ΗΡωσία «τα παίρνει όλα» κι ο Ζελένσκι επιμένει για την Κριμαία «εξοργίζοντας» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης πως θεωρεί ότι έχει κλείσει η «συμφωνία με τη Ρωσία» και μένει πλέον να δώσει το πράσινο φως κι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι (…) νόμιζα ότι θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνήσουμε».

Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου μοιάζουν να έρχονται σε αντίθεση με όσα έλεγαν στελέχη της κυβέρνησής του νωρίτερα – πως τάχα βρίσκεται στα όρια της υπομονής του και η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες αν δεν υπάρξει πρόοδος άμεσα.

«Νομίζω έχουμε συμφωνία και με τους δύο», υποστήριξε ο ίδιος σε μια «κρίση» αισιοδοξίας. Κι «ελπίζω να το κάνουν» (να συμφωνήσουν), «θέλω να σώσω ανθρώπινες ζωές, και ξέρετε, ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αλλά αυτό αφορά μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας».

Ερωτηθείς σχετικά με τη de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας που φέρεται να πρότεινε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ο Τραμπ δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως δεν θέλει να δείξει «εύνοια» σε καμιά πλευρά, αλλά να τελειώσει ο πόλεμος.

Νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας. Γράφοντας στο Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν «πολύ κοντά», αλλά ότι η άρνηση του Ζελένσκι να αποδεχθεί τους αμερικανικούς όρους «δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει» τη σύγκρουση.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα παραδώσει την Κριμαία – τη νότια χερσόνησο που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Παρουσιάζοντας το αμερικανικό όραμα για μια συμφωνία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς υποστηρίξε ότι αυτή θα «παγώσει τις εδαφικές γραμμές […] κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα», αναγκάζοντας την Ουκρανία και τη Ρωσία «να εγκαταλείψουν κάποια από τα εδάφη που κατέχουν επί του παρόντος».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προσφέρει δημοσίως λεπτομέρειες σχετικά με τις γεωγραφικές παραχωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση της παράνομης κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν εμφανίζεται μόνο πολιτικά αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τον Ζελένσκι, αλλά θα ήταν επίσης αντίθετη με τους μεταπολεμικούς διεθνείς νομικούς κανόνες που προβλέπουν ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει απορρίψει σταθερά την πρόταση να παραιτηθεί η χώρα του από τις διεκδικήσεις της στη χερσόνησο της Κριμαίας: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε για το θέμα. Είναι ενάντια στο σύνταγμά μας».

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις