Την ώρα που εντός της χώρας το Μαξίμου απεργάζεται την επιχείρηση “σώστε τη δημοτικότητα του Μητσοτάκη” στην Ευρώπη η χώρα γίνεται διάσημη. Όχι για τη”βαριά βιομηχανία” του τουρισμού της, ούτε για την περιβόητη ανάπτυξη στους δείκτες κεφαλαίου και υπερκερδοφορίας. Γίνεται διάσημη για τη διαφθορά, την απουσία δικαιοσύνης, το καθεστώς ατιμωρησίας και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις συγκάλυψης.

Μέσα στην εβδομάδα “έσκασαν” δυο δημοσιεύματα σε δημοφιλή ευρωπαϊκά Μέσα που στήνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τοίχο. Το Politico σε εκτενές ρεπορτάζ του ασχολείται με την κατάρρευση της αίσθησης δικαιοσύνης εξαιτίας των διαρκών κυβερνητικών παρεμβάσεων συγκάλυψης σε τρεις σημαντικές υποθέσεις (έγκλημα στα Τέμπη, το σκάνδαλο «Predatorgate» με παρακολουθήσεις πολιτικών-δημοσιογράφων, και το πολύνεκτρο ναυάγιο στην Πύλο με τη βύθιση του μεταναστευτικού σκάφους).

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) έγραψε για την “Αθήνα που αδυνατεί να σταματήσει τη “μαφία της Μυκόνου”! Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Μίκαελ Μάρτενς γράφει πως:πίσω από τη βιτρίνα που παρουσιάζει το νησί στο Instagram τριγυρίζει μία κατασκευαστική μαφία, η οποία γεμίζει ολόκληρο το νησί με τσιμέντο χωρίς να την ενδιαφέρει τίποτα. Και αλίμονο σε όσους τολμήσουν να βρεθούν στον δρόμο της“.

Η συγκάλυψη σύμφωνα με το Politico

“Στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση ότι ξεφτίζει”, γράφει η δημοσιογράφος του Politico, σημειώνοντας πως η χώρα έχει “βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά, προσθέτουν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν ή χειρότερα, είναι ένοχοι”.

Αυτό αφορά σε τρεις τεράστιες υποθέσεις, δυο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές, το σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στα Τέμπτη στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και ένα ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου  το περασμένο καλοκαίρι στο οποίο πνίγηκαν εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες. Το τρίτο είναι το εκτεταμένο σκάνδαλο spyware του οποίου ο χειρισμός εγείρει “ανησυχητικά ερωτήματα”, όπως γράφει.

“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ομάδες θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και ισχυρίζονται ότι οι κρίσιμοι μάρτυρες μπλοκαρίστηκαν, τα νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα αλλά θόλωσαν τα νερά”, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Το συμπέρασμα σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πως τα “ δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί, οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει συνηθισμένες, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, η αστυνομική βία αυξάνεται, η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό απειλή”.

Στο περιοδικό καταγράφονται αναλυτικά οι τρεις προαναφερθείσες σημαντικές υποθέσεις.
Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 22ης Φεβρουαρίου 2023 που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους φοιτητές. “Οι επικριτές κάνουν λόγο για συγκάλυψη, ιδιαίτερα κακοδιαχείριση ανώτατου επιπέδου, και διαφθορά στους σιδηροδρόμους”, επισημαίνεται. “Αυτή η συγκάλυψη μερικές φορές παίρνει μια κυριολεκτική μορφή: Στο σημείο της συντριβής συσσωρεύτηκαν πέτρες, εμποδίζοντας τους ειδικούς να ερευνήσουν τη σκηνή, καθώς αφαιρέθηκαν τα κατεστραμμένα βαγόνια. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος έδωσε αυτή την εντολή, παρόλο που συγγενείς των θυμάτων λένε ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του υπουργού και θα καταθέσουν στο δικαστήριο”.

Η χώρα στο μεταξύ γίνεται διεθνώς ρεζίλι της χώρας την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για τη σημασία της βαριάς βιομηχανία της, τον τουρισμό. Το εκτενές ρεπορτάζ της FAZ για την μαφία της Μυκόνου, αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα παράνομα κατασκευαστικά έργα.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, απέρριψε τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που ζητούσε δράση κατά δύο πρώην υπουργών Μεταφορών. Ο Χρήστος Σπίρτζης, από το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ύποπτος για παράβαση καθήκοντος, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το δεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη ήταν ύποπτος για κατάχρηση κεφαλαίων. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, μόνο το κοινοβούλιο της χώρας μπορεί να διερευνήσει εικαζόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά από πρώην υπουργούς.

Η εισαγγελία της ΕΕ λέει ότι ο κανόνας αυτός του ελληνκού Κοινοβουλίου παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και έχει θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε απάντηση, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Ευρωπαία εισαγγελέα Laura Kövesi για παρέμβαση σε μια υπό εξέλιξη υπόθεση και υπέρβαση των εξουσιών της. «Το έγκλημα στα Τέμπη καταδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τη διαφθορά στους σιδηροδρόμους ως μέρος ενός γενικότερου διεφθαρμένου συστήματος», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού, επικεφαλής του συλλόγου των οικογενειών. Το έγκλημα στα Τέμπη καταδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τη διαφθορά στους σιδηροδρόμους ως μέρος ενός γενικότερου διεφθαρμένου συστήματος».

Το «Predatorgate» και οι μεθοδεύσεις απόκρυψης του

Το σκάνδαλο κατασκοπείας στην Ελλάδα — με το όνομα «Predatorgate» — εξερράγη το καλοκαίρι του 2022 όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακάλυψε παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware στο τηλέφωνό του σε απόπειρα υποκλοπής. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι τον παρακολουθούσε η κρατική υπηρεσία πληροφοριών, η ΕΥΠ. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε “εκτεταμένο κατασκοπευτικό θρίλερ στο οποίο το Predator, μια εξαιρετικά επεμβατική μορφή spyware, ανακαλύφθηκε σε δεκάδες τηλέφωνα που ανήκαν σε υπουργούς, αρχηγούς στρατιωτικών, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Αφορούσε επίσης την παράνομη εξαγωγή λογισμικού σε δικτατορικά καθεστώτα. Δύο χρόνια αργότερα, οι δικαστικές αρχές απάλλαξαν όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και τις κρατικές υπηρεσίες από αδικήματα σε αυτό που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκαλούσαν «ημέρα ντροπής».

Αναφορά του αναπληρωτή εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι από τους 116 στόχους spyware, 28 τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονταν υπό νόμιμη κρατική επιτήρηση τη στιγμή των απόπειρων hacks. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το εύρημα ως «σύμπτωση» και τα αρχεία που περιείχαν το εν λόγω υλικό παρακολούθησης καταστράφηκαν”!

«Στο βυθό» οι έρευνες για την Πύλο

Στο διεθνές Μέσο αναφέρεται με μελανά χρώματα η βύθιση του μεταναστευτικού σκάφους, τον Ιούνιο του 2023, έξω από την Πύλο στο οποίο επέβαιναν περίπου 750 μετανάστες. 104 διασώθηκαν και 82 σοροί περισυνελέγησαν. Οι υπόλοιποι θεωρούνται χαμένοι…
Ένα χρόνο μετά, οι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν ότι ο ρόλος των ελληνικών αρχών δεν έχει ακόμη διερευνηθεί σωστά. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη, έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφερε το Politico στο ρεπορτάζ του τον Ιούνιο.

Η “Cosa Nostra” της  Μυκόνου

Η χώρα στο μεταξύ γίνεται διεθνώς ρεζίλι της χώρας την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για τη σημασία της βαριάς βιομηχανία της, τον τουρισμό. Το εκτενές ρεπορτάζ της FAZ για την Μαφία της Μυκόνου, αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα παράνομα κατασκευαστικά έργα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στον ξυλοδαρμό του Μιχάλη Ψαρρού, μία υπόθεση που «συγκλόνισε τη χώρα και έθεσε υπό αμφισβήτηση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση του νόμου και της τάξης». Στα πλαίσια των ερευνών βρέθηκαν στοιχεία για «διεφθαρμένους μεγιστάνες του κατασκευαστικού κλάδου, ιδιοκτήτες κλαμπ, ξενοδόχους, τοπικούς πολιτικούς και αστυνομικούς με τις καλύτερες διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεταίρους στις αρχές της πρωτεύουσας».

«Το βέβαιο είναι πως στη Μύκονο παίζονται πολλά χρήματα, σημειώνει η εφημερίδα. “Στη Μύκονο  ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να κοστολογείται στα 7.000 ευρώ, ενώ σε προνομιακές τοποθεσίες ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ».
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κατασκευαστικό κλάδο του νησιού «γίνονται συχνά στα όρια της νομιμότητας ή και παράνομα.

Το 2023 ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, τις αποκαλύψεις του οποίου “τίμησε” και η ελληνική μυστική υπηρεσία παρακολουθώντας το τηλέφωνό του, είχε ερευνήσει και περιγράψει λεπτομερώς τα της μαφίας της Μυκόνου, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται μία συμμορία εργολάβων, πολιτικών μηχανικών και διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων».

Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί πως η μαφία της Μυκόνου μεταξύ άλλων «αξιοποιεί έναν νόμο που προβλέπει ότι όσα κτήρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011 μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αναδρομικά με την καταβολή όχι και πολύ υψηλών προστίμων”.

 

neostrategy.gr


 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις