Το «ξήλωμα» του Σκούμα αποτελεί, σύμφωνα με τους «επαΐοντες», συνέχεια των «καρατομήσεων» που είχαν γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου.

«Ηλεκτρισμένο» κλίμα στη λεωφόρο Κατεχάκη και πολλά ερωτήματα άφησε πίσω της η «καρατόμηση» του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Σκούμα.

Πρόκειται για έναν αξιωματικό που ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας μόλις ένα χρόνο πριν, συνεπώς μέχρι τότε απολάμβανε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Το «ξήλωμά» του ήρθε χωρίς να δικαιολογηθεί η αιφνιδιαστική απόφαση, που ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Οι «αστοχίες» της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφρούρηση των πρόσφατων διαδηλώσεων, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της Κατεχάκη, δεν μπορούν από μόνες τους να δικαιολογήσουν την «καρατόμηση», καθώς και οι προκάτοχοί του «χρεώθηκαν» επί των ημερών τους ανάλογες «αστοχίες» και λάθη, χωρίς να αποστρατευτούν πριν ολοκληρώσουν έστω δύο χρόνια στη θέση τους.

Το «ξήλωμα» του Σκούμα αποτελεί, σύμφωνα με τους «επαΐοντες», συνέχεια των «καρατομήσεων» που είχαν γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Τότε είχαν δει το δρόμο της εξόδου από το Σώμα δύο ανώτατοι αξιωματικοί νευραλγικών υπηρεσιών, οι οποίοι θεωρούνταν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος τόσο του κ. Σκούμα όσο και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν στα τέλη του Ιανουαρίου ότι μαζί με τους δύο αξιωματικούς θα απομακρυνόταν και ο κ. Σκούμας. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε, καθώς πιθανότατα κυβερνητικοί παράγοντες έκριναν ότι θα ήταν μία κίνηση που δείχνει «ανακολουθία» (δεδομένου ότι ο κ. Σκούμας ήταν «νωπή» επιλογή της κυβέρνησης). Οι εσωτερικές συγκρούσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα και έτσι προκρίθηκε η λύση της έκτακτης αποστρατείας.

Το κλίμα στη λεωφόρο Κατεχάκη είναι «βαρύ» μεταξύ του 7ου και 8ου ορόφου, δηλαδή των γραφείων των Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες κρίσεις αξιωματικών του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη φορά (επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης) που ο ρόλος του κ. Οικονόμου στις επιλογές των αξιωματικών ήταν τόσο «αναιμικός». Ο κ. Θεοδωρικάκος πήρε τις κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα οι διαρροές έκαναν λόγο για «αποφάσεις με γνώμονα την κάθαρση στο Σώμα». Οι αποφάσεις του υπουργού που χαρακτηρίζονταν στα τέλη του Ιανουαρίου ως «επιλογές κάθαρσης» αφορούσαν σε αξιωματικούς που έχαιραν της εμπιστοσύνης του κ. Οικονόμου.

Η ανακοίνωση του κ. Σκούμα μετά την αποστρατεία του αμαυρώνει την εικόνα του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, καθώς αποκαλύπτει τον υπόγειο «πόλεμο» που λαμβάνει χώρα την περίοδο των κρίσεων. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με τα γραφόμενα του τέως αρχηγού, ο οποίος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι αντιρρήσεις του για τις επιλογές αξιωματικών «δείχνοντας» ως υπεύθυνο τον πολιτικό του προϊστάμενο (δηλαδή τον κ. Θεοδωρικάκο).

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αφήνει να εννοηθεί δημόσια ότι τίθενται θέματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας: «Οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής».

Το ερώτημα που αφήνει πίσω της η ανακοίνωση είναι για ποια πρόσωπα διαφώνησαν στις κρίσεις ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου απαντούν στην ανακοίνωση Σκούμα κάνοντας λόγο για ανθρώπινη πικρία: «Η απόφαση για τον ορισμό του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανήκει στο ΚΥΣΕΑ. Είναι κατανοητή η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός της στόχος».

Πηγές με γνώση του παρασκηνίου σημειώνουν ότι τα «σύννεφα» πάνω από το μέγαρο της Κατεχάκη δεν θα φύγουν πριν τις εκλογές. Και αυτό διότι φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του μεγάρου συσχετισμοί -εκ διαμέτρου αντίθετοι- που είναι εμφανές εδώ και μήνες ότι δε μπορούν να συμπορευτούν.

ieidiseis.gr

intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις