Κόλαφος είναι για την κυβέρνηση οι εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ –ILO) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων – ΕΕΚΔ), που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής στην εφαρμογή των κυρωμένων Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Η ΔΟΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επεσήμανε την υστέρηση της Ελλάδας σε σειρά κρίσιμων κοινωνικών δεικτών με αιχμή το κόστος στέγασης που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα.
Φτώχεια και ανισότητα
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά στην κρίση του κόστους ζωής η Ελλάδα αναφέρεται επανειλημμένα για τις αρνητικές της επιδόσεις σε θέματα φτώχειας, ανισότητας, πρόσβασης στη στέγαση.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι 1 στα 2 νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς, δόσεις και ενοίκια, ποσοστό που είναι το υψηλότερο σε όλη την ΕΕ.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι τα φτωχά νοικοκυριά στην Ελλάδα ξοδεύουν το 62,4% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση, ποσοστό που επίσης το υψηλότερο σε όλη την ΕΕ.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την εκπόνηση των εκθέσεών τους έλαβαν υπόψη τα στοιχεία και της εκθέσεις που απέστειλε η κυβέρνηση αλλά και η ΓΣΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων που δεσμεύουν τη χώρα και προστατεύουν τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.
Το αποτέλεσμα της εξέτασης των στοιχείων που απέστειλε η κυβέρνηση και οι παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ, ήταν κόλαφος για το κυβερνητικό επιτελείο που αρέσκεται μόνο στο να αυτοθαυμάζεται.
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για δικαίωση των αγώνων της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και αναγνώριση του δίκαιου των συλλογικών αιτημάτων των εργαζομένων καθώς οι παρατηρήσεις της ΔΟΕ και της ΕΕΚΔ εστιάζουν μεταξύ άλλων στα εξής:
1] Προστασία από την ανεργία και πρόσβαση σε κατάλληλη εργασία. Όπως επισημαίνεται ζητούμενο είναι η διασφάλιση της πρόσβασης σε εργασία με αντιστοίχιση των προσόντων των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς.
2] Εξασφάλιση εργατικού εισοδήματος και αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής με αιχμή τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπές επίπεδο, τον σεβασμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους.
4] Κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων, μέσα από την εξάλειψη των διακρίσεων που ισχύουν στις αμοιβές αλλά και στους όρους εργασίας
5] Προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Η Ελλάδα καλείται να ενισχύσει τις υποχρεώσεις κοινωνικής προστασίας του Κράτους, με διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση μέσω προσιτών ενοικίων και επαρκών παροχών. Παράλληλα καλείται να πάρει μέτρα για την προστασία από την ενεργειακή φτώχεια, τη σταθερή πρόσβαση σε ενέργεια, τη διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου και προστασία από τον πληθωρισμό μέσω αναπροσαρμογής των κοινωνικών παροχών και της κοινωνικής ασφάλισης.
Τι ζητούν ΔΟΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι δύο Οργανισμοί αναμένεται να παρακολουθήσουν τα μέτρα συμμόρφωσης που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογηθούν για την αποτελεσματικότητά τους. Συγκεκριμένα εκτός από τις εκτενείς παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν η κυβέρνηση θα πρέπει:
1] Να αποστείλει συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να αξιολογηθούν τυχόν μέτρα συμμόρφωσης της και η αποτελεσματικότητά τους με στόχο τη αδιάλειπτη λειτουργία σταθερών δομών κοινωνικού διαλόγου με ενεργή συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην διαμόρφωση και αξιολόγησή τους.
2] Να γίνει σαφές ότι η προάσπιση και η καθολικότητα των κατοχυρωμένων κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη καθώς προωθεί τη δημοκρατία και αποτελεί ανάχωμα στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των ευκαιριών ζωής σε όλη την Ευρώπη.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις