Στις καταγγελίες για τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών έρχονται να προστεθούν οι μαρτυρίες των γιατρών για πληθώρα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στα νοσοκομεία.

Η διενέργεια εμβολιασμών κατά της Covid-19 σε πολλά νοσοκομεία, διαδικασία που δε μεταφέρθηκε εν συνόλω στα κέντρα εμβολιασμού όπως είχε εξαγγελθεί ότι θα γινόταν μετά την κάλυψη των υγειονομικών, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να διαπιστώνουν σωρεία προβλημάτων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της για το ζήτημα η ΟΕΝΓΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προχωράει το περισπούδαστο εμβολιαστικό πλάνο με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα και υπερφορτωμένα νοσοκομεία και τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό», διερωτώμενη, μεταξύ άλλων:

  • «Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυση τους; Στα νοσοκομεία που θα δεχτούν ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας; Στα νοσοκομεία που είναι ακόμα υπερπλήρη από τους ασθενείς του δεύτερου κύματος της επιδημίας όπως π.χ. στην Θεσσαλονίκη και στην Θεσσαλία;
  • Με ποιο προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ώρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων;
  • Με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, που διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν; Με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες; Με ποιους γιατρούς; Ο γιατρός τη μία μέρα θα περιθάλπει ασθενείς με Covid 19 και την άλλη θα εμβολιάζει υγιή πληθυσμό;».

Μόλις χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, πρόσθεσε στους παραπάνω προβληματισμούς τον κίνδυνο διασποράς του ιού, με αφορμή τις εικόνες που κατέγραψε ο ίδιος κατά τους εμβολιασμούς στο Δρομοκαΐτειο, κάνοντας λόγο για έλλειψη οργάνωσης που οδήγησε σε συνωστισμό μεταξύ όσων ανέμεναν να τους χορηγηθεί το εμβόλιο.

Ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως φαίνεται, οι υγειονομικοί εν μέσω της κατάστασης αυτής, είναι και ανάρτηση του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Δέσποινας Τοσονίδου, ιατρού στο Ασκληπιείο Βούλας (ΓΝΑΒ), όπου καταγγέλλεται το αίτημα του διοικητή για… ταυτόχρονη παρουσία συναδέλφου της σε δύο σημεία, λόγω των αυξημένων αναγκών που έχει δημιουργήσει στα νοσηλευτήρια ο εμβολιασμός.

«Σύμφωνα με τον Διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας, ο Παθολόγος που εφημερεύει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ στην κλινική Covid-19 θα πρέπει να βρίσκεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και για έξι ώρες στο εμβολιαστικό κέντρο του Ασκληπιείου», έγραψε συγκεκριμένα στα κοινωνικά δίκτυα η κ. Τοσονίδου. Το ίδιο ισχύει και για πολλά ακόμη μέλη του προσωπικού τα οποία «καλούνται από τον Διοικητή να εφημερεύουν ταυτόχρονα για την κλινική τους και να καλύπτουν τους εμβολιασμούς», προσθέτει.

Με αφορμή την ανάρτηση αυτή, το iEidiseis επικοινώνησε με την κ. Τοσονίδου, η οποία συνόψισε τα «μελανά» σημεία του σχεδίου «Ελευθερία», και σε ότι αφορά στους υγειονομικούς, στα εξής:

  • «Απασχολούνται γιατροί χωρίς εκπαίδευση (αντενδείξεις, ποιοι εξαιρούνται κλπ.) για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
  • Οι απασχολούμενοι στην εκστρατεία δε προβλέπεται να λάβουν ανάλογη αποζημίωση.
  • Στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, ειδικευόμενοι απομακρύνονται από την κλινική όπου εκπαιδεύονται».

Τέλος, η όλη εικόνα συνεπάγεται την «υποβάθμιση των νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας» σε μία περίοδο που το ΕΣΥ ήδη έχει επιβαρυνθεί, καταλήγει, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις των Ενώσεων νοσοκομειακών ιατρών σε όλη τη χώρα και προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις των σωματείων του κλάδου.

ieidiseis.gr

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις