Ποσοστό αυξήσεων 12,2% κατέγραψε τον Ιούνιο η ακρίβεια στα τρόφιμα, την ώρα που ο γενικός πληθωρισμός «έτρεξε» με μόλις 1,8%, με τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι ανεβαίνουν σχεδόν καθημερινά, παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες οι τιμές σε πρώτες ύλες, ενέργεια και καύσιμα πέφτουν.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 78% συγκριτικά με τον Ιούλιο πέρυσι, ενώ και η τιμή της κιλοβατώρας στα εμπορικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχει πέσει κατά τουλάχιστον 16,5%, από 275 ευρώ για 1.000 κιλοβατώρες, στα 230 ευρώ σήμερα. Σε limit down είναι και οι τιμές των καυσίμων, με το πετρέλαιο κίνησης -ασικό καύσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας- να έχει φτάσει στα 1,57 ευρώ το λίτρο, από 2,037 ευρώ το λίτρο πέρυσι, καταγράφοντας βουτιά κατά 22,5%.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης των τιμών πρώτων υλών και τροφίμων του ΟΗΕ υποχώρησε και άλλο τον Ιούνιο, διατηρώντας σταθερή την πτωτική τάση των τελευταίων πολλών μηνών. Σωρευτικά έχει αποκλιμακωθεί κατά 23,4%, από το υψηλό του Μαρτίου του 2022. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι διεθνείς τιμές των δημητριακών, των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών πέφτουν.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, η τιμή του σιταριού έχει υποχωρήσει 28,8% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2022 και του καλαμποκιού 24,21%. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν κι άλλο τον Ιούνιο, κατά 15,3%, η ζάχαρη κατά 10,9%, τα έλαια και λίπη κατά 14,2% το ψωμί και τα δημητριακά κατά 9,5%. Πολλά είναι τα προϊόντα που πληρώνουν «χρυσά» οι Έλληνες καταναλωτές. Για παράδειγμα, ένα κιλό γιαούρτι στη Γερμανία κοστίζει από 1,99 ευρώ και στην Ελλάδα 2,70 ευρώ. Γνωστό αναψυκτικό χρεώνεται στη Βρετανία 1,63 ευρώ το λίτρο, ενώ στη χώρα μας 2,30 ευρώ.

Στην απληστία των επιχειρήσεων που βάζουν «καπέλο» στα κέρδη, για να βγάλουν τα… σπασμένα της πανδημίας, πιστώνουν το φαινόμενο του επίμονου πληθωρισμού διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σημείο, μάλιστα, να τον αποκαλούν «πληθωρισμό της απληστίας». «Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία γιατί, ακριβώς δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις