Μοιράσου το άρθρο

Σε πλήρη αποσάθρωση βρίσκεται ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και οδηγώντας σε οικονομικό μαρασμό τον οικισμό του Δήμου Νέας Προποντίδας

Η άλλοτε δημοφιλής παραλία που αποτελούσε πόλο έλξης για τους παραθεριστές κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, από την οποία απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα, βρίσκεται διαβρώνεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών και του τέρατος της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από τα όρια της Επανομής (περιοχή «Μπονάτσα-Ντουράκι») μέχρι τα όρια της Καλλικράτειας (περιοχή «Σαχάρα»), δηλαδή σε περιοχή περίπου τριών χιλιομέτρων με κατοικίες και καταστήματα.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του GRTimes.gr, η εικόνα της ακτής είναι δραματική, με το πλακόστρωτο του πεζοδρομίου σε πολλά σημεία να έχει καταρρεύσει, γεμίζοντας μπάζα τη θάλασσα και με τα κιγκλιδώματα να είναι σκουριασμένα. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν -κυριολεκτικά- τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Δραματική έκκληση των κατοίκων

Τα σοβαρά προβλήματα και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών αποτυπώνονται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στην επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο Νέας Προποντίδας η επιτροπή κατοίκων της περιοχής.

nea-irakleia-2

Όπως αναφέρουν, «την τελευταία 10ετία, η παράνομη και ασύδοτη αμμοληψία, οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και η μη έγκαιρη λήψη μέτρων, επέτειναν το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτής από την θάλασσα». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι σε πολλά σημεία η θάλασσα να έχει φτάσει στα όρια του δρόμου, ο οποίος πλημμυρίζει κάθε φορά που βρέχει, ενώ έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα το νερό να γίνεται μη πόσιμο, να ξεραίνονται δέντρα και να απειλούνται τα θεμέλια των κτισμάτων.

«Σε μια πανέμορφη παραλία προ 20ετίας και παλαιότερα, από όσο θυμούνται οι γηγενείς, οι παραθεριστές αλλά και οι επισκέπτες – τουρίστες του παρελθόντος, κανείς δεν μπορεί χωρίς κίνδυνο να κολυμπήσει πλέον σε αυτήν και έχει σχεδόν εξαφανισθεί.

Τα καταστήματα που έβγαζαν τραπέζια για τους θαμώνες στην παραλία έχασαν την πελατεία τους με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στο εισόδημα, αλλά και το κυριότερο αποτελούν αδιάσειστες αποδείξεις επερχόμενου μεγαλύτερου κινδύνου από οποιονδήποτε ανυποψίαστο διερχόμενο με την απειλή σωματικής βλάβης από την εγκατακρήμνιση.

Αν συνυπολογιστεί με όλα τα παραπάνω η έλλειψη φωτισμού στο μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής οδού, η οποία παρεπιπτόντως εμφανίζεται στους χάρτες ως «Ανώνυμη», όλη η κατάσταση παραπέμπει σε παντελή αδιαφορία και εγκατάλειψη», τονίζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πλημμύρα στην παραλία της Νέας Ηράκλειας - GRTimes

Ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας

Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2005, οπότε ο τότε Δήμος Καλλικράτειας αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης, με την οποία θα προσδιορίζονταν τα απαιτούμενα έργα για τον περιορισμό του φαινομένου.

nea-irakleia-3

Ωστόσο, 15 χρόνια μετά, διάστημα κατά το οποίο το πρόβλημα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, δεν έχουν εκδοθεί οι άδειες για την υλοποίηση του σχεδίου.

Συνοπτικά η υπόθεση έχει ως εξής:

12/12/2005: Ο Δήμος Καλλικράτειας υπογράφει σύμβαση με ιδιωτικό γραφείο για την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Ως επιβλέπουσα αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της –τότε- Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης).

18/10/2007: Οι ανάδοχοι υποβάλλουν τις σχετικές μελέτες – προμελέτες.

30/6/2008: Η επιβλέπουσα αρχή γνωμοδοτεί για την αύξηση του συμβατικού αντικειμένου (αυξήθηκε το υπό μελέτη μέτωπο ακτής κατά 900 μέτρα)

23/8/2010: Ο δήμος υποβάλλει τις συμπληρωματικές μελέτες που έχουν θεωρηθεί από την επιβλέπουσα αρχή στην Κτηματική Υπηρεσία Νομού Χαλκιδικής, προκειμένου να τις διαβιβάσει στις συναρμόδιες υπηρεσίες, που είναι ουκ ολίγες (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπ. Περιβάλλοντος, Υπουργείο Υποδομών, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.ά.)

14/9/2010: Η Κτηματική Υπηρεσία ζητά καθορισμό οριογραμμής αιγιαλού στις περιοχές «Δελφίνια» και «Ακτή Σωζόπολης».

πηγή:protothema.gr