Τη νομική υποστήριξη του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου και του Αντιδημάρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου από ιδιώτη δικηγόρο με δαπάνες του Δήμου, εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή το Νομικό Τμήμα του Δήμου Βόλου στο οποίο απασχολούνται 3-4 έμμισθοι νομικοί.

Αναφέρει η σχετική εισήγηση στην οποία δεν προσδιορίζεται η αδυναμία της υπηρεσίας και ως εκ τούτου η νομική υποστήριξη από ιδιώτη δικηγόρο:

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η

Προς Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

ΘΕΜΑ: Νομική Υποστήριξη του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου και του Αντιδημάρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου.

Έχοντας υπόψη :

1. Το Διαβιβαστικό του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής.

2. Την από 23.02.2022 αίτηση των Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου και του Αντιδημάρχου Βόλου, κ. Αθανάσιου Σταυρίδη

3. Την με αριθμό Α2022-3 προκαταρκτική έρευνα του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου( δια της κας Πταισματοδίκη Βόλου).

4. Τις διατάξεις του Κώδικα Περί Δικηγόρων ( Ν. 4194/2013)

5. Το άρθρο 52 του Ν. 4674/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Στο άρθρο 42 – Έμμισθος δικηγόρος- του Ν. 4194/2013 – Κώδικας Δικηγόρων-, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 188 Ν. 4820/2021, ΦΕΚ Α 130/23.7.2021 – ορίζεται στη παρ. 3 « Η έμμισθη εντολή δεν δημιουργεί υποχρέωση του δικηγόρου να εκπροσωπεί δικαστικά ή εξώδικα, ως φυσικά πρόσωπα, τα μέλη της διοίκησης και τους υπαλλήλους του εντολέα, καθώς δεν συνδέεται μαζί τους με σύμβαση έμμισθης εντολής. Ο έμμισθος δικηγόρος δεν υποχρεούται να παρέχει νομικές υπηρεσίες σε τρίτα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, πέραν του εντολές, ακόμα και αν ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών, εκτός αν τέτοια υποχρέωση προβλέπεται ρητά στη σύμβαση έμμισθης εντολής.»

Στο άρθρο 52 του Ν. 4674/2020 « Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική Ο.Τ.Α, ρύθμιση ζητημάτων Υπ. Εσωτερικών, ΕΕΤΤ, Ιθαγένεια, ΑΣΕΠ κ.α. διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ( άρθρο 35 Ν. 4795/2021, ΦΕΚ Α 62/17.04.2021, άρθρο 52 4735/2020, ΦΕΚ Α 197/12.10.2020) ορίζεται ότι :

– Άρθρο 52- « Νομική Υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα και αιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης»

«1. Τα υπουργεία, οι ανεξάρτητες αρχές, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του Κράτους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους που υπηρετούν στους φορείς τους, ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης ύστερα από καταγγελία εκ μέρους δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. Η νομική υποστήριξη αφορά είτε στη νομική εκπροσώπηση των υπαλλήλων από πληρεξούσιο δικηγόρο που συμβάλλεται για τον ανωτέρω σκοπό με τους προαναφερόμενους φορείς, ανά υπόθεση, είτε στην κάλυψη εξόδων εκπροσώπησης των ανωτέρω υπαλλήλων δια ή μετά πληρεξουσίου δικηγόρου της επιλογής του υπαλλήλου

2. Στις ανωτέρω περιπτώσεις τα έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου φορέα. Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών γίνεται εφόσον, για τις ποινικές υποθέσεις, εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, με την οποία οι υπάλληλοι κηρύσσονται αθώοι ή απαλλάσσονται των κατηγοριών ή τελεσίδικο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, με το οποίο παύει οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον τους ή τίθεται η υπόθεση στο αρχείο και εφόσον προσκομισθούν τα νόμιμα παραστατικά. Το αιτούμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες αμοιβών του Κώδικα Δικηγόρων ( ν. 4194/2013, Α΄208).

3.……………………………………………………………………………………………………

4. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νομική υποστήριξη των αιρετών παρέχεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, θετική εισήγηση του δικηγόρου ή νομικού συμβούλου που υπηρετεί στον οικείο ΟΤΑ και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αν δεν υπηρετεί δικηγόρος με πάγια έμμισθη εντολή, η θετική εισήγηση γίνεται με ανάθεση σε δικηγόρο από την οικεία Οικονομική Επιτροπή. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εισήγηση, τα ως άνω έξοδα καταβάλλονται εκ των υστέρων, εφόσον για τις ποινικές υποθέσεις εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, με την οποία τα ως άνω πρόσωπα κηρύσσονται αθώα ή απαλλάσσονται των κατηγοριών ή τελεσίδικο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου με το οποίο παύει οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον τους ή τίθεται η υπόθεση στο αρχείο.

5. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση ότι η προκαλούμενη δαπάνη έχει προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.».

Στη προκειμένη περίπτωση μετά από μήνυση του Κωνσταντίνου Αναγνώστου (περίπτωση κατεδάφισης σε περιοχή του Διμηνίου από τον Δήμο Βόλου) διατάχθηκε σε βάρος του Δήμαρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου και του Αντιδημάρχου Βόλου κ. Αθανασίου Σταυρίδη για τα διερευνώμενα αδικήματα : α) παράβαση καθήκοντος, β) ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από κοινού, γ) φθορά ξένης ιδιοκτησίας και δ) παράβαση οικιακού ασύλου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα εισηγούμαστε να γένει αποδεκτό το αίτημα της νομικής υποστήριξης του Δημάρχου Βόλου και Αντιδημάρχου Βόλου και να ορισθεί νομικός συμπαραστάτης, πληρεξούσιος δικηγόρος τους  ο Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης του Ελισσαίου, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλο για την εκπροσώπηση τους  στις δικαστικές αρχές κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης και στα ποινικά δικαστήρια. Τα έξοδα θα βαρύνουν το προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου.

Η έμμισθη δικηγόρος του Δήμου Βόλου.

Σοφία Κ. Παπαγιαννίτση.

 

Ι. Αποστολάκης: Ντροπιαστική εισήγηση

Στην ψήφο του στην διά περιφοράς συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το μέλος της, επικεφαλής της κίνησης “Μαζί για τον Βόλο” κ . Ιάσονας Αποστολάκης αναφέρει:

ΘΕΜΑ 3: ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Η εισήγηση είναι ντροπιαστική απέναντι στη νομική υπηρεσία του Δήμου. Από πουθενά δεν προκύπτει πως η νομική υπηρεσία δηλώνει αδυναμία να χειριστεί την υπόθεση. Για ποιο λόγο ο Δήμος διαθέτει άλλωστε 4 δικηγόρους με τους 2 ή 3  από αυτούς αν θυμάμαι καλά  να είναι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω; Αν θέλει ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος να τους εκπροσωπήσει δικηγόρος της επιλογής τους μπορούν να τον πληρώσουν οι ίδιοι καλύπτοντας τα έξοδα και όχι οι δημότες.

myvolos.net

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις