Η Εξεταστική προφανώς δεν θα βγάλει τίποτε για τον απόντα εξεταζόμενο. Έβγαλε όμως ήδη κάτι πιο ενδιαφέρον: ότι τα «μυστικά και ψέματα» διαμορφώνουν τις εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση.

Με «βέτο» από το μέγαρο Μαξίμου δεν θα κληθεί ο Στέλιος Πέτσας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Πέτσα».

Γιατί; Δεν το επιτρέπει ο … Στέλιος Πέτσας. Δεν θα απολογηθεί για μια υπόθεση στην οποία υπήρξε απλώς εκτελεστικό όργανο.

Δεν είναι ο πρώτος. Ο Βασίλης Κικίλιας δεν απολογήθηκε ποτέ για το φιάσκο των διορισμών διοικήσεων στα νοσοκομεία.

Μπορεί να είχαν την υπογραφή του, αλλά ανάθεμα και είχε αν ξαναδεί στη ζωή του τους αποστράτους και τους πολιτευτές που διόριζε «μάνατζερς» στο ΕΣΥ.

Ο Πέτσας υπέγραφε γιατί από το χαρτοφυλάκιό του– αν νοείται ως χαρτοφυλάκιο ο τίτλος «υφυπουργός στον Πρωθυπουργό»- πέρασαν τα αργύρια της μιντιακής εξαγοράς.

Ότι υπέγραφε την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» δεν σημαίνει ότι επέλεγε ποσά και αποδέκτες. Αλλά καθώς η -κακόφημη- λίστα έχει το όνομά του έπεσε και τον πλάκωσε.

Από «ομιλούσα κεφαλή» του μεγάρου Μάξιμου, μετακινήθηκε στο υπουργείο που εποπτεύει τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- για να έχει και το νου του στον Βορίδη.

Θα την έβγαζε χωρίς αμυχές, αν οι επίμονοι Συριζαίοι δεν αξιοποιούσαν τη συνταγματική πρόβλεψη για Εξεταστική Επιτροπή.

Μια -έστω και ελεγχόμενη-Επιτροπή που θα ερευνήσει ενδεχομένη «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», μπορεί να οδηγήσει σε Προανακριτική. Αν όχι σ αυτήν, στην επόμενη Βουλή.

Λένε ότι ο Πέτσας είναι κάπως μονοκόμματος άνθρωπος. Δεν δεχθεί να πληρώσει τα ρουσφέτια άλλων.

Η γνωστή «τριάς, ομοούσιος και αχώριστος» του μεγάρου Μαξίμου πήρε το μήνυμα: εσείς τα μπλέξετε εσείς να τα ξεμπλέξετε.

Έτσι η κοινοβουλευτική τάξη πήγε περίπατο και ο Τασούλας έδωσε στον εαυτό του ένα ακόμη παράσημο χειρότερου προέδρου της Βουλής.

Με τις ευλογίες του, η Νεοδημοκρατική πλειοψηφία της Εξεταστικής έγραψε μια ακόμη μαύρη σελίδα της: η λίστα Πέτσα θα ερευνηθεί, χωρίς να ερωτηθεί ο Πέτσας. Άπαιχτο;

Ωστόσο οι ενημερωμένοι βλέπουν ότι για πρώτη φορά το σύστημα Μητσοτάκη αναγκάστηκε να υποκύψει σε έναν υπουργό και να τον διασώσει.

Το δόγμα «οι υπουργοί παραλαμβάνουν- από νομοσχέδια, μέχρι λίστες χρηματοδότησης και διορισμούς και απλώς υπογράφουν-στράβωσε…

Ο Πέτσας δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο εκτόπισμα ως δημόσιο πρόσωπο. Ως νέος στην πιάτσα της πολιτικής δεν έμαθε επαρκώς τα μυστικά της.

Γνωρίζει όμως τα μυστικά του βάλτου. Βρίσκεται εξ αρχής στους εσωτερικούς κύκλους του Νεομητσοτακισμού, ως σύμβουλος και διευθυντής του γραφείου Μητσοτάκη.

Η Εξεταστική προφανώς δεν θα βγάλει τίποτε για τον απόντα εξεταζόμενο. Έβγαλε όμως ήδη κάτι πιο ενδιαφέρον: ότι τα «μυστικά και ψέματα» διαμορφώνουν τις εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση.

Είναι το κλειδί για να λυθούν, εκ των υστέρων, παλαιότερες απορίες. Πχ γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ κανέναν από τους ανασχηματισμούς που επιχείρησε.

Τα μυστικά έκαναν άτρωτους όσους σκόπευε να αποκεφαλίσει…

ieidiseis.gr