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τώρα αρνείται κάθε συζήτηση για παραμονή τους στην εργασία.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπως καταγράφεται στην προαναφερόμενη δημοσίευση του iMEdD Lab, δεδομένου ότι παραμένουν κενές δεκάδες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών για ΜΕΘ.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», στη Γενική ΜΕΘ και στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου οι υπηρετούντες γιατροί αναγκάζονται κάθε μήνα να ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες και χρόνια καταπόνηση της υγείας τους.

Ακόμα χειρότερη είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ COVID, όπου αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών εργάζονται μόνο 29 – από τις οποίους 11 είναι συμβασιούχοι – ενώ οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID είναι επιπλέον αυξημένες κατά 50%. Αν και έχουν συσταθεί 16 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, δεν έχει προκηρυχθεί καμία.

Ταυτόχρονα, δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, δεδομένου ότι σε καθεμιά ΜΕΘ εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας (αντί για τους απαιτούμενους δύο), ένας βοηθός θαλάμου (αντί για τους απαιτούμενους δύο) και μία καθαρίστρια που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο.

Το Σωματείο Εργαζομένων, προκειμένου να υπάρξουν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας όλων των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, απαιτεί μεταξύ άλλων να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ, να αξιοποιηθούν γιατροί που συμμετείχαν σε προηγούμενες κρίσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις εντατικολόγων, να συσταθούν και να καλυφθούν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών κ.ά.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like