Ξεκίνησε και η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη του ΠΑΜΕ, την αρχή έκαναν εργατικά συνδικάτα και συλλογικότητες – Κλειστή η λεωφόρος Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για το νερό στο Σύνταγμα την οποία ενίσχυσαν πριν από λίγο μέλη του ΠΑΜΕ.

Περίπου 1.000 άτομα είναι συγκεντρωμένα έξω από τη Βουλή κρατώντας πανό που γράφουν συνθήματα για «δημόσιο νερό», όπως μεταξύ άλλων: «το νερό είναι δημόσιο αγαθό», «δεν είναι για ξεπούλημα» και «η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα περάσει».

DSC_4166-01
DSC_4154-01

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση του, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Οι συνέπειες για τον λαό θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κόστους – κέρδους», σημειώνει και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα». «Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας. Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι!», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει ήδη από αργά το μεσημέρι με αρκετές εκατοντάδες συγκεντρωμένους, μέλη αριστερών οργανώσεων, καθώς και υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ να φωνάζουν πως το νερό «δεν πωλείται».

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στη λεωφόρο Αμαλίας και στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη.

Σημειώνεται πως το συλλαλητήριο ξεκίνησαν αρχικά εργατικά συνδικάτα και συλλογικότητες ήδη από αργά το μεσημέρι, ενώ στις 7 το απόγευμα δεύτερη συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί από μέλη του ΠΑΜΕ.

Δείτε φωτογραφίες:

DSC_4134-01
DSC_4122-01
DSC_4117-01
DSC_4104-01
DSC_4096-01
DSC_4081-01

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό»

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει το ΠΑΜΕ. Ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας.

«Οι συνέπειες για τον λαό θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κόστους – κέρδους», σημειώνει.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας κάλεσε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τονίζοντας πως «δεν δεχόμαστε την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στο νερό, κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δε θα επιτρέψουμε τις συνέπειες αυτής αντιλαϊκής πολιτικής, που θα είναι από τη μια να χρυσοπληρώνουμε το νερό κι από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καθορίζουν την ποιότητα του νερού και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θυσιάζοντας τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη».

Σε μαζική συμμετοχή καλούν μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης” καθώς και Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Σκρέκας: Το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΔΕΥΑ, κ. Παύλος Δραγκόλας, ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης του νερού».

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ και βέβαια να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε κατηγορηματικά, για ακόμα μια φορά, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία κι έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τη σημασία του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή για τη δημόσια εποπτεία και τον έλεγχο στη διαχείριση των υδάτων, αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των ΔΕΥΑ και τόνισε ότι η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών – κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις