Νέο κύμα πολιτικών αναταράξεων δημιουργεί η διαβίβαση της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό.
Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή για την περιβόητη σύμβαση 717 που η κυβερνητική πλειοψηφία είχε απορρίψει ορθώνοντας, τότε, ασπίδα προστασίας στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Στάση, άλλωστε, που επιβεβαιώθηκε και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται δύο χρόνια μετά την τραγωδία – και υπό το βάρος της κοινωνικής οργής των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών – πως ήταν «μια κακή στιγμή για τη Βουλή».
Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 33 βουλευτές κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής (απαιτούνται 30 υπογραφές) και άρα εκ των πραγμάτων έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς να εξαρτάται από τη στήριξη άλλων κομμάτων.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ
Ακόμα, βεβαίως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την Τέταρτη στην ολομέλεια. Αφού μελετήσουν το ανακριτικό υλικό θα διαμορφώσουν τη συνολική άποψη για το πώς θα κλιμακώσουν τα επόμενα βήματα τους.
Όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες το ΠΑΣΟΚ θα «κινηθεί με θεσμικότητα και σοβαρότητα όπως έχει κάνει μέχρι τώρα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση την οποία η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να την κρατήσει στο σκοτάδι».
Με δεδομένη τη στάση της ΝΔ στην υπόθεση του Τριαντόπουλου και του, λεγόμενου, «μπαζώματος» στον χώρο της φονικής σιδηροδρομικής τραγωδίας, στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν το Μέγαρο Μαξίμου να κινηθεί στην ίδια γραμμή. Δηλαδή να μην υπάρξει ενδελεχής έρευνα από την προανακριτική επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο και ο Κώστας Καραμανλής. Κάποιοι μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι έτσι προσανατολίζεται να πορευθεί η πλειοψηφία έχοντας δημιουργήσει «δεδικασμένο» με τον Τριαντόπουλο.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχει περάσει πολύς καιρός που από τη Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαναν με έμφαση πως η δικαστική εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ασκεί διώξεις στα μη πολιτικά πρόσωπα στις διοικήσεις ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ για απιστία σχετικά με τη Σύμβαση 717 και την περιγραφή ως αυτουργού του Κώστα Καραμανλή σε αυτή, αποτελεί άλλο ένα «πολιτικό Βατερλό» της κυβέρνησης η οποία «αμνήστευσε προκλητικά» τον πρώην υπουργό, απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική στη βάση της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την παραπομπή Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο είχε εγκαλέσει τη «γαλάζια» κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως «για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 προτείναμε προανακριτική για τον κ. Καραμανλή και είπατε όχι. Δε βοηθήσατε έτσι εσείς τη συνωμοσιολογία;
Αναρωτιέται λοιπόν ένας γονιός γιατί, ενώ υπήρχε πόρισμα της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης που μιλά για κακουργηματικές πράξεις ενός υπουργού-πρωταγωνιστή που από αυτό εδώ το βήμα υποστήριζε ότι τα τρένα κινούνται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, τα στελέχη της ΝΔ καταψήφισαν την προανακριτική που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και τον καταχειροκροτούσαν κιόλας;», τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι θα πάνε στη δικαιοσύνη όσο ισχυροί και αν είναι, όσα παιχνίδια και αν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου».
ieidiseis.gr
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις