Κι ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σεβαστή και τελεσίδικη, η εφαρμογή είναι κάτι που απαιτεί υπολογισμούς, τήρηση ισορροπιών και έχει βάλει σε νέα προβλήματα την κυβέρνηση.

Ο Άρειος Πάγος έβγαλε θετική για τους γιατρούς απόφαση αλλά η κυβέρνηση πρέπει να λύσει δύσκολη εξίσωση για να βρει το κονδύλι να τους αποζημιώσει… Τα λεφτά είναι πολλά γαρ!

Αίσθηση προκάλεσε την Τετάρτη η είδηση ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οι περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012. Κατά συνέπεια οι γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας περίπου από 40.000 έως 60.000 ευρώ έκαστος…

Ειδικότερα, με την 3/2022 απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς ΕΣΥ λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016).

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς, ήδη από το 2017, όπως τους δικαίωσαν και οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, επειδή:

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Το iEidiseis μίλησε με όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν το θέμα και οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι ρευστή και αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Στο τραπέζι φαίνεται να πέφτουν προτάσεις για καταβολή με δόσεις – κάτι το οποίο δεν θα έβρισκε αντίθετους τους περισσότερους γιατρούς- αλλά ακόμα και αυτό δυσκολεύει πολύ τα δημοσιονομικά.

Κι ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σεβαστή και τελεσίδικη, η εφαρμογή είναι κάτι που απαιτεί υπολογισμούς, τήρηση ισορροπιών και έχει βάλει σε νέα προβλήματα την κυβέρνηση που προσπαθεί προεκλογικά να μην δυσαρεστεί μεγάλες επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί… Πόσο δε μάλλον που έχουν βάλει εν τω μεταξύ «πλάτη» και για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις