Αρνείται ακόμη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και απαντώντας σε σχετικό αίτημα του προέδρου του ΣΕΒΤ Γιάννη Γιώτη.

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας» δήλωσε ο Χατζηδάκης. Ωστόσο χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία έχουν επιτύχει σημαντική μείωση του πληθωρισμού και αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών τους μέσω της μείωσης του ΦΠΑ.

Μάλιστα για το θέμα των τιμών ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μαγική γομολάστιχα σε καμία χώρα του κόσμου που να διαγράφει το φαινόμενο του πληθωρισμού. «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προσωρινά και θα αρθούν όταν έρθει η ώρα και υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτό δεν θα συμβεί αύριο το πρωί, πάμε σε ομαλοποίηση σταδιακά» είπε. Σημείωσε δε ότι η εκτίμηση της Ε.Ε. για τον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι πιο αισιόδοξη από την εκτίμηση της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως, αν γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας, θα προκύψει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ πιστεύει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περνούσε στην τσέπη του καταναλωτή. Όπως και να έχει βεβαίως οι αριθμοί μπορούν να διαβαστούν και από μια άλλη οπτική, αυτήν της κατά κεφαλήν κατανάλωσης τροφίμων στην Ελλάδα, η οποία από 2.200 ευρώ το 2009 σήμερα έχει πέσει στα 1.500 ευρώ.

Γιατί αλλού το έκαναν;

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες οι χώρες που ακολουθούν το ισπανικό μοντέλο στη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άμεση πτώση των τιμών στα ράφια των καταστημάτων, με τους καταναλωτές να επωφελούνται από αυτή την κίνηση. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Για παράδειγμα στη Γερμανία η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια οδήγησε σε σημαντική μείωση του κόστους ζωής για τους πολίτες βελτιώνοντας την οικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, διότι φοβάται τη δημοσιονομική αστάθεια.

Το θέμα σχολίασε και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι «για να χτυπηθεί η ακρίβεια πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ. Και το κενό από τη μείωση του ΦΠΑ θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που προτείνει και η Κομισιόν αλλά δεν ακολουθεί η Ν.Δ.».

«Η κυβέρνηση των… επιστολών δεν θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια. Το παραδέχθηκε (και πάλι) ο κ. Χατζηδάκης. Μαζεύουν έσοδα και πιέζουν τη μεσαία τάξη. Τσάμπα το μελάνι, δηλαδή…» πρόσθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας με τον τρόπο του την πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γεν. διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, οι αυξημένες τιμές των τροφίμων δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά, αντίθετα, φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια. «Πάμε για πληθωρισμό μακράς διάρκειας στα τρόφιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που συνηθίσαμε τα τελευταία 10-15 χρόνια. Μέχρι να δούμε αρνητικό πληθωρισμό – αν δούμε ποτέ –, τα επίπεδα τιμών θα παραμείνουν εκεί».

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις